Holder øje med Frederikshavn

- Vigtigt at slå fast, at Danmarks flådestation ligger i Frederikshavn, siger Lene Espersen (K), der mandag besøgte MOCN i Pikkerbakkerne

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Og så et foto til Facebook. Lene Espersen sammen med Heinrich Evers, chef for MOCN, og René Fuglsig, kommandørkaptajn i SOK. Fotograf: Villy Møller

FREDERIKSHAVN:- Der er grund til at takke medarbejderne, fordi de mødte op på Christiansborg og forklarede, hvordan tingene hænger sammen.

Det siger De Konservatives forsvarsordfører, Lene Espersen, der mandag besøgte MOCN, Maritimt Overvågnings Center Nord, i Pikkerbakkerne syd for Frederikshavn.

Her sidder 35 mand og holder øje med trafikken ud og ind af de danske farvande, og sammen med tre kystudsigtsstationer beskæftiger MOCN i alt et halvt hundrede mand.

I kølvandet på Forsvarsforliget var centret i fare for at blive flyttet til Karup men i sidste øjeblik lykkedes det medarbejderne at råbe Christiansborg-politikerne op.

Nye arbejdspladser på vej

Nu er der udsigt til, at centeret udvides med 10-15 mand, som i dag er tilknyttet overvågningscentret på Bornholm.

Samtidig får Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste i Hjørring tilført 50-100 ekstra arbejdspladser fra resten af landet, og på Flyvestation Aalborg er der udsigt til 50 nye arbejdspladser med kommandoen over jæger- og frømandskorpset.

- Forsvarsforliget har kostet arbejdspladser over hele landet, men vi har nu konsolideret antallet af statslige arbejdspladser i Nordjylland. På længere sigt er det vigtigste signal at sikre, at Flådestationen i Danmark ligger i Frederikshavn, siger Lene Espersen, der lod sig overbevise af medarbejdernes argumentation for at overvågningscenteret hører hjemme i Frederikshavn.

Erhvervsklima og udligning

De statslige arbejdspladser alene redder ikke Danmarks fattigste udkantskommune.

Vejen ud af den negative spiral med faldende indbyggertal og dårlig økonomi er arbejdspladser og jobmuligheder - samt en mere retfærdig udligning mellem rige og fattige kommuner, mener Lene Espersen.

- Helt banalt skal byrådet selvfølgelig sørge for at pengene stemmer. Ellers går det galt. Men skal udkantskommunerne vende den demografiske udvikling, handler det om at skabe et sundt erhvervsklima, der tiltrækker nye virksomheder og giver jobmuligheder.

Ikke alt i Excel-ark

- På Christiansborg kan vi hjælpe med en bedre udligning. Som det er nu, straffer regeringen udkantskommunerne og favoriserer de store uddannelsesbyer. Margrethe Vestager brød et forlig og lavede en aftale med Enhedslisten, der betyder, at pengene flytter med børnene, når de flytter væk for at uddanne sig.

- Hvis man i stedet lod pengene blive i kommunerne, indtil de unge er fyldt 25 år, ville man ikke straffe de små kommuner, der mister unge til Købehavn, Århus og Aalborg, siger Lene Espersen.

Hun advarer dog mod ”at gøre alt op i Excel-ark”, når politikerne nu skal lande brikkerne til en ny skole- og institutionsstruktur i Frederikshavn Kommune.

- Det er en svær balance. På den ene side vil vi gerne bevare landsbyidyllen, og samtidig er forældre i dag krævende og forlanger kvalitet i undervisning og pasning af deres børn. Men vi skal passe på ikke at lave Singapore-tilstande med 1800 børn i skolerne og 50 elever i hver klasse. Hele kommunen skal hænge sammen, og lukker man alle de små skoler, er man selv med til at fremme urbaniseringen, siger Lene Espersen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.