Direktør om museumsreform: - Vi kommer ikke udenom at træffe meget hårde beslutninger

Arbejdet med en museumsreform er i gang, og der er lagt op til svære samtaler - man kommer fx ikke uden om at tale om hierarkier mellem museer, siger Lasse Andersson, direktør for Kunsten

Hele den danske kulturverden diskuterer lige nu en reform af museumsstøtten. Mandag var landets 97 statsanerkendte museer inviteret til stormøde sammen med Danske Museer, KL, Dansk Industri og Dansk Erhverv. <i>Arkivfoto: Martin Damgård</i>

Hele den danske kulturverden diskuterer lige nu en reform af museumsstøtten. Mandag var landets 97 statsanerkendte museer inviteret til stormøde sammen med Danske Museer, KL, Dansk Industri og Dansk Erhverv. Arkivfoto: Martin Damgård

Mandag 27. februar var landets 97 statsanerkendte museer inviteret til stormøde med den nye kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M).

På dagsordenen var en ny fordeling af statens omkring 500 millioner til kultur. Kulturministeren har sagt, at han vil nå i mål med en ny fordelingsmodel allerede i år.

Og der er både store forhåbninger og bekymringer forbundet med den udmelding.

For eksempel har en del udtrykt bekymring for, om der bliver taget penge fra de store museer i København og de omkringliggende kommuner. Noget der kan føre til en "gold og unødvendig politisk konflikt mellem København og resten af landet", som politisk rådgiver og hovedstadskommentator Carsten Mai nyligt udtrykte sig i Kulturmonitor.

Andre efterlyser en diskussion af museernes roller fremover. Men hvordan i alverden holder man et lokalmuseum op imod Louisiana?

Nordjyske museer med driftsstøtte fra staten

Nordjyllands Historiske Museum: 8.194.354 kr.

Vendsyssels Historiske Museum: 4.129.429 kr.

Nordjyllands Kystmuseum: 3.530.822 kr.

Kunsten Museum Of Modern Art, Aalborg: 2.596.137

Skagens Kunstmuseer: 1.777.852 kr.

Læsø Museum:  1.737.548 kr.

Museum Thy: 1.643.774 kr.

Vesthimmerlands Museum: 1.242.854

Limfjordsmuseet: 1.112.902 kr.

Museerne i Brønderslev Kommune: 1.111.258 kr.

Vendsyssel Kunstmuseum: 1.035.375

Slots- og Kulturstyrelsen

Opgaver skal matche støtte

Netop den sidste debat er ifølge nordjyske museumsledere et centralt punkt.

- Jeg synes, at man skal starte arbejdet med at finde ud af, hvad museernes roller i samfundet skal være. I dag er det vores opgave at varetage samlingen, forske, formidle og udvikle samlinger, men vi spiller jo også en rolle som mødesteder for dannelse og fællesskaber. Skal vi alle gøre det samme, eller skal vi fremover inddeles i kategorier, siger Lisette Vind Ebbesen, direktør for Skagens Kunstmuseer, der med skimmel og borebiller i værkerne er blevet et nationalt billede på konsekvenserne af en skæv fordeling af statens museumsstøtte.

- Jeg er meget positiv over mødet mandag. Det er en svær opgave at løse, men en vigtig en. I det indledende arbejde håber jeg på, at man lærer os alle at kende og ser, hvor forskellige vi er, siger Lisette Vind Ebbesen. <i>Foto: Skagens Kunstmuseer</i>

- Jeg er meget positiv over mødet mandag. Det er en svær opgave at løse, men en vigtig en. I det indledende arbejde håber jeg på, at man lærer os alle at kende og ser, hvor forskellige vi er, siger Lisette Vind Ebbesen. Foto: Skagens Kunstmuseer

Hun efterlyser overensstemmelse mellem statsstøtte og forpligtelser samt transparens i fordelingen - noget hun i dag ser som fraværende, og bakkes op af Anne Dorthe Holm, direktør for Vendsyssel Historiske Museum. 

Her oplever de, at kravene til museet er steget voldsomt de seneste 20 år - samtidig med, at museet som så mange andre har været ramt af to-procents besparelser. 

- Det er afgørende, at vi får en kortlægning og analyse af, hvilke opgaver museerne hver især varetager. Vi er alle forskellige, og det er en styrke ved museerne, at der er så stor en bredde. Men det betyder også, at der er samarbejder og opgaver, som i dag ikke bliver italesat i forhold til statstilskuddet. Samtidig har vi også oplevet stigende krav f.eks. i forbindelse med forskningsproduktionen, siger Anne Dorthe Holm om museet, der tæller fem museer.

- Jeg er glad for, at kulturministeren slog fast, at alle museer fortsat skal forske med afsæt i, at det er vigtigt for at de kan udtale sig med en vis autoritet om fortiden, siger Anne Dorthe Holm, der deltog på stormødet mandag. <i>Arkivfoto: Bente Poder</i>

- Jeg er glad for, at kulturministeren slog fast, at alle museer fortsat skal forske med afsæt i, at det er vigtigt for at de kan udtale sig med en vis autoritet om fortiden, siger Anne Dorthe Holm, der deltog på stormødet mandag. Arkivfoto: Bente Poder

Også Lasse Andersson, direktør for Kunsten i Aalborg, ser frem til en analyse af museernes opgaver og øget transparens. Men når det er på plads, venter det for alvor svære, påpeger han.

- Museerne er meget forskellige både, hvad angår størrelse, indhold og kontekst, og man kan ikke skære deres opgaver over en kam. Skal vi i mål med en reform, er man nødt til at turde prioritere, tale om hierarkier og kontekst for opgavevaretagelsen - vi kan ikke alle levere det samme. 

- Det bliver ikke en nem snak, men den er nødvendig, siger Lasse Andersson, der de seneste år har gjort meget ud af lokale, nationale og internationale samarbejdsmodeller på både Kunsten og Utzon Center.

Skal kommunerne til lommerne?

Et andet tema, der går igen og vækker debat, er, hvorvidt der skal indføres et parallelitetsprincip, hvor statsstøtten er betinget af opbakning fra kommunen. 

Kulturministeren selv har nyligt fx kaldt det usolidarisk, at Fredensborg Kommune ikke støtter kunstmuseet Louisiana, der i 2021 modtog næsten 33 mio. kr. fra staten.

For Anne Dorthe Holm at se kommer man ikke udenom at få bragt kommunerne, der huser museerne, mere på banen.

- Kommunerne er også under pres, og det skal nødig være sådan, at de øjner en chance for at trække noget af deres tilskud, hvis staten tilsvarende giver mere. Slipper kommunerne tøjlerne, bliver det et ræs imod bunden, siger Anne Dorthe Holm, der hermed lægger sig på linje med tidligere udmeldinger fra Lars Christian Nørbach, direktør for Nordjyske Museer.

Kommunene betaler langt mere til museerne end staten

En gennemgang af tal fra Slots- og Kulturstyrelsen, som Kulturmonitor har lavet, viser, at kommunerne i 2021 var hovedtilskudsyder på 82 ud af landets 97 statsanerkendte museer.

Samtidig overgik kommunernes samlede tilskud til museerne på 679,5 millioner kroner staten, som bidrog med 401,8 millioner kroner i 2021.

Der er store forskelle på, hvad de enkelte museer modtager fra henholdsvis stat og kommune. Fx modtager Kunsten i Aalborg 11.6 mio. kr. fra Aalborg Kommune og 2,5 mio. kr. fra staten. Til sammenligning modtager Louisiana intet fra Fredensborg Kommune og 32,6 mio. kr. fra staten.

Kulturmonitor

For Lisette Vind Ebbesen at se skal man dog træde meget varsomt her.

- Der kan sagtens ligge store museer i små kommuner og omvendt, og jeg ville være bange for en alt for ens fordeling, der ville lægge et stort pres på mindre kommuner, siger museumsdirektøren, der anerkender sværhedsgraden i den opgave, der venter kulturministeren.

For det er svært at pege på, hvilke andre parametre, der skal skrues op for. 

Honorerer man høje besøgstal, er man også nødt til at tage i betragtning, hvad museerne har til rådighed af penge til udvikling og markedsføring, og i det hele taget er det svært at sammenligne museer.

- Arbejdet med en museumsreform har fået en god start med en velforberedt minister og et lokale fyldt med mennesker, der virkelig vil den her reform. Når det er sagt, er det tydeligt at mærke, at der er mange, der forventer mere økonomi, og nogle, der skal kæmpe for at beholde deres, siger Lasse Andersson. <i>Arkivfoto: Lars Pauli</i>

- Arbejdet med en museumsreform har fået en god start med en velforberedt minister og et lokale fyldt med mennesker, der virkelig vil den her reform. Når det er sagt, er det tydeligt at mærke, at der er mange, der forventer mere økonomi, og nogle, der skal kæmpe for at beholde deres, siger Lasse Andersson. Arkivfoto: Lars Pauli

Vi skal undgå rivegilde

Der var til stormødet mandag desuden bred konsensus om, at man ikke kommer i land uden en tilførsel af flere midler til kulturområdet.

- Der er nogle kommuner, som i dag ikke bidrager, og det skal de jo nok til at gøre, men jeg tror ikke på, at man kan lave en museumsreform uden at tilføre ekstra midler fra staten, siger Lasse Andersson, der har en klar forventning om, at Kunsten vil opleve en positiv effekt, hvis der landes en reform.

– Vi har en kommune, der er en god støtte, og det skal følges af en stat, der dækker ind for mange års skævvridning, siger han.

Samme ønske lyder fra Anne Dorthe Holm, direktør for Vendsyssel Historiske Museum, der frygter splittelse, hvis der bliver tale om omfordeling alene.

- Det er vigtigt, at det ikke bliver et nulsumsspil, men at der bliver tilført flere midler til området, så det ikke bliver et rivegilde mellem museer. Vi er jo kollegaer, der samarbejder.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden