Flere lungepatienter slipper for indlæggelse

Akutte hjemmebesøg bliver permanent ordning

Et transportabelt analyseapparat gør det muligt for lungesygeplejerskerne fra Sygehus Thy-Mors at tage blodprøver og få dem analyseret ude i folks hjem. Derved spares mange r. Arkivfoto <i>Foto: Diana Holm</i>

Et transportabelt analyseapparat gør det muligt for lungesygeplejerskerne fra Sygehus Thy-Mors at tage blodprøver og få dem analyseret ude i folks hjem. Derved spares mange r. Arkivfoto Foto: Diana Holm

THY-MORS:Det startede som et forsøg, men efter et år med rigtig gode erfaringer har Sygehus Thy-Mors valgt at gøre tilbuddet om akutte hjemmebesøg til patienter med svær lungesygdom permanent.

Målgruppen for tilbuddet er patienter, der får iltbehandling hjemme samt patienter med lungesygdom, som er udskrevet fra sygehuset inden for de seneste fire uger. Deriblandt patienter med svær KOL.

Disse borgere kan få besøg af en lungesygeplejerske fra sygehuset, hvis deres tilstand forværres akut. Sygeplejersken medbringer et apparat, der kan analysere blodprøver ude i folks eget hjem. Sygeplejerskerne har kompetence til at justere iltdosis og sætte gang i bestemte typer behandling. Det vil sige, at patienterne slipper for at skulle ind på sygehuset for at blive tjekket og måske indlagt.

Projektperioden løb fra foråret 2011 og frem til foråret 2012. I den periode blev lungesygeplejersken kontaktet 109 gange vedrørende akutte tilfælde, og der blev foretaget 100 hjemmebesøg. I 83 tilfælde fik patienten målt iltindholdet i blodet ved hjælp af det mobile apparat, og i 27 tilfælde vurderede sygeplejersken, at iltbehandlingen skulle justeres.

I den efterfølgende evaluering af projektet anslås det, at akutordningen i løbet af det første år har forhindret 20 indlæggelser.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.