Lyserød lørdag i Hadsund

Initiativtager til Lyserød Lørdag i Hadsund, Lone Jespersen har fundet de lyserøde kampagneskilte frem og håber, at rigtig mange vil møde frem for at deltage og minder om de mange gode tilbud, som de deltagende butikker har fundet frem. Foto: hhr-freelance.dk

Initiativtager til Lyserød Lørdag i Hadsund, Lone Jespersen har fundet de lyserøde kampagneskilte frem og håber, at rigtig mange vil møde frem for at deltage og minder om de mange gode tilbud, som de deltagende butikker har fundet frem. Foto: hhr-freelance.dk

Lyserød Lørdag er en landsdækkende indsamling centreret omkring lørdag 8. oktober i forbindelse med Kræftens Bekæmpelses store kampagne for brystkræft "Støt Brysterne".

Lyserød Lørdag farver hele Danmark lyserød med events, aktiviteter og det lokale erhvervsliv.

I Hadsund deltager følgende butikker, som har tilmeldt sig ved redaktionens slutning: Rasmine, Provoke, Helles Køkken, Sportigan Hadsund, Salon Saxen, Butik Birit, Intersport Hadsund, Mr. Tang, Alles Sko, Cafe Baghuset, Bog & Idé Hadsund, Hadsund Apotek, Bundgaard Guld & sølv, Kræmmerhuset og Hos Laura.

Lyserød Lørdag

- skabes af frivillige og Kræftens Bekæmpelses lokalforeninger, der samarbejder med det lokale erhvervsliv om en masse aktiviteter over hele landet.

Der arrangeres motionsløb, zumba, gå-ture, auktioner, fest i hallen, bod på torvet og meget meget mere. Mange steder er det hele uge 40 der males lyserød.

I 2015 indsamlede Lyserød Lørdag 4,4 mio. kr. til kampen mod brystkræft.

Lyserød Lørdag har eksisteret siden 2008, som en populær indsamlingsaktivitet i Støt Brysterne kampagnen.

Både frivillige kræfter og erhvervslivet samler ind til brystkræftsagen. 8. oktober 2016 er Lyserød Lørdag, men hele uge 40 bruges til at lave lyserøde aktiviteter

Om brystkræft

Brystkræft er den hyppigste kræftsygdom hos kvinder. Antallet af personer, der får stillet diagnosen, har været stigende gennem de seneste 60 år. Men overlevelsen efter brystkræft stiger også.

Fakta

Brystkræft er den hyppigste kræftsygdom hos kvinder

Hver 9. danske kvinde rammes af brystkræft

I 2014 var der 4.686 danske kvinder, som fik konstateret sygdommen.

Hvert år dør ca. 1.160 kvinder af brystkræft. Flere end 62.000 kvinder lever med sygdommen (2014)

Brystkræft rammer sjældent personer under 30 år - og er mest almindeligt hos kvinder over 60 år.

Antallet af brystkræfttilfælde stiger

De seneste år er antallet af brystkræfttilfælde steget med flere hundrede om året.

Stigningen gennem de sidste par år skyldes det landsdækkende tilbud om mammografiscreening. Man har med screeningerne fundet de fleste af de knuder, der findes i befolkningen i den aldersgruppe, som man screener (50-69 årige). Både dem, der ville være blevet opdaget uden screening og også dem, der ellers først ville være blevet opdaget nogle år senere.

Derfor forventer Kræftens Bekæmpelse, at tallet inden for de kommende år dykker tilbage til omkring det gamle niveau fra før 2008; omkring 4.200 tilfælde af brystkræft årligt.

7-8 ud af 10 kvinder får diagnosen hormonfølsom brystkræft. Brystkræft er arvelig i ca. 5-10 procent af tilfældene. Hos en del af de arvelige tilfælde af brystkræft er det muligt at påvise en fejl (mutation) i et af de to gener, der kaldes BRCA1 og BRCA2.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.