Sundhed og sygdom ‑ Corona

Første covid-19-tilfælde hos dansk kæledyr gør hundeejere urolige: Det er svært at forholde sig til

En hund er smittet med coronavirus på en minkfarm i det østlige Vendsyssel. Det sætter tanker i gang hos andre hundeejere - blandt dem Jannie Christensen, næstformand i DcH's nordjyske kreds

Rollo er en fem år gammel hanhund - godt blandet af racer som schfer, rottweiler, dobermann, dans-svensk gårdhund og labrador. Det er ikke den hund, som er smittet. Privatfoto

Rollo er en fem år gammel hanhund - godt blandet af racer som schfer, rottweiler, dobermann, dans-svensk gårdhund og labrador. Det er ikke den hund, som er smittet. Privatfoto

HIRTSHALS:Lørdag aften bredte det sig som en løbeild i tørt budskads, da Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse oplyste, at der for første gang er fundet covid-19 smitte hos et dansk kæledyr.

Det er hunden i den familie i det østlige Vendsyssel, hvor der nu også er konstateret smitte i en minkbesætning på 4200 dyr. Familien på minkfarmen er i forvejen hårdt ramt af coronasmitte, eftersom både minkfarmeren, hans hustru og parrets voksne søn er testet positiv. Hustruen arbejder ifølge TV2 Nord som rengøringshjælp på det plejecenter i Sindal, hvor mere end 30 beboere og medarbejdere også er ramt af covid-19.

Nyheden om den smittede hund fik Jannie Christensen, næstformand i Danmarks civile Hundeførerforenings nordjyske kreds, til at spærre øjnene op.

Jannie Christensen, næstformand i DcH Nordjylland, med sin fem år gamle hanhund Rollo. Privatfoto

Jannie Christensen, næstformand i DcH Nordjylland, med sin fem år gamle hanhund Rollo. Privatfoto

- Jeg synes generelt, covid-19 er noget svært noget at forholde sig til. Ulempen med dyr er jo, at de ikke kan sige, når de er syge, siger Jannie Christensen, som selv er "mor" til hunden Rollo på fem år, som er en skøn blanding af rottweiler, labrador, schäfer, dobermann og en dansk-svensk gårdhund.

- Hvad tænker du om, at den her virus nu også er konstateret i en dansk hund?

- Det er jo svært. Jeg tænker da på, hvad man skal gøre, hvis ens hund bliver ramt. Og hvor meget skal man gøre. Man lægger jo ikke en hund i respirator, spørger Jannie Christensen.

Dyrlæger om kæledyr og coronavirus

Den Danske Dyrlægeforening har udarbejdet information om coronavirus og kæledyr. På foreningens hjemmeside kan bl.a. læse følgende:

Overførsel af virus fra mennesker til pattedyr er i teorien mulig, men anses for sjældent på nuværende tidspunkt, og menneske til menneske-transmission er den primære smittevej for covid-19. Man anser derfor stadig på nuværende tidspunkt dyr for at udgøre en meget begrænset smitterisiko for mennesker.

Det er også vigtigt at påpege, at alle tilgængelige oplysninger tyder på, at hvis man følger de generelle anvisninger om hygiejne og afstand, er sandsynligheden for at katte og hunde bliver inficeret, og at de kan fungere som kilde til covid-19-infektion hos mennesker, meget lav.

Det er vigtigt at pointere, at der stadig ikke er noget, der tyder på, at familiedyr, herunder kæledyr som hunde og katte, kan sprede virus til mennesker - fx ved at man klapper sit kæledyr. Endnu er der dog ikke meget viden om netop dette område. Hvis en smittet person har nyst eller hostet på pelsen af dit kæledyr - og du derefter klapper dyret og fører hænderne op til øjne, næse eller mund - er det dog teoretisk set muligt, at blive smittet indirekte fra dit kæledyr.

Selvom der ikke er bevis for, at kæledyr spiller en rolle i at overføre smitte med covid-19, bør streng håndhygiejne opretholdes igennem hele interaktionen med dyret, især hvis der er tale om et dyr, der har været i kontakt med en inficeret person.

Kilde: Den Danske Dyrlægeforening

Lørdagens nyhed efterlader i første omgang langt flere spørgsmål end svar. I pressemeddelelsen fra Miljø- og Fødevareministeriet bliver det slået fast, at den hårdt ramte minkavlerfamilie har fået besked på, at deres hund skal behandles efter de samme anbefalinger, som de selv har fået.

Det betyder, at familien og hunden skal undgå tæt kontakt til andre dyr og mennesker uden for husstanden.

Sagen fra minkfarmen i det østlige Vendsyssel viser, at danskernes kæledyr nu også kan blive ramt af covid-19. Privatfoto

Sagen fra minkfarmen i det østlige Vendsyssel viser, at danskernes kæledyr nu også kan blive ramt af covid-19. Privatfoto

Der er det ved at have en hund som kæledyr, at de skal ud og luftes - og mange hunde vil rigtigt gerne i kontakt med andre hunde, når de bliver luftet.

- Jeg har da lige nået at tænke, om vi nu skal til at lukke hundemarker og hundeskove, gyser Jannie Christensen.

Hun bor i Hirtshals - lige ud til en sti.

- Der går mange forbi med hund. Jeg nåede da lige at tænke, om jeg skal have et skilt på mit stakit, hvor der står "Lad være med at snuse til min hund". Jeg synes godt nok, det her er svært.

- Det er jo deres natur at snuse. Nu har jeg selv en hund, der kan gå forbi andre hunde og ikke snuse, før den får lov, fordi det er det, vi træner dem til. Men ellers er der sindssygt mange hunde, hvor deres ejer flyver efter dem, lige så snart de ser en anden hund, fordi de vil snuse til hinanden.

I DcH's nordjyske kreds var man lige begyndt at åbne for konkurrencer igen efter en månedlang nedlukning. Jannie Christensen spekulerer nu på, om det stopper allerede næsten før, det var kommet i gang igen.

- Vi kommer helt bestemt til at snakke om alt det her. Spørgsmålet er bare, hvad vi kan gøre?

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.