Nordjysk erhvervslegende: - Jeg har aldrig hørt mor sige, at det var flot

96-årige Niels Stellan Høm ser tilbage på et begivenhedsrigt liv

96-årige Niels Stellan Høm - en legende i nordjysk erhvervsliv. Han har levet et liv, der har været rigt på mange dramatiske oplevelser. Foto: Kim Dahl Hansen <i>Foto: Kim Dahl Hansen</i>

96-årige Niels Stellan Høm - en legende i nordjysk erhvervsliv. Han har levet et liv, der har været rigt på mange dramatiske oplevelser. Foto: Kim Dahl Hansen Foto: Kim Dahl Hansen

VENDSYSSEL:Det er få mennesker, der har haft fingrene i så mange forskellige forretninger, som den nordjyske erhvervsmand, Niels Stellan Høm.

Og det er egentlig paradoksalt. For det var lige præcis den livsvej, hans mor frygtede, at han ville tage.

- Hun ville ikke have, at jeg skulle være forretningsmand - for forretninger går op og ned. Det vidste hun fra både min far og min bedstefar. Hun var så bange for, at jeg skulle være som dem, fortæller Niels Stellan Høm.

Alligevel blev det vejen, han valgte.

Siden blev han med Høm Huse kendt som Danmarks ukronede konge af typehusbyggerier, designvirksomheden Stelton var han eksempelvis også ejer af - og så har han været godsejer i Nordjylland.

Hans liste af forretningseventyr er alenlang. Men i dag er det sådan, at han faktisk kun har ét enkelt firma tilbage.

- Og snart er det også slut. Om lidt sælger jeg det sidste, fortæller han.

Dermed er ringen sluttet for Niels Stellan Høm, der kan se tilbage på et langt og begivenhedsrigt liv.

Som man kunne læse i første kapitel af Nordjyskes fortælling om ham, så var barndommen særdeles dramatisk. Moderen lå i en sygeseng i hans første syv år, og faderen kendte han aldrig.

Og kapitel to af livshistorien var ikke mindre opsigtsvækkende. Under Anden Verdenskrig var Niels Stellan Høm aktivt medlem af modstandsbevægelsen - og havde relation til den sagnomspundne nordjyske modstandsgruppe, Churchill-klubben. Flere gange var det tæt på at gå helt galt - men han slap fra besættelsestiden med liv og førlighed i behold.

Ud af militær - ind i husbyggeri

I kølvandet på krigen kommer Niels Stellan Høm ind til Livgarden og gør karriere i militæret. Først går han på kornet-skole, derefter på løjtnant-skole og til sidst på officersskole på Frederiksberg Slot. Men da han sammen med sin første kone i 1949 skal have en datter, så ændrer alt sig.

Niels Stellan Høm er her fotograferet, mens han var ved Livgarden.

Niels Stellan Høm er her fotograferet, mens han var ved Livgarden.

- Vi skal have et barn i utide. Så derfor må jeg stoppe på officersskolen, forklarer Niels Stellan Høm, der som det første leder efter et nyt sted at bo til den lille familie.

På det tidspunkt er der mangel på boliger omkring København.

- Men jeg køber en grund i Gentofte, som har ligget hen i årevis. Der er et lille kolonihavehus på 12 kvadratmeter på grunden. Jeg skal give 8.000 kroner for grunden, så jeg sælger min motorcykel for 1.700 kroner, og så kan jeg bruge pengene til udbetaling, siger Niels Stellan Høm, der tager en ejendomsmægler-eksamen, mens han sætter huset i stand.

Men det helt afgørende - for hans erhvervskarriere - er, at han undervejs bliver opmærksom på, at man kan tage et statslån med lang løbetid og lav rente. Sammenholdt med boligmanglen er det ikke svært for den unge vendelbo at se, at der ligger en god forretningsmulighed i den kombination.

- Jeg har altid været god til at forudse, hvad der kan ske. Det var godt i modstandsbevægelsen - og det er også noget, som jeg har udnyttet vældig meget i mine forretninger, siger han og fortsætter:

- Når man ikke kan finde noget ledigt at bo i, mens man samtidig kan få et billigt statslån, så er det jo helt åbenbart, at det er det, som man skal satse på. Og det bliver til Høm Huse, fortæller han.

Niels Stellan Høm finder ud af, at hvis man kan bygge et hus for 38.000 kroner, kan man få et statslån til 2,2 procent. Men en del af idéen er også, at Høm Huse som det første firma i Danmark udvikler et system, der gør det muligt for folk uden en håndværksmæssig uddannelse at opføre deres eget helårshus.

De første fem huse bliver hurtigt til ti af slagsen - og allerede fra 1950'erne er Høm Huse i eksplosiv vækst. Firmaet når at medvirke ved opførelsen af omkring 25.000 husbyggerier, hvilket gør Niels Stellan Høm til landets største, når det gælder typehuse.

- Man må sige, at det går vældig godt, siger han i dag beskedent om succeshistorien.

Succes i rustfrit stål

Med sådan en succes ville mange erhvervsfolk sikkert bruge al deres opmærksomhed på at videreudvikle kronjuvelen, Høm Huse.

- Men sådan er iværksættere ikke, siger Niels Stellan Høm med overbevisning i stemmen.

Både hans far og bedstefar har været flittige iværksættere. Og det ligger tilsyneladende også i blodet på deres efterkommer.

For mens husbyggeriet buldrer derudad, så forsøger han at fostre en ny erhvervsidé sammen med Carton Madelaire, en gammel kammerat fra officersskolen.

- Vi er meget gode venner, og vi snakker om at starte et firma sammen, fortæller Niels Stellan Høm.

Vennerne laver et handelsfirma, der først sælger sportssko, som de importerer fra Kina - og senere forsøger de sig også med en bestemt type borde, der kan klappes sammen. Men det er først, da de får kontakt med den lille fabrik "Dansk Rustfrit" i Fårevejle, at der for alvor sker noget. Dansk Rustfrit producerer serveringsdele i rustfrit stål - men mangler en effektiv salgsorganisation.

- Så vi siger, at vi er eksperter i at sælge stålvarer, fortæller Niels Stellan Høm med et smil, der afslører, at det endnu ikke var tilfældet.

Firmaet Stelton - som er en sammentrækning af fornavnene Stellan og Carton - får opgaven.

Det store gennembrud kommer, da de to soldaterkammerater i 1963 hyrer den unge Peter Holmblad som direktør. Han er stedsøn af arkitekten Arne Jacobsen, der efter et stykke tid overtales til at designe firmaets produkter. Det første udkast tegnes på en serviet, men til sidst bliver stregerne til den i dag så kendte designserie Cylinda-line.

Tekniske udfordringer betyder, at der går yderligere tre år, inden de cylinderformede elementer kan sættes i produktion. Det er en dyr proces, der betyder, at Carton Madelaire træder ud af firmaet.

- Det viser sig også, at vi bagefter har svært ved at sælge produkterne i Danmark. Men vi prøver alle mulige steder, og til sidst får vi et gennembrud i Australien, fortæller Niels Stellan Høm og tilføjer:

- Men jeg må indrømme, at jeg aldrig kommer på bølgelængde med Arne Jacobsen. Han er utrolig arrogant, og jeg synes ikke, at han behandler sine medarbejdere ordentligt, fastslår han.

Flere skibe søsættes - men svær tid kommer

Niels Stellan Høms lyst til at sætte nye projekter i gang fortsætter dog med uformindsket styrke. Han overtager eksempelvis flere forskellige landbrug - blandt andet Enggaarden og herregården Skaarupgaard, der begge ligger omkring Sindal - og den engelske ambassade i København køber han også. Derudover er han eksempelvis involveret i tekstilbranchen med firmaet Le Crabe - og han beskæftiger en snes sølvsmede med Aage Fausing Silver på Strøget. Og så finansierer han sågar en del danske film - blandt andre "Baronessen Fra Benzintanken" i 1960 og "Flådens Friske Fyre" i 1965.

- En god ven siger en dag til mig: "Stellan, du er en mærkelig mand. Du køber problemer for dine penge", siger Niels Stellan Høm med et smil.

Niels Stellan Høm sælger snart den sidste af sine mange, mange virksomheder. <i>Foto: Kim Dahl Hansen</i>

Niels Stellan Høm sælger snart den sidste af sine mange, mange virksomheder. Foto: Kim Dahl Hansen

For han kan simpelthen ikke lade være med at sætte nye skibe i søen.

Men de mange skibe får det svært ved indgangen til 1970'erne. Selv i det største aktiv - Høm Huse - kan det mærkes tydeligt.

- Vi støder på grund som følge af den finanskrise, der rammer. Det hele stopper, og pengene begynder at fosse ud. Vi har haft 20 millioner kroner i kassen, men de er forsvundet på "no time". Pludselig har vi kun 135.000 kroner tilbage, husker Niels Stellan Høm.

Mange af aktiverne bliver solgt fra. Det gælder blandt andet Høm Huses hovedsæde på Sjælland, den engelske ambassade, flere landbrug - og også Stelton.

- Jeg skal bruge noget kapital for at vende det. Så jeg sælger ud for at komme i gang igen.

Rykker Høm Huse til Vendsyssel

Manøvren med at skaffe kapital lykkes, og den betyder blandt andet, at Høm Huse flytter til Vendsyssel, hvor der i 1972 etableres fabrik i Sindal.

Det giver en ny opblomstring, og allerede i 1973 startes Høm Fly. Forretningen er baseret på at flyve medlemmer af Europa Parlamentet til Strassbourg og Bruxelles - og desuden er der almindelige forretningsfly samt gods- og sygetransport.

Der bygges også et flyværksted i Sindal, da Niels Stellan Høm har fået forhandlingen af Beechcraft-flyvemaskiner.

Erhvervsmanden har tidligere etableret en privat flyveplads ved Enggaarden - men han bliver efterfølgende også en af de afgørende kræfter bag etableringen af Sindal Lufthavn.

- Jeg ved ikke helt, hvad der driver mig. Jeg er nok født med det, for jeg kan ikke lade være. Så snart noget går godt, så starter jeg på noget nyt.

Ramt af nedture

Men det bliver ikke ved med at gå godt for Høm Huse. Da renten kravler op på 23 procent i begyndelsen af 1980'erne er eventyret forbi. Høm-koncernen går konkurs - ligesom de fleste andre typehus-firmaer.

- Vi solgte 90 huse i 1981, men fik 270 tilbage. Køberne kunne ikke betale, og det kunne ingen jo holde til, har Niels Stellan Høm tidligere fortalt Nordjyske om konkursen.

Først adskillige år senere genoplives Høm Huse, men i mellemtiden kaster Niels Stellan Høm sig over at investere i det københavnske ejendomsmarked - og det har han faktisk pæn succes med på grund af de stigende boligpriser.

Da Niels Stellan Høm efter årtusindskiftet igen forsøger sig i byggebranchen, er det sommerhuse, det gælder. Her bliver han dog atter ramt hårdt - denne gang er det, da Løkken Sparekasse går konkurs i 2008.

Generelt siger han følgende om de op- og nedture, som hans forretninger har budt på.

- Det meste, jeg har tabt på et år, er 50 millioner kroner - og det meste, jeg har tjent, er 30 millioner kroner. Men jeg er kommet i gang igen, hver gang det er gået ned ad bakke, fastslår han.

Ny plan for Høm Huse

Husbyggeriet drives i dag under navnet Høm Fritidshuse ApS. Driften er bortforpagtet, men Niels Stellan Høm føler fortsat stærkt for firmaet, der engang var kronjuvelen i hans forretningsimperium.

I dag kan Høm Fritidshuse nok bedst beskrives som den sidste lille ædelsten, der bringer svage minder om tidligere tiders storhed.

Ingen af Niels Stellan Høms seks døtre har i dag mod på at drive virksomheden videre. Men målet for patriarken er alligevel at sikre firma-navnet for eftertiden - og her i forbindelse med nytåret falder en aftale på plads, som han derfor er særdeles godt tilfreds med.

Den anerkendte danske erhvervsmand og ejendomsinvestor Lars Thylander har således samlet et konsortium, der skal overtage driften. Og netop Thylander har en gammel relation til Høm Huse - for han var nemlig i sin tid elev i firmaet og har tidligere knyttet følgende ord på sin tid der.

- Høm var for typehuse, hvad Simon Spies var for charterrejser. Han var en rigtig handelsmand, og jeg lærte utrolig meget af ham i min læretid, sagde Lars Thylander i sommeren 2020 i forbindelse med et portrætinterview i Børsen.

Niels Stellan Høm er meget glad for ordene fra Thylander, som han omvendt også beskriver som "en overordentlig dygtig elev", som allerede dengang gjorde stort indtryk.

- Det er så dejligt, at det er lige præcis ham, der fører det videre. Jeg har ikke brug for at få en stor portion penge, når jeg nu er blevet 96 år. Jeg vil hellere, at firmaet køres videre - og bliver større. Jeg er sikker på, at omsætningen kommer til at stige voldsomt med Thylander i spidsen - og nu ved jeg, at selv om jeg dør, så lever firmaet videre i mine børns regi. Høm Huse lever videre, fastslår han.

- Med det her er alt solgt, og på den måde bliver ringen sluttet nu. Det er det, som jeg har ønsket mig hele tiden.

 <i>Foto: Kim Dahl Hansen</i>

Foto: Kim Dahl Hansen

Gik imod mors drømme

Niels Stellan Høm har i de seneste år boet i en hyggelig villa for foden af Pikkerbakkerne i Frederikshavn - sammen med 88-årige Henny, der er hans tredje kone. Parret har været gift i omtrent 30 år.

- Vi har levet fedt og godt, og vi har aldrig manglet noget. Det har været tæt på nogle gange - men vi har aldrig manglet noget, siger han.

- I dag har vi kun det, du kan se her fra stuen. Vi har en pavillon i haven, der fungerer som vores sommerhus. Og så har vi udsigten op mod Pikkerbakkerne, siger han og smiler.

Og så er det lidt paradoksalt, at Niels Stellan Høm kan se tilbage på et langt liv som iværksætter - for det var som nævnt præcis, hvad hans mor frygtede, at han skulle blive.

Årsagen var, at hun - hos både Niels Stellan Høms far og bedstefar - havde set, hvordan forretninger går op og ned.

- Men de var iværksættere, og de slap godt fra det begge to - helt indtil de døde. Det går jo op og ned, når man gør forretninger, men jeg er også sluppet godt fra det, selvom jeg ikke er død endnu. Så jeg synes jo, at jeg har gjort min mors bekymringer til skamme.

- Jeg har aldrig hørt mor sige, at det var flot, hvad jeg klarede. Men hun nåede at se det, og jeg ved også, at hun roste mig, når hun skrev breve til sin kusine i Amerika, siger Niels Stellan Høm og læner sig med en afklaret mine tilbage i den bløde stol, han sidder i.

- Så på den måde vidste jeg godt, at min mor var tilfreds.

Om Niels Stellan Høm

Niels Stellan Høm er født 9. december 1925 i Lund i Sverige. Med fornavnene Niels og Stellan er han opkaldt efter sønnerne til moderens to svenske veninder.

Moderen var meget syg i de første år, og faderen forlod dem. Så en del af opvæksten blev hos bedstemoderen i Hallund.

Han gik i Østervrå Realskole, hvor han fik en præliminær eksamen. Senere startede han på seminariet i Silkeborg, men livet som skolelærer opgav han dog, inden uddannelsen var fuldført.

Under Anden Verdenskrig modtog han undervisning på Aalborg Studenterkursus, og om natten deltog han i modstandsbevægelsen. Desuden arbejdede han sammen med to kammerater som bydreng hos købmand Ovesen i Hasseris.

Efter krigen kom Niels Stellan Høm til Livgarden, hvorefter han kom på officersskolen på Frederiksberg Slot. Mens han var på officersskolen blev han gift med sin første kone, og parret fik også en datter.

Familien skulle have noget at bo i, og i 1950 byggede Niels Stellan Høm sit første hus og afsluttede samtidig uddannelsen som statsautoriseret ejendomsmægler.

Niels Stellan Høm fandt ud af, at hvis man kunne bygge et hus for 38.000 kroner, kunne man få statslån til 2,2 procent. Og således startede Høm Huse, der var det første firma i Danmark, der udviklede et system, der gjorde det muligt for folk uden en håndværksmæssig uddannelse at opføre deres eget helårshus. Høm Huse etablerede i 1972 fabrik i Sindal og medvirkede frem til 1980 til opførelsen af 25.000 nye huse, mest til selvbyggere.

Men Niels Stellan Høm engagerede sig i flere andre ting. Sammen med en officerskammerat, der hed Carton Madelaire, startede Niels Stellan Høm i 1960 virksomheden Stelton, der er kendt verden over for de rustfrie, arkitektdesignede skåle, kander og anden brugskunst.

I 1960 købte Niels Stellan Høm godset Skaarupgaard ved Tolne, hvor familien flyttede til i 1965. Herregården drev han frem til 1987.

I 1973 startede han Høm Fly og havde på et tidspunkt 13 fly. Han byggede også flyværksted i Sindal og var en af de afgørende kræfter bag etableringen af Sindal Lufthavn.

Niels Stellan Høm finansierede også en del danske film, blandt andre ”Flådens friske fyre” og "Baronessen fra benzintanken".

Indenfor tekstilbranchen startede han Le Crabe - og desuden ejede han Aage Fausing Silver på strøget i København, hvor der en tid var 20 sølvsmede.

Han er for sin erhvervsaktivitet tildelt den svenske hæder, Vasaordenen af første grad.

Op gennem 1970'erne er han i to perioder kommunalbestyrelsesmedlem i Sindal Kommune.

I 1980 var renten oppe på 23 procent, og salget af Høm Huse faldt fra 1500 om året til 90. Produktionen og salget stoppede i 1980, og mens firmaet Høm Huse blev lagt i mølposen for at vente på bedre tider, fortsatte Niels Stellan Høm med andre aktiviteter - blandt andet handel med ejendomme i København.

Høm Huse genoplives i 2006. Denne gang opfører virksomheden sommerhuse. Selskabet har flere gange siden - af forskellige årsager - været ramt af udfordringer. Navnet er i dag ændret til Høm Fritidshuse ApS.

96-årige Niels Stellan Høm bor i dag i Frederikshavn - sammen med 88-årige Henny, der er hans tredje kone. Parret har været gift i mere end 30 år. Niels Stellan Høm har seks døtre fra sine tidligere ægteskaber, mens Henny har to døtre og en søn.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.