Jerup

Forsker: En absurd lav pris på nedlagt skole

- Frederikshavn Kommune burde have testet markedsprisen på Jerup Skole, siger Roger Buch

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Calundan Erhverv stod for salget, og Jerup Skole var vurderet til 3 millioner kroner. Salgsprisen blev 55.000 kroner.

JERUP:Ejendomsvurderingen på Jerup Skole er 21 millioner, men onsdag aften valgte byrådet at sælge den 4500 kvadratmeter store skole for sølle 55.000 kroner. En favørpris, der får samtlige Black Friday-tilbud til at blegne.

Til sammenligning gav Frederikshavn Boligforening 23 millioner kroner for Ørnevejens Skole, mens Trigon A/S måtte lægge godt 10 millioner kroner for Hedeboskolen i Skagen.

Volstrup Skole blev i oktober 2014 solgt for 1,8 millioner kroner. Prisen blev et år senere nedjusteret til 1,5 millioner kroner.

Hvad er markedsprisen?

Frederikshavn Kommune fik ét bud på Jerup Skole og valgte at sælge til Jason Finans ved Hans Smidt Andersen, men kommunen burde have testet, om 55.000 virkelig er markedsprisen. Det siger en ekspert:

- Princippet er, at man skal sælge til markedspris. En kommune må ikke forære ting til private virksomheder eller boligforeninger. Det er erhvervsstøtte, og det er ulovligt.

Det siger Roger Buch, forskningschef i samfundsfag ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Han mener, at Frederikshavn Kommune burde have testet, om der virkelig ikke er andre bud på en nedlagt folkeskole med en ejendomsvurdering på 21 millioner kroner.

- En absurd lav pris

- Hvis en kreditforening udbyder et parcelhus på tvangsauktion til en halv million og så får et bud på 55.000 kroner, vil man normalt teste markedet ved at lave to eller tre runder mere.

- 55.000 er en absurd lav pris. Når det er sagt, er markedsprisen i en landsby som regel en helt anden end inde i byen.

- Jeg testede det selv, da jeg for nylig var i området og så et parcelhus lidt uden for Frederikshavn, der var til salg for 300.000 kroner. Inde i byen er et tilsvarende hus meget mere værd, så man kan ikke helt sammenligne med skolerne i Skagen og Frederikshavn. Hvis der ingen købere er, er en bygning i realiteten intet værd, siger Roger Buch.

Hvis der vitterligt ikke er andre bud på Jerup Skole, finder kommunalforskeren det ikke problematisk, at kommunen sælger til ekstrem lav pris.

- Hvis det ér markedsprisen, kan det bedre betale sig at komme af med bygningen. Man kan ikke bare lukke for varmen. Der vil være udgifter til vedligeholdelse med mere, der løber op år for år, og hvis kommunen så har sikret sig, at børnehaven kan bo gratis i 10 år, tæller det også med.

- Endelig kan det være fristende for en kommune at sælge billigt, hvis der er udsigt til ny aktivitet, som i sidste ende kan skæppe i kommunekassen, siger Roger Buch.

Borgmester afviser kritik

Borgmester Birgit Hansen (S) fastholder, at kommunen har handlet - og handlet rigtigt, klogt og lovligt.

- Jeg nægter at gøre det til en dårlig historie. Det er en god historie. Det er realpolitik og handler om at få noget til at ske i Jerup. Prisen er fundet i fri konkurrence og er derfor markedsprisen. Vi kunne have ventet i fem år, men hvad så? Man kan ikke sammenligne med Ørnevej og Hedebo. Her kunne boligforeningen og Trigon se nogle muligheder ved at bygge noget helt andet. Det er ikke situationen i Jerup, men nu sker der noget derude, siger Birgit Hansen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst