Omstridt renovationsleder: - Han trænger til at blive afrettet og opdraget
En række skraldemænd har oplevet at blive svinet til af en leder i Aalborg Renovation, der var årsag til depression og selvmordstanker hos to nu fyrede ansatte. Renovationschef Jens Boye siger, at virksomheden har "en ordentlig og konstruktiv omgangstone"

Preben Nielsen har i 22 år været på genbrugspladsen Over Kæret i Aalborg. Efter chikane fra en teamleder over en længere periode blev han sygemeldt og efterfølgende fyret. Arkivfoto: Martel Andersen
Preben Nielsen har arbejdet i snart 24 år hos Aalborg Renovation. Men i 2015 blev en af hans kolleger forfremmet til teamleder, og siden har denne leder gjort Preben Nielsens arbejdsliv til et helvede.
- Det er en meget ubehagelig person. Han snakker ned til folk, siger vi er ubegavede, og selvom han ikke havde med mit område at gøre, så overvågede han mig og beskyldte mig for alt muligt, siger 58-årige Preben Nielsen.
Det er den samme teamleder, der var årsag til et frygteligt arbejdsmiljø med chikane og hetz for Henrik Kragh Andersen og Nicolai Christensen, som NORDJYSKE beskrev i søndags.
Gik langs murene
Morten Kanstrup blev ansat i efteråret 2016 efter tre år som ferieafløser. Han havde længe drømt om en fastansættelse, men glæden udviklede sig hurtigt til et forløb med chikane, frygt og angst for at gå på arbejde - på grund af den samme teamleder.

Morten Kanstrup er blandt de tidligere ansatte hos Aalborg Renovation, der har oplevet ubehagelige episoder med den omtalte teamleder. Privatfoto
- Når jeg fik fri, frygtede jeg at møde ham, fordi han ofte gav mig ekstra opgaver uden nogen grund. Normalt kan jeg med alle, men på grund af ham gik jeg langs murene og gemte mig, siger 45-årige Morten Kanstrup.
Opdelt arbejdsplads
De fire tidligere ansatte hos Aalborg Renovation er ikke de eneste, der har oplevet, hvordan teamlederen udøver sin ledelsesstil.
NORDJYSKE har talt med en række tidligere og nuværende skraldemænd. De har til fælles, at de er stærkt utilfredse med arbejdsmiljøet.
- Det er en meget opdelt arbejdsplads. Enten er man inde i varmen – eller også er man ikke. Og hører man til de sidste, er der stor risiko for, at man bliver chikaneret, mobbet og presset. Der er mindst forsvundet 20 kolleger de sidste par år. På den ene eller anden måde. Og flere af dem har fået stress og er blevet sygemeldt, siger en af skraldemændene, som ikke vil have sit navn frem af frygt for at blive forfulgt og fyret.

Aalborg Renovation har cirka 150 ansatte på genbrugspladserne og til at tømme skrald i kommunen. Foto: Bo Lehm Bo Lehm
De adspurgte skraldemænd er også enige om, at især den omtalte teamleder bærer en stor del af ansvaret for problemerne.
- Han lytter ikke, han taler grimt, og han behandler folk dårligt, siger en anden, som heller ikke vil have sit navn frem.
Flere nævner, at de har været hos ledelsen for at klage over teamlederen, men forgæves.
"I laver jo ikke noget alligevel"
NORDJYSKE er kommet i besiddelse af et dokument, der blev lavet i forbindelse med et såkaldt branchemøde i 2017 med deltagelse af skraldemændene hos Aalborg Renovation og repræsentanter fra deres fagforening 3F Aalborg. Mødet holdes to gange om året, og her drøfter man blandt andet arbejdsforhold.
Under mødet blev teamlederen diskuteret. Der var mange, der havde oplevet ubehagelige episoder og udsagn fra teamlederen. Mellem 10 og 15 udsagn fra lige så mange skraldemænd blev derfor nedfældet på papir.
Blandt udsagnene sagt til forskellige medarbejdere var der for eksempel disse:
Hold kæft, hvor er du blevet fed i din ferie!
Er du træt af at være her?
Hvad er det, du ikke forstår?
Du skal ikke snakke med nogen udefra om hverken firmaet eller mig.
I laver jo ikke noget alligevel.
Ikke snakke om personsager
Papiret blev lagt frem på et statusmøde 25. januar 2018 mellem 3F og Aalborg Renovation. Renovationschef Jens Boye fik overdraget papiret. Af referatet fra mødet fremgår det, at "Jens følger op med (navn på teamleder, red.) i forhold til de konkrete udsagn."
Men renovationschefen ønsker ikke at komme ind på, hvordan han håndterede problemet.
- Jeg vil ikke snakke om personsager, men det jeg kan fortælle dig er, at der er taget action på de ting.
NORDJYSKE: Men bemærkningen om "at sutte sin tillidsmand nok" (blev sagt til Nicolai Christensen, der stod frem i NORDJYSKE sidste søndag, red.) kommer jo så over et halvt år senere?
- Det vil jeg ikke udtale mig om her. Det er en personsag, og det får du ikke mig til at udtale mig om.
Det virker som om, at du ikke rigtig fik løst problemerne?
- Det er jo en påstand. Det er så min påstand, at vi på Aalborg Renovation har en ordentlig og for den sags skyld også konstruktiv omgangstone til hinanden og mellem hinanden.

Jens Boye blev ansat som chef for Aalborg Renovation i september 2017. Arkivfoto: Jesper Thomasen
Aldrig taget seriøst
Morten Kanstrup var blandt de ansatte, der deltog i branchemødet og gav sin mening om teamlederen til kende. På dette tidspunkt havde han fået nok, og han troede ikke på, at Jens Boye kunne gøre noget for at ændre på dette.
Derfor sagde han op, og i sin opsigelse henviste han direkte til den omstridte teamleder som den primære grund.
- Han var årsagen til, at jeg ikke kunne mere. Det var 100 procent på grund af dårlig ledelse og arbejdsmiljø. Min kritik blev aldrig taget seriøst, forklarer Morten Kanstrup, der endte med en kortvarig sygemelding, før han stoppede.
"Afrettet og opdraget"
Preben Nielsen derimod fortsatte. Han havde på et tidligere tidspunkt taget fat i Jens Boye i håb om, at han kunne gøre noget i forhold til den chikane og overvågning, han oplevede fra teamlederen.
Men renovationschefen ville ikke snakke med Preben Nielsen.
- Jeg har folk til den slags. Jeg vil ikke have noget med personalet at gøre, fortæller Preben Nielsen om Jens Boyes reaktion.

Preben Nielsen var glad for sit arbejde på genbrugspladsen Over Kæret - blandt andet fordi han snakkede med rigtig mange borgere hver dag. Arkivfoto: Martel Andersen
Alligevel fortsatte Preben Nielsen med at være på genbrugspladsen Over Kæret, hvor han har været sjakbajs i mange år.
- Der er en god snak med mange borgere. Mange kommer hver dag for at sige hej. De føler, at de kender én, siger Preben Nielsen og fremhæver desuden, at mange af hans kolleger også er blevet hans private venner.
Efter sommerferien sidste år blev Preben Nielsen kaldt til side. Til trods for at teamlederen ikke er Preben Nielsens direkte chef, fik han ordre om overflytning til en anden genbrugsplads i kommunen. Samme dag modtog Preben Nielsen et opkald fra en af de ansatte på denne genbrugsplads.
- Han fortalte, at teamlederen havde været forbi og oplyst, at jeg skulle starte hos dem, fordi jeg trængte til at blive "afrettet og opdraget", siger Preben Nielsen.
NORDJYSKE har været i kontakt med en af de ansatte, der var til stede, da teamlederen fortalte, at Preben Nielsen skulle være hos dem. Han bekræfter ovenstående ordvalg.
Ingen røg uden ild
Forflytningen blev aldrig til noget, fordi Preben Nielsen fik sin tillidsmand ind over. Kort tid efter fik han besked af renovationschefen på at komme til "et uformelt møde", hvorfor der ikke var behov for at have tillidsmand med.
Men mødet var langt fra uformelt.
- Jeg fik med det samme at vide, at der ikke var nogen, der ønskede at arbejde sammen med mig, at der var massive klager over mig fra kolleger, og desuden påstod de, at jeg havde klunset fra genbrugspladsen, fortæller Preben Nielsen, der på mødet forlangte at få eksempler og dokumentation.
- De havde ingen dokumentation, men sagde, at der sjældent er røg uden ild.

Aalborg Renovation er en del af Aalborg Forsyning, der hører under Energi- og Miljøforvaltningen i Aalborg Kommune. Foto: Bo Lehm Bo Lehm
Mødet sluttede med, at Jens Boye tilbød Preben Nielsen en fratrædelsesordning.
- Og så sagde han, at det ikke er godt at være på en arbejdsplads, hvor hverken kolleger eller ledelse har tillid til én.
NORDJYSKE har talt med omkring 10 nuværende eller tidligere ansatte hos Aalborg Renovation. Alle har fortalt, at Preben Nielsen var og er vellidt blandt kollegerne.
Chikane udløste sygdom
Med hjælp fra fagforeningen fik Preben Nielsen lov til at blive, men ikke på genbrugspladsen Over Kæret. I stedet skulle han reparere containere.
Men heller ikke her kunne han få fred for teamlederen.
- Nogle uger senere kom han over til mig og ønskede mig god ferie og tilføjede, at han ikke håbede, at jeg kom tilbage, husker Preben Nielsen.

Arkivfoto: Martel Andersen
De mange nedgørende udtalelser, chikanen og overvågningen satte sig nu for alvor i Preben Nielsen. Han fik sværere ved at sove, mavesmerter og begyndte at blive mere og mere apatisk.
En dag i december 2018 blev han indkaldt til tjenstlig samtale, men han kunne ikke få oplyst på hvilket grundlag. Efter mødet blev Preben Nielsen placeret i reservestaben, hvilket betyder, at man ikke kan vide, hvilket arbejde man møder ind til.
- Det var så ydmygende, og jeg fik det dårligere og dårligere. Min kone sagde, at jeg skulle sygemelde mig, for jeg sov ikke om natten længere. Jeg havde også tabt mig over ti kilo.
Preben Nielsen blev sygemeldt i januar og blev senere henvist til arbejdsmedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital. Af journalen fremgår det blandt andet:
Der ses et væsentligt symptombillede med hovedpine, mavesmerter, ufrivillig diarré, svedeture, ruminationer (negative tanker som følge af angst, stress og/eller depression, red.) og kraftige angstreaktioner ved at tale om arbejdet. Det vurderes, at tilstanden er udløst af forhold i arbejdet, og at diagnosen for nuværende er forbigående stresstilstand grundet forhold i arbejdet med chikane og relationelle problematikker
Fra Preben Nielsens journal
En hammer i hovedet
I juli i år besluttede Aalborg Renovation at fyre Preben Nielsen. 3F havde ellers foreslået, at han kunne starte et andet sted end på genbrugspladsen Over Kæret, fordi hans sygemelding netop var direkte relateret til det dårlige psykiske arbejdsmiljø.
"...du er sygemeldt og har oplyst, at du på baggrund af helbredsmæssige forhold ikke ser dig i stand til at genoptage arbejdet inden for en kortere tidshorisont. Dette er ikke foreneligt med den daglige drift af arbejdsstedet, hvorfor Aalborg Renovation opsiger dig."
- Det var som at få en hammer i hovedet. Det kan ikke være rigtigt, at man går og passer sit arbejde, men fordi der er én, som er på nakken af dig, så ender man med at blive fyret. Jeg har aldrig nogensinde haft en sag, og så inden for to år var personalemappen lige så tyk som en telefonbog, fordi de beskyldte mig for en masse ting, der overhovedet ikke var hold i, siger Preben Nielsen.
Er ikke i mål
Renovationschef Jens Boye vil ikke forholde sig til Preben Nielsens sag.
- Igen - vi er inde i en personsag her, og det vil jeg ikke udtale mig om. Jeg vil gerne udtale mig i generelle vendinger. Jeg både kan og vil løse nogle generelle problemer med omgangstonen på arbejdspladsen. Vi er ikke i mål – træerne vokser ikke ind i himlen - men vi har en god – synes jeg – omgangstone.
NORDJYSKE: Nu har vi dokumentation for, at mindst tre tidligere medarbejdere inden for det seneste år har papirer fra arbejdsmedicinsk afdeling, der viser, at de som følge af chikane har fået arbejdsbetinget stress. Så dét, du taler om, gælder åbenbart ikke dem?
- Det kan jeg jo ikke udtale mig om. Arbejdsmedicinsk klinik er jo også en meget følsom sag, så det kan jeg ikke udtale sig om, siger Jens Boye.
Aalborg Renovation søger i øjeblikket medarbejdere til deres genbrugspladser. Af opslaget fremgår det, at det er en "arbejdsmiljøcertificeret virksomhed"
Forlig
Preben Nielsen lagde sag an mod Aalborg Kommune for usaglig afskedigelse. I onsdags skulle 3F og KL, der repræsenterer Aalborg Kommune, have haft et formøde, men dagen forinden indgik de to parter et forlig, der betyder, at Preben Nielsen ikke længere må udtale sig om sagen.
NORDJYSKE interviewede Preben Nielsen før denne aftale blev indgået.
NORDJYSKE har ringet og skrevet til den omtalte teamleder. Han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.