Madkultur til debat på Nr. Vesterskov

Dybvad fik besøg af debattører - for at diskutere danskernes mad

6
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

SÆBY. Kan man tale om måltidskultur i et tømrerværksted midt i Jyske ÅS - ja, det kan man sagtens.

Onsdag aften mødtes specialister, menige og beboerne på Nørre Vesterskov for at debattere, hvad danskerne spiser.

Stedet er en selvejende institution, der tilbyder dagtilbud, bo-støtte, STU og individuelle forløb for unge, der har brug for særlige hensyn.

Centrum i folkehøring

- Vi var slet ikke i tvivl, da Charlotte Fredborg Jensen, folkevalgt medlem af fødevareministerens Måltidstænketank, spurgte os, om vi ville være vært for en folkehøring om danskernes madvaner, fortæller Kagen Gadensgaard - der er stedets daglige leder.

Indholdet i folkehøringen stod de debatlystne deltagere for, og snakken gik fra det øjeblik, de ankom. Vejen gik forbi bålstedet og en kop varm æblemost med timian i den gamle lade, inden publikum gik ind i tømrerværkstedet.

Måltider til debat

- Der er rigtig mange spørgsmål i debatten om fremtidens måltidskultur. Og som bondekone og gift med min fødevareproducerende landmand er det ofte mad, vi diskuterer i hverdagen. Det er en vigtig debat at tage, sagde Charlotte Fredborg.

Så var diskussionen skudt i gang mellem publikum, kokke, lærere, køkkenledere og fødevareproducenter.

- Vi talte bl.a. om, hvordan offentlige indkøbere kan købe flere lokale fødevarer, hvorfor det er vigtigt at tage børnene med i køkkenet, hvordan restmad kan række til flere måltider, hvorfor vi skal markere danske fødevarer i køledisken tydeligere og tilbyde mindre grøntposer, så vi undgår madspild, fortæller Karen Gadensgaard.

Fra jord til bord...

Hun mener, det var nærliggende at folkehøringen netop skulle finde sted på Nørre Vesterskov.

- Vi avler og dyrker produkterne sammen med vores elever, der både passer drivhus og gartneri, kvæg og marker. Vores koncept ”fra jord til bord” bliver næsten ikke mere tydeligt end hér, siger hun.

Størstedelen af de unge på Nørre Vesterskov har store udfordringer i hverdagen. Men det afholder dem ikke fra at markere sig fagligt - i forhold til produktion af de gode fødevarer.

Kvæg og grøntsager

- Hver dag arbejder elever og personale med de 40 Hereford-kreaturer på stedet, dyrker gårdens marker og producerer grøntsager til lokalområdet som gårdsalg. Og vi leverer også noget af produktionen til Restaurant Frank’s. Og så bruger vi selvfølgelig vores egne produkter hver dag i kantine, fortæller Karen Gadensgaard.

De unge mennesker på stedet havde alle valgt at stille op som aftenens værter, og det skabte en stemningsfuld aften i måltidets navn.

- De er blevet håndplukket. Ikke på grund af deres udfordringer, men fordi de er fantastisk dygtige til deres arbejde og til at skabe rammerne om sådan en begivenhed, siger hun.

De unge gav den gas

På denne særlige aften var der skruet op for detaljerne på stedet og alle de unge var i sving. De tog venligt imod gæsterne, og ved indkørslen stod Kasper, Anders, Andreas, Lasse og Mathias, Jens og Daniel klar til at guide gæsterne på plads.

Kokken Frank Størup kreerede tapas over bål sammen med Annika, Kenneth og Kim. Frank Zenas fra Dybvad serverede forskellige slags økologiske saft og varm æblemost. Alle lækkerierne blev serveret af Kathrine, Maja og Mia på planker udskåret af Nørre Vesterskovs egne træer. Måltidet sluttede af med oste fra Sønderhaven Gårdmejeri, kaffe og rabarbertrifli - samt hjemmebagte småkager. Alt service var miljøvenligt og forgængeligt.

Spis sammen - nyd maden

Aftenens traktement var helt i tråd med Måltidstænketankens hovedbudskab - nemlig at ”vi skal spise sammen og nyde maden”.

Mette Touborg, der er formand for Måltidstænketanken, var med i paneldebatten. Hun takkede for aftenens fine debat, der blev et veloplagt, åbent forum for gode idéer, andre kan lade sig inspirere af.

- Bagefter var de unge trætte, men enige om, at det var en stor oplevelse at være medværter ved sådan et arrangement - og samtidig opleve at de kunne klare opgaven, slutter Karen Gadensgaard.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden