Lyse udsigter, hvis du er håndværker

Nordjylland kommer til at mangle hundredvis af bygningshåndværkere, viser analyse fra Beskæftigelsesrådet i Nordjylland

De store bygge- og anlægsprojekter, der er planlagt i Nordjylland, vil forstærke mangelen på bygningshåndværkere med flere tusinde. Beskæftigelsesrådet opfordrer unge til at tage uddannelse i byggeriet. Arkivfoto

De store bygge- og anlægsprojekter, der er planlagt i Nordjylland, vil forstærke mangelen på bygningshåndværkere med flere tusinde. Beskæftigelsesrådet opfordrer unge til at tage uddannelse i byggeriet. Arkivfoto

NORDJYLLAND:Vil du have fast arbejde de næste mange år? Tag en uddannelse som tømrer, murer eller elektriker. Når du har svendebrevet i hånden, skulle der være sikkerhed for beskæftigelsen.

Det viser en rapport fra Beskæftigelsesrådet i Nordjylland, som belyser udsigterne for beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen i landsdelen frem til 2022.

Analysen sætter fokus på konsekvenserne af de store offentlige bygge- og anlægsopgaver, der er besluttet eller forventes at blive besluttet i Nordjylland de kommende år, samt i forhold tilgangen til erhvervsuddannelserne.

Tilgangen for lille

Konklusionen er klar: Der bliver mangel på arbejdskraft på bygge- og anlægsområdet de kommende år, uanset om, de store projekter bliver til noget eller ikke, for gennem en årrække har stadigt færre taget en uddannelse på området.

Allerede i år vil der mangle omkring 15 VVS-ere og fra 2015 vil der mangle 200 murere og 75 elektrikere i Nordjylland.

Der bliver også stadigt færre murere og andre faglærte, og antallet af ufaglærte falder med hele 6000 over det igangværende tiår.

Fremskrivningen viser, at på, at der i 2022 vil være et underskud på omkring 50 murere, 900 tømrere og snedkere, 300 VVS’ere, 150 bygningsmalere, 500 elektrikere, 550 smede, 250 bygge- og anlægsteknikere og 20 i gruppen, der omfatter arkitekter og landinspektører.

Det er vel at mærke med den ”normale” aktivitet i det nordjyske samfund.

De store projekter forstærker mangelen, idet de direkte giver arbejde til næsten 3900 mennesker.

De store projekter

I analysen indgår følgende besluttede projekter:

{ nyt universitetshospital i Aalborg.

{ flere større nybyggerier på Aalborg Universitet.

{ ny vej fra Skalborg til Sdr. Tranders (Egnsplanvej).

{ udvidelse af Frederikshavns Havn.

{ opgradering af jernbaneforbindelsen mellem Hobro og Aalborg.

Dertil kommer de mulige:

{ letbane i Aalborg, tredje Limfjordsforbindelse, udvidelse af Hanstholm Havn, nybyggeri og renovering i den almennyttige boligssektor.

- Mangel på nordjysk arbejdskraft vil ikke stoppe projekterne. De vil bare blive gennemført med udenlandsk arbejdskraft, men det vil være et tab både på det personlige plan for de, der ikke får et arbejde, og for det danske samfund, der går glip af indtægter og aktivitet,, siger fuldmægtig Lars Pilgaard fra Beskæftigelsesregionen.

- Der er behov for, at væsentligt flere unge får interesse for byggeriet og tager en faglært uddannelse. Det er med til at sikre fortsat vækst og beskæftigelse i byggeriets virksomheder, fastslår formand for Beskæftigelsesrådet, i Nordjylland, Egon Sørensen.

Rådet holder en konference 27. februar, hvor alle aktører på området indbydes til at byde ind med løsninger., f.eks. opkvalificering og jobrotation.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.