Fiskeindustrien: Flere fisk end man tror

Fødevareminister Mette Gjerskov vil gennemføre ekstra måletogter i håb om større kvote på tobis, men det tilfredsstiller ikke erhvervet

Der er masser af tobis i havet, mener industrifiskerne.

Der er masser af tobis i havet, mener industrifiskerne.

NORDJYLLAND:Selvom fødevareminister Mette Gjerskov (S) bebuder ekstra undersøgelser af bestanden af tobis i håb om at kunne øge kvoten næste år, tilfredsstiller det slet ikke industrifiskeriet.

- Vis erhvervet tillid. Vi oplever i den praktiske hverdag, at der er langt flere tobis, end den biologiske rådgivning fortæller os, siger formand for Fiskernes Fiskeindustri i Skagen, fiskeskipper Jens Borup.
Tobis er efter torsk den art, som har størst økonomisk betydning for dansk fiskeri. Sidste år blev der eksporteret fiskemel og -olie for halvanden milliard kroner, men i år blev kvoten dramatisk beskåret - med hele 84 procent til 54.000 tons.
Det har haft store konsekvenser i industrien. Alene på Fiskernes Fiskeindustri blev 25 mand fyret, og det samlede tab i eksportindtægt løber op i én milliard kroner.
- Det har været et rigtigt møg-år for tobisfiskerne, erkender Mette Gjerskov.
- Nu skruer vi op for undersøgelserne og håber, at vi får nogle mere optimistiske resultater, så vi kan gøre kvoten større næste år. Men vi skal altså være helt sikre på, at vi ikke spiller hasard med hele fiskebestanden, siger Mette Gjerskov.

Statistisk faldgrube

Bestanden beregnes på grundlag af indberetninger af fangstdata fra fiskerne samt såkaldte skrabetogter.

Og her ligger der en stor statistisk faldgrube, påpeger Jens Borup.
- Antallet af fartøjer, der fisker tobis, er faldet til næsten en femtedel på godt 20 år. Det vil sige, at der kommer indberetning fra 20 procent af de antal fangststeder, der gjorde i 1989.
Og når fiskerne er på havet, går de efter det sikre: sejler hen, hvor kollegaen har fangst. Der kan være masser af fisk andre steder, men i statistikken står der nul, forklarer han.
Jens Borup har en klar indikator på, at tobis-bestanden er langt større, end årets stærkt beskårne kvote er udtryk for:
Hvor man for få år siden brugte ti dage på en rejse, fanger man i dag samme mængde på to dage.

Ministeriet: der er en pointe

Der er pointe, erkender kontorchef i Fødevareministeriet, Ole Poulsen.

- Både antallet af fartøjer og tonnagen er reduceret væsentligt, så fiskeriet dækker geografisk formentlig ikke længere det store område som før. Det er præcis dét, vi er opmærksomme på.
Derfor fordobler vi nu antallet af skrabetogter og undersøger nogle nye steder, ikke kun i Skagerrak, men også i Nordsøen, siger han.

At barbere en fodboldbane

Den imødekommenhed er ikke tilstrækkelig for Jens Borup:

- Man skulle anerkende de historiske data og lægge en fejlmargen ind, som tager højde form, at der er langt færre fartøjer. Skrabetogterne kan ikke give et sandt billede. Det svarer til at barbere en fodboldbane med en Gillette-skraber, siger han.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Topchef stopper omgående på stor nordjysk virksomhed
Luk