Festivaler deler viden om genanvendelse af bioaffald: Alive Festival i internationalt netværk

Erfaringerne kan måske ikke overføres en til en, men det er en start, lyder det fra festivalen i Thy

Alive Festival har i flere år haft fokus på affaldssortering. Nu er festivalen med i et internationalt netværk om genanvendelse af bioaffald. Arkivfoto: Bo Lehm

Alive Festival har i flere år haft fokus på affaldssortering. Nu er festivalen med i et internationalt netværk om genanvendelse af bioaffald. Arkivfoto: Bo Lehm

THISTED:Selvom der er stor forskel på, hvor meget affald der produceres til Alive Festival og Roskilde Festival, kan man alligevel godt gøre brug af hinanden.

Det oplevede Esther Jexen Dall, da hun for nylig på Alive Festivals vegne deltog i en online workshop sammen med repræsentanter fra Roskilde Festival, Northside Festival og tre festivaler fra Sverige og Holland.

Festivalen i Thy er nemlig med i et internationalt netværk om genanvendelse af bioaffald.

- Det betyder, at Alive Festival får noget konkret viden, og det er en god genvej til at høre om, hvordan andre festivaler allerede har prøvet at håndtere nogle udfordringer. Man kan måske ikke overføre det en til en, men så er man da lidt på vej.

- I forhold til de større festivaler, for eksempel Roskilde Festival, betyder det jo også, at Alive Festival måske er på deres lystavler, når de skal søge ny viden, siger Esther Jexen Dall, der indtil for nylig var sekretariatsmedlem i Alive Festival.

Hun udtaler sig dog om det internationale netværk, da hun har det mest indgående kendskab til samarbejdet.

Øl lig med sortering?

Esther Jexen Dall fortæller, at det blandt andet var andre festivalers erfaringer med at gøre affaldssortering så nemt og sjovt som muligt, som Alive Festival kunne lære af efter netværkets første online møde.

- Affaldssortering er måske ikke lige det, man forbinder med fest, men både Roskilde, Northside og den svenske festival havde nogle fede tanker om, hvordan det kan gøres sjovt. At man faktisk kan stå med en øl i hånden og blive inspireret til at tænke over sortering i sin hverdag, siger Esther Jexen Dall og fortæller, at Alive Festival i nogle år har arbejdet systematisk med sortering af affald.

Hun tror, at det særligt var Alive Festivals fokus på at handle meget lokalt, som de andre festivaler kunne tage med sig videre af erfaringer. Det handler blandt andet om, at det har været vigtigt for Alive Festival at få den lokale kompostvirksomhed Champost i Gærup med som partner.

Hvor festivalens bioaffald tidligere blev kørt til et biogasanlæg i Nørresundby, er der lavet en aftale om, at Champost laver festivalens affald om til kompost, som skal bruges til et jordforbedringsprodukt. Det kan eksempelvis bruges i Christiansgave.

- Vi kan ikke tænke så stort, som de større festivaler kan, og med vores affaldsmængde gør det måske ikke den store forskel i det store billede. Men vi kan inspirere til, hvordan vi faktisk gør noget for, at vores bioaffald ikke skal gå til spilde og gå op i røg, siger Esther Jexen Dall.

Tanker om EU-niveau

Udover deling af konkrete erfaringer blev der ifølge Esther Jexen Dall også på det første møde vendt festivalernes muligheder for at gå sammen om en international databank for erfaringer, som kan bruges i forhold til lobbyarbejde om EU-regulativer.

- Det vidner om, at vi i netværket var på vidt forskellige niveauer af erfaring i forhold til at håndtere bioaffald, og hvordan andre allerede har set et potentiale i, at vi står en gruppe festivaler sammen, siger Esther Jexen Dall.

At Alive Festival nu er en del af det internationale netværk skyldes det såkaldte CIP-samarbejde, Cirkulær Innovation i Partnerskab, som festivalen indgår i sammen med Thisted Kommune og Aalborg Universitet, da det er Institut for planlægning på Aalborg Universitet, der har sat netværket i søen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.