Slap af. Det er bare en kageperson og en usjov T-shirt

Vi lever i en verden, hvor virksomheder er blevet bange for deres egen skygge. Og hvor medierne i jagten på den næste gode forargelse skaber shitstorme, der aldrig skulle være skabt

Peter Simonsen, erhvervsredaktør. <i>Foto: Torben Hansen.</i>

Peter Simonsen, erhvervsredaktør. Foto: Torben Hansen.

LEDER:Der findes næppe noget som et særligt stykke bagværk og en plat T-shirt til at sætte internettet i brand og få titusindvis af danskere til at himle op om de såkaldte krænkelsesparate.

Det så vi i den forgangne uge, da både Føtex og Lagkagehuset for alvor kom i vælten.

Først var det Føtex, som valgte at fjerne en T-shirt med teksten ’Fars hus - fars regler’ fra butikshylderne. Dernæst var det Lagkagehuset, som nærmest sendte chokbølger gennem landet med beslutningen om at supplere ”kagemand” og ”kagekone” med det kønsneutrale ”kageperson”.

De sociale medier flød over med rasende kommentarer fra tusindvis af danskere, som korsede sig over butikskædernes knæfald for krænkelsesparatheden eller ligefrem opfordrede til boykot på baggrund deraf.

Så køber jeg mine platte T-shirts og kagemænd andetsteds, mange tak.

At debatten har fyldt så meget, er både skræmmende og sørgeligt. Ikke mindst fordi hverken Føtex eller Lagkagehuset gjorde noget af ovenstående på grund af udefrakommende pres. Deres Facebook-sider eller kundeservice var ikke lagt ned af arrige horder, som krævede T-shirts brændt og en kageperson indført.

Nej, Lagkagehuset har bare – af eget initiativ – indføjet en overordnet kategori i forbindelse med bestillinger online, hvor man efterfølgende selv kan kønsbestemme kagens form. Du kan altså stadig få en kagemand eller kagekone.

Ingen transpersoner eller andre, der ikke identificerer sig med et specifikt køn, havde krævet, at der skulle laves en ”kageperson.” Som i ingen.

Og Føtex fjernede ikke sin T-shirt på grund af heftig kritik, som det ellers blev udlagt som. Én enkelt person havde smidt et billede af T-shirten på Twitter, og så gik der ikke mange minutter, før en pressetalsmand fra Salling Group meddelte, at T-shirten er ”dum og utidig” og vil blive fjernet.

Vi lever i en verden, hvor virksomheder er blevet bange for deres egen skygge. Hvor en bagerkæde tager hensyn i så misforstået en grad, at selv LGBT+-miljøet siger, at det gør mere skade end gavn. Og hvor en landsdækkende dagligvarekæde fjerner varer i sortimentet på baggrund af ét tweet.

Så er forargelsens og den politiske korrektheds tidsalder gået for vidt. Så er vi i gang med at lægge hinanden og samfundet i en spændetrøje, som er kvælende og trættende og direkte i modstrid med de forskelligheder og nuancer, som skal være en del af et moderne, oplyst samfund.

Til gengæld bør medierne også kigge indad. For det var dovne Twitter-journalister, der i jagten på en god krænkelseshistorie med klikpotentiale startede shitstormene om både kagepersonen og T-shirten - ikke den krænkelsesparate hob, som efterfølgende blev udskammet og svinet på de sociale medier.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.