Skandaløs udmelding af Mette Frederiksen

Statsminister Mette Frederiksen vil gerne diskutere, om minkskandalen overhovedet er en skandale. Den udmelding er i sig selv skandaløs

Statsminister Mette Frederiksen vil gerne diskutere, om minkskandalen overhovedet er en skandale. Hvis ikke netop denne sag er en skandale, hvad har så nogensinde været det, spøger lederskribent Johannes Jacobsen. <i>Arkivfoto: Johannes Jacobsen</i>

Statsminister Mette Frederiksen vil gerne diskutere, om minkskandalen overhovedet er en skandale. Hvis ikke netop denne sag er en skandale, hvad har så nogensinde været det, spøger lederskribent Johannes Jacobsen. Arkivfoto: Johannes Jacobsen

LEDER:Der er som bekendt mange diskussioner og spørgsmål, som Mette Frederiksen ikke gider "gå ind i". Men onsdag eftermiddag på havnen i Aalborg var der pludselig en diskussion, hun rigtig gerne vil deltage i.

- Jeg mener ikke, at der er nogen skurk i det her spørgsmål omkring mink og vil sådan set også gerne diskutere, om der er tale om en skandale, sagde statsministeren.

Det skete på et lille pressemøde, der fulgte i kølvandet på offentliggørelsen af de sanktioner, som nogle af landets øverste embedsfolk modtager på grund af minkskandalen.

Mens Mette Frederiksen med rette kan have en følelse af, at sagen nu har gået sin gang, så skurrer det noget i ørerne, at der ikke skulle være tale om en skandale.

Da minkkommissionen i slutningen af juni afleverede sin rapport, var det med en voldsom kritik af regeringen og 10 embedsfolk helt i toppen. 

- Kommissionen finder således, at Mette Frederiksens udmeldinger på pressemødet den 4. november 2020 objektivt set var groft vildledende, men at Mette Frederiksen subjektivt ikke havde viden herom eller hensigt hertil, stod der i rapporten.

Mette Frederiksen fik en næse af Folketinget. Tidligere fødevareminister Mogens Jensen mistede allerede sit job tilbage i 2020. Og onsdag kom Medarbejder- og Kompetencestyrelsen så med sine indstillinger til, hvad konsekvenserne bør være for embedsfolkene.

Rigspolitichefen er nu fritaget for tjeneste. Departementschefen i Fødevareministeriet er nu fritaget for tjeneste. Departementschefen i Justitsministeriet har fået en irettesættelse. Barbara Bertelsen, der som Statsministeriets departementschef er den allerøverst placeret embedsmand i Danmark, har fået en advarsel.

Hvis ikke dette er en politisk skandale, hvad har så nogensinde været det?

Det er i sig selv skandaløst, at Mette Frederiksen på det nærmeste står og betvivler sagens omfang, alvor og konsekvenser. Radikale Venstres partileder, Sofie Carsten Nielsen, har før beskyldt Mette Frederiksen for magtfuldkommenhed, og torsdag gjorde hun det stort set igen i et interview på TV 2 News.

At Mette Frederiksen og regeringen ikke vil anerkende minkskandalen for at være netop det, kan bidrage til et billede af magtarrogance og mistillid til politikerne, mente Sofie Carsten Nielsen.

Minkskandalen er blevet behandlet politisk med en næse og en væltet minister. Den er blevet gransket af en uafhængig kommission, der uddelte kras kritik. Efter en styrelses indstillinger er embedsfolk blevet advaret, hjemsendt og tildelt en advarsel.

Alt det gør ikke skandalen ikkeeksisterende. Det understreger tværtimod skandalen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.