27-årig tiltalt: Møde med hjælpsom elev satte en stopper for planer om skoleskyderi

Efter mødet droppede nordjyde alle planer om skoleskyderi, sagde han i retten

Arkivfoto

Arkivfoto

AALBORG:Nostalgi og barndom havde en helt særlig betydning for den 27-årige mand fra Hobro, der er tiltalt for at have planlagt et eller flere skoleskyderier i Nord- og Østjylland.

Det fortalte han tirsdag ved retten i Aalborg.

Han har tidligere beskrevet sin barndom som "himlen på jorden" og tilføjede tirsdag, at han savner sin barndom.

- Jeg ville gerne have den tilbage, siger den 27-årige.

Det var derfor også vigtigt for ham, at skoleskyderierne, som han skriver om i sit manifest, men som han fortæller kun var fantasier, ikke måtte finde sted på en af de skoler, han selv havde gået på som barn, og som var fyldt med gode minder.

- Det skulle være et godt stykke væk, fra det jeg kendte, og jeg er ikke kendt i Aarhus-området. Det var derfor, fantasien skulle foregå i Østjylland, fortalte han.

Det er han tiltalt for

Den 27-årige er blandt andet tiltalt for drabsforsøg for at have planlagt at dræbe flere i masseskyderier i Nord- og Østjylland.

Målene for skyderierne skulle være flere skoler og institutioner samt en børnehave.

Ifølge anklagemyndigheden skete planlægningen over en periode på mindst fem år fra 2015 til 16. december 2020.

Planlægningen bestod i:

Fra 2015 til 2019 at have skrevet et manifest med beskrivelse af sit ønske og planlægningen om at udføre et masseskyderi.

Fra den 26. juni 2019 frem til den 27. april 2020 at have lavet adskillige videooptagelser med beskrivelse af sit ønske om at udføre et masseskyderi.

At have opnået skydefærdigheder.

At have fået våbentilladelse og tilladelse til at opbevare våben på sin bopæl.

I marts 2018 at have anskaffet sig en bil, som skulle bruges i forbindelse med masseskyderierne.

I april og maj 2018 at have foretaget rekognoscering på flere skoler og uddannelsesinstitutioner i Århus-området.

At have foretaget adskillige søgninger på internettet og indhentet oplysninger om masseskyderier og skoleskyderier og gerningsmændene samt i foråret 2020 at have foretaget talrige søgninger og indhentet oplysninger om forskellige skoler og uddannelsesinstitutioner samt en børnehave i Nord- og Østjylland - blandt andet oplysninger om ringetider, antal elever og undervisningsskemaer.

I 2015 og 2017 at have anskaffet sig en pistol af mærket Colt, kaliber 22 og en 9 mm-pistol af mærket Glock, som han blandt andet opbevarede på sin bopæl sammen med magasiner, skarp ammunition samt en kniv på 18 centimeter. Det blev dog beslaglagt af politiet den 12. juni 2020.

At have foretaget talrige søgninger og indhentet oplysninger om skydevåben blandt andet i november og december 2020.

13. december 2020 på dark web at have oprettet en ordre på køb af en AR-15 riffel.

I løbet af 2018 at have anskaffet sig taktisk beklædning i form af en kasket, en striktrøje, en vest med flere forlommer, bukser, et nylonbælte, et par strømper, et par støvler samt et par handsker.

Derudover er den 27-årige tiltalt for overtrædelse af straffelovens strenge bestemmelse om ulovlig våbenbesiddelse, da han 27. marts 2020 kørte i bus med en skarpladt pistol.

Han er også tiltalt for at have opbevaret sin skarpladte 9 mm Glock i en skrivebordsskuffe.

Besøgte tre skoler på én dag

Ved retten kom det frem, at den 27-årige besøgte tre skoler i Aarhus i april 2018.

Formålet med hans visit var at finde ud af, hvilken følelse det gav ham at være på skolerne, og om han ville være tryg ved at skyde.

Han var ikke bevæbnet, for besøgene handlede udelukkende om rekognoscering, fortalte han.

Han startede dagen på Aarhus Statsgymnasium og forsatte til en folkeskole og sidst en Sosu-skole.

Men som han gik rundt på gangene og observerede, blev fantasierne pludseligt for virkelige, forklarede den 27-årige.

- Da jeg kom ud på skolerne i Aarhus, var det et chok at møde mennesker og se deres ansigter. Det vakte empati. Før havde jeg haft en fantasi bag computerskærmen, og det var som om, at jeg kom ud af fantasien.

- Det blev virkeligt. Det var angstprovokerende, sagde han.

Han var desuden bange for at blive overmandet af de ældste eleverne, der ikke var meget yngre end ham selv, og frygtede, at han ville gå i panik.

I manifestet skriver han, at han så børn som lettere ofre, og at "Intet barn vil forsøge at bekæmpe mig som voksen mand".

Af samme manifest fremgår det dog også, at han ikke ønskede at skyde forsvarsløse børn.

- Jeg ville ikke have, det skulle gå ud over børn, sagde han i retten.

- Jeg savnede selv at være barn og syntes, de skulle have et så godt liv som muligt.

Den 27-årige fortalte også, at det var 9. klasserne i folkeskolen, han havde i tankerne som mål, da han besøgte folkeskolen i Aarhus.

Søgte på over 50 skoler og uddannelsesinstitutioner

Den 27-årige husker ikke præcist hvor og hvornår, men har erkender, at han også har foretaget research af flere andre skoler - heriblandt Tradium Handelsgymnasium i Hobro, Mariagerfjord Idrætsskole og Borremose Efterskole i Vesthimmerland.

Den 27-årige afviser dog kategorisk, at de nordjyske skoler har været en del af planerne om masseskyderier.

- Den var ikke en del af det. Det var nostalgi, at jeg søgte på den, fortalte den 27-årige om søgningen på idrætsskolen.

De resterende skoler på en liste med over 50 skoler og uddannelsesinstitutioner, som anklager Kim Kristensen kunne fortælle, at den 27-årige har søgt informationer om i løbet af 2018 og 2019, var stort set kun beliggende i Aarhus og omegn.

Den 27-årige kunne ikke svare konkret på, hvorfor han havde søgt så specifikt på informationer om skoleskemaer på de aarhusianske skoler.

- Jeg kiggede bare lidt rundt. Det var en del af fantasien engang, så jeg skulle se, om det gav mig noget. Jeg var i en udfasningsfase, sagde han.

Afvæbnet af venlighed

Den 27-årige havde i 2017 skrevet i sit manifestet, at han var ret sikker på, at V-day - hans navn for det masseskyderi, han fantaserede om at udføre - ville ske 22. august 2018. Her ville eleverne nemlig været kommet tilbage fra skoleferie.

I retten fortalte han, at han forestillede sig, at han kunne udføre to eller tre skyderier på samme dag.

Det helt store vendepunkt blev dog, da han på en folkeskole ikke kunne finde vej. En pige, som han husker som værende mellem ti og tolv år, henvendte sig til ham.

- Hun kom op til mig. Det kom bag på mig. Jeg havde haft alle de her fantasier om et angreb, og så kom hun hen og snakkede med mig, tilbød sin hjælp, og vi havde det sjovt.

- Hun var flink og hjælpsom. Det kom meget bag på mig.

Den 27-årige beskriver mødet med pigen som det øjeblik, hvor han droppede alle planer om et eller flere skoleskyderier, og hvor det gik op for ham, at der var tale om en fantasi.

- Den der venlighed afvæbnede mig fuldstændig, sagde han i retten.

Fortsatte manifest

Ifølge den 27-årige stoppede han herefter med at rekognoscere skoler. Alligevel fortsatte han med at skrive om et masseskyderi i manifestet .

I retten læste anklager Kim Kristensen op fra passager i den 27-åriges manifest, der er skrevet i januar 2019 - altså året efter at fantasierne, ifølge den 27-årige selv, stoppede.

Her skrev den tiltalte blandt andet, at han følte sig som en fiasko, fordi han ikke havde udført det efter tre års planlægning - men også at han havde planer om at anskaffe sig flere våben og udføre masseskyderiet senere.

Ligeledes søgte han stadig på flere skoler.

Anklager Kim Kristensen konstaterede, at det ikke lød som om, at han havde droppet planerne i 2018.

- Det var ikke sådan, jeg havde det på det tidspunkt. Det er det samme. Jeg fandt hele tiden på undskyldninger for ikke at gøre det, lød svaret fra den 27-årige.

Han skrev også i sit manifest, at han overvejede at slette manifestet, men gjorde det aldrig.

- Det var for nostalgiens skyld. For at tænke tilbage på, hvad der foregik dengang, sagde han i retten.

Selv da politiet i juni 2020 beslaglagde to pistoler og hans computer på hans adresse, slettede han ikke manifestet.

- Det lå på en sølvgrå harddisk, som jeg havde haft, siden jeg var 16. Den havde en sentimental værdi for mig og noget nostalgi, sagde den 27-årige.

Snakkede om V-day for at mærke spænding

Efter 2018 begyndte den 27-åriges fokus at ændre sig mere i retning af selvmord, og både manifest og de videoer, han optog af sig selv, blev mere til et dagsbogsformat.

I juni 2019 optog han en video fra DS Arena, hvor han blandt andet sagde:

"Hvad hvis jeg en dag vågner, er 30 år gammel og stadig ikke kan tage mig sammen til at gennemføre V-day".

I retten afviste den 27-årige dog, at han på tidspunktet for optagelsen stadig havde planer om at gennemføre en massakre. Han var fuldt bevidst om, at det var en fantasi, som han ikke ville føre ud i livet, og optog i stedet sig selv for at få afløb for sine tanker.

- Jeg tror bare, jeg snakker om det for at se, om jeg kan mærke en spænding ved det. I en anden video siger jeg, at det bare er en fantasi og noget pjat, siger han.

I videoen fortæller han desuden om den eufori, der vil vente ham, hvis han gennemfører et masseskyderi.

"At høre bragene, at høre alle de glade mennesker - nej, jeg gider ikke høre dem skrige, jeg vil bare se dem dø. Høre sirenerne hyle for mig igennem hele byen," siger han i videoen.

Efter de voldsomme ord spurgte anklager Kim Kristensen, hvorfor han sagde det.

- Ja, der rabler det lidt, for at sige det mildt. Det er en overdrivelse, svarede den 27-årige.

Altid noget, der kom i vejen

Videoerne fik efterhånden mere karakter af en monolog, den 27-årige havde med sig selv. Nogle gange virkede han opsat på at fuldføre et masseskyderi og andre gange kaldte han det en fantasi og noget pjat.

I videoerne forklarer han også, hvorfor han ikke handlede på sine tanker, men kun snakkede om det.

Han undskyldte det med fødselsdage i familien, at han ikke var motiveret, at omgivelserne ikke var rigtige, at det blæste for meget osv.

Ifølge den 27-årige var undskyldninger et dække, fordi han jo ikke ville føre planerne ud i livet.

- Jeg mente det ikke. Jeg kom jo hele tiden med alle mulige undskyldninger, sagde han i retten.

I en af de sidste videoer, den tiltalte har optaget, fortæller han, at han har droppet alle planer om et masseskyderi, og at han har mistet al sin motivation.

"Hvad ville jeg få ud af det. Det eneste der er i det for mig er risiko," siger han i videoen.

"Jeg tror mest bare, at mass-shooting er en fantasi."

Videoerne fra 2020 handlede mere og mere om hans eget selvmord, hvor den 27-årige i videodagbøgerne brugte meget tid på at overveje, hvordan det skulle gøres.

Han gav udtryk for, at han ikke havde lyst til at leve mere og bare ville have fred.

- På det tidspunkt var det selvmord, der var blevet fascinationen, fortæller han.

Retssagen mod den 27-årige fortsætter onsdag. Der er i alt afsat seks retsdage til sagen, og der forventes at falde dom i sagen 3. februar.

Nordjyske dækker sagen alle dage.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden