Frank er igen ved at komme ovenpå efter hjernerystelse

Æren for at han nu langsomt er ved at overvinde eftervirkningerne efter et uheld i en old boys-kamp tilskriver han i høj grad et såkaldt Gain-forløb i Mariagerfjord Kommune

Frank Madsen, uheldig old boys-spiller fra Hobro: Noget af det vigtigste ved Gain-forløbet er, at man får at vide, at det nok skal blive godt igen, og at man ikke skal være bange. Privatfoto

Frank Madsen, uheldig old boys-spiller fra Hobro: Noget af det vigtigste ved Gain-forløbet er, at man får at vide, at det nok skal blive godt igen, og at man ikke skal være bange. Privatfoto

En helt almindelig old boys-kamp i efteråret fik pludseligt et alvorligt skær over sig, da en spiller stødte i den 39-årige Hobro-målmand Frank Madsen.

Efter fodboldkampen fulgte halvanden måneds sygemelding på grund af følgerne af en hjernerystelse, men den uheldige målmand er i dag glad for, at han af sin læge blev henvist til et såkaldt Gain-forløb i Mariagerfjord Kommune.

Gain-forløbet er et otte ugers forløb med deltagelse af en neuropsykolog fra Neurocenter Hammel samt ergoterapeut og fysioterapeuter fra Sundhed og Træning i Mariagerfjord Kommune.

- Noget af det vigtigste ved forløbet er, at vi får at vide, at det nok skal blive godt igen, og at vi ikke skal være bange, fortæller Frank Madsen.

Skræmmehistorier om personer, hvor senfølgerne efter en hjernerystelse varer ved, er ellers noget af det, der oftest møder personer med senfølger. Sammen med formaninger om alt det, man ikke må.

Frank Madsen synes i stedet, det var positivt at fokusere på alt det, man gerne må.

- Og generelt har forløbet lært mig at stoppe op og mærke efter, så jeg stadig kan være til stede for min familie, bemærker Frank Madsen, som i dag igen er oppe på at arbejde 26 timer om ugen.

Samtidig med at han forsøger at prioritere løbeture, da han gennem Gain-forløbet har erfaret, at det har en positiv effekt at være fysisk aktiv.

Et af undervisningsforløbene handler således specifikt om at sætte sig et mål for fysisk aktivitet, og i Frank Madsens tilfælde blev målet om at kunne løbe fem kilometer allerede nået inden Gain-forløbets afslutning.

Gain er en forkortelse af (Get going After concussIoN), og formålet med Gain-forløbet er helt overordnet at ændre måden, man håndterer sine symptomer på i dagligdagen, så aktivitetsniveauet og livskvaliteten øges.

Programmet består af tre gruppesessioner, hvor to er placeret i starten af forløbet (uge 1 og uge 2) samt en afsluttende session (uge 8).

I gruppesessionerne får deltagerne viden om hjernerystelser, om hvorfor man kan opleve langvarige følger, og om hvordan man håndterer dem hensigtsmæssigt.

I de mellemliggende uger har deltagerne individuelle sessioner med en ergo- eller fysioterapeut.

Terapeuterne giver deltagerne rådgivning om, hvordan de bedst kan håndtere symptomer i hverdagen og støtter samtidig deltageren i at lave en handleplan, der har til formål at øge det daglige aktivitetsniveau.

Man kan blive henvist til projektet gennem egen læge, hvis man inden for de seneste tre til 12 måneder har fået en hjernerystelse, som man fortsat lider under eftervirkningerne af.

Sundhed og Træning i Mariagerfjord Kommune er i øjeblikket i gang med at planlægge endnu et forløb, som forventes at blive skudt i gang efter sommerferien.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.