Endelig kommer betændt sag ud af økonomiudvalgets lukkethed

At kalde kritikken af Social-, Sundheds- og Beskæftigelsesforvaltningen i Jammerbugt kommune for en personalesag var kun et forsøg på at holde den hemmelig 

Anders Sønderup. <i>Foto: Lars Pauli</i>

Anders Sønderup. Foto: Lars Pauli

- Det er en betændt ledelsesadfærd, som er baseret på frygt. For man ved, det har konsekvenser, hvis man gør sig uvenner med arbejdsmarkedschefen eller direktøren i forvaltningen.

Michael Binderup - tidligere stabschef i Jammerbugt kommune - manglede ikke mod, da han midt i maj fortalte Nordjyske om sin tid og oplevelser som ansat i Jammerbugt Kommune.

Den tidligere chef stod frem med anklager om manipulation med økonomien og dårligt arbejdsmiljø mod den øverste ledelse i kommunens Social-, Sundheds- og Beskæftigelsesforvaltning.

Det var en stærk og opsigtsvækkende kritik - først og fremmest fordi det kun sker yderst sjældent, at en top-embedsmand fortæller så indgående om sine oplevelser og rejser en så stærk kritik.

I første omgang forsøgte borgmesteren at lukke sagen ned ved at henvise til det var en personalesag.

Men når en tidligere ansat fortæller om så alvorlige ledelsessvigt og tvivlsomme økonomiske dispositioner er det ikke en personalesag, og det er ikke noget, der skal afklares bag lukkede døre.

Selvfølgelig skal både politikere og embedstoppen forholde sig offentligt til kritikken.

At det ikke er noget, hverken borgmester Mogens Gade eller flertallet i økonomiudvalget har haft den store lyst til er åbenlyst.

Både forskere og andre byrådspolitikere har kritiseret lukketheden, men indtil videre har det været nyttesløst.

Efter seneste møde udsendte udvalgets flertal - Venstre, Socialdemokratiet og SF - dog en pressemeddelelse, hvor der fremover skal være endnu mere fokus på nærværende ledelse og godt arbejdsmiljø i SSB-forvaltningen samt øget fokus på økonomistyringen.

Det kan kun læses som en slags erkendelse af, at forholdene ikke er optimale. Var de det, var der jo ingen grund til noget øget fokus.

Mere opsigtsvækkende er det dog, at flertallet samtidig benytter lejligheden til at sende en anklage afsted mod udvalgets mindretal.

Det består af den konservative, Jørgen Ravn Christensen, og han bliver af flertallet beskyldt for, at trække sagen i unødig langdrag, fordi han har forlangt, at sagen bliver behandlet af hele byrådet.

- I de 32 år jeg har været i med, har jeg ikke oplevet det før. Jeg har altid oplevet, når vi har behandlet sager som denne, at vi altid har stået skulder ved skulder, selvom vi ikke har været fuldstændig enige i udvalget, sagde borgmester Mogens Chr. Gade efterfølgende til Nordjyske.

Med den udtalelse understreger borgmesteren - formentlig uforvarende - at der i den grad er brug for, at alvorlige sager som den aktuelle ikke kun behandles af en lille, lukket kreds.

Onsdag aften bliver sagen behandlet af hele kommunalbestyrelsen, og uanset at flertallet her vil bruge deres flertal til endnu engang at forsøge at lukke sagen ned, er det absolut godt, at sagen nu kommer ud af økonomiudvalgets mødelokale.

For det er ikke en personalesag, men nærmere en sag for de mange tusinde mennesker, der - enten som ansatte eller borgere - har brug for en sund kultur på SSB-forvaltningen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.