Forskere fandt flere sygdomstegn i obduceret hval
Skummende og mørkerøde lunger samt blødninger i mave og tarm tyder på, at næbhvalen, der mandag blev obduceret i Aalborg, led af flere sygdomme

Næbhvalen blev mandag obduceret på Aalborg Universitet. Foto: Martél Andersen
VOERSÅ/AALBORG:Mandag eftermiddag blev næbhvalen fra Voerså obduceret på Aalborg Universitet, og det var tydeligvis ikke en rask hval, der havde mistet livet i nordjysk farvand, kunne dyrlæge ved Aalborg Universitet, Trine Hammer Jensen, konstatere efter obduktionen.
- Der var flere sygdomstegn, og man kan ikke pege på én dødsårsag. Jeg tror, der var flere ting, der spillede ind, fortæller dyrlægen, der beskriver hudforandringer, skummende og mørkerøde lunger samt blødninger i både tarme og mavesæk som klare tegn på sygdom hos hvalen, der har vist sig at være en ung han.
Trine Hammer Jensen vurderer, at hvalen formentlig har mistet orienteringen, inden den gik på grund ved Voerså.
Hun vil dog ikke komme med bud på, hvad hvalen helt præcis har fejlet.
- Under obduktionen har vi kunnet konstatere forandringer i både lunger, tarme, mave og hud, men nu skal vi have alt sammen undersøgt nærmere. Hvornår vi har et mere præcist svar, tør jeg heller ikke gætte på, fortæller hun.
Hvalen blev fredag spottet på lavt vand ud fra Voerså. Flere lokale havde fredag aften været ud ved den, og her var meldingen, at den var død.
Næbhval skal obduceres
Søndag blev den bugseret på land af en lokal fisker og vildtkonsulent fra Naturstyrelsen, Ivar Høst. Det var egentlig meningen, at den først skulle flyttes ind til land mandag, men den lokale fisker opdagede, at den 4,5 meter tunge hval ikke lå så tungt.
Derfor kunne de to mænd selv bugsere den.
Mandag formiddag blev hvalen så flyttet fra vandkanten og op på den lastbil, som fragtede den ind til Aalborg.
På stedet i Voerså blev hvalen vejet til 820 kilo.

Foto: Martél Andersen
Ved obduktionen blev der taget vævsprøver til undersøgelse og forskning. Selve hvalskelettet skal også undersøges nærmere.
Næbhvalen er den 11. af sin slags, der er stødt på grund i Danmark siden 1890, oplyser seniorforsker Susie Pagh, der står bag forskningen af hvalen.
- Så det er virkelig vigtigt viden, vi kan få om hvalens biologi, siger forskeren.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.