Aflivningen af Pouls mink gik i stå - vigtigt papir manglede - nu er aflivning i gang

Tusindvis af mink må lade livet på grund af coronasmitte

Foto: Torben Hansen

Foto: Torben Hansen

Status kl. 15.05: Et centralt papir i forbindelse med aflivningen af de mange mink er nu nået frem til farmen på Gjøl. Politiet er på stedet og assisterer Fødevarestyrelsen, så aflivningen af mink kan starte, selv om minkavlerne på Gjøl har nægtet at underskrive den kompensation, de er stillet i udsigt.

GJØL:Myndighederne har nu startet aflivningen af mink på Gjøl, selv om minkavlerne modsætter sig aflivningen. Men et centralt papir i forbindelse med aflivningen af minkene var i første omgang ikke blevet forevist ejeren af minkfarmen Poul Frederiksen.

Informationspapiret er ved 15-tiden blevet fremskaffet og vist til ejeren.

Foto: Torben Hansen

Foto: Torben Hansen

Nordjyllands Politi har fået grønt lys fra Rigspolitiet om, at lovgrundlaget er i orden for, at politiet kan assistere Fødevarestyrelsen, så de kan aflive minkene mod minkavlernes vilje.

Det fortæller vicepolitiinspektør Henrik Skals, Nordjyllands Politi.

Myndighederne er derfor gået i gang med aflivningen af de mange mink. Men aflivningen var altså kortvarigt sat på stand by.

Det er ved "Lov om hold af dyr paragraf 65 stykke 2" bestemt, at myndighederne kan gå ind på gårdene og begynde aflivningen af minkene.

Det papir, der manglede, var et informationspapir, som minkavlerne skal have bl.a. med mulighederne for at klage over aflivningen. Det krævede minkavler Poul Frederiksen at se, og blev der sendt bud efter papiret.

Torsdag er en barsk dag i minkbranchen, der er sendt i knæ af coronavirus. Onsdag faldt en aftale på plads, som sikrer minkavlerne økonomisk kompensation, og dermed er der grønt lys for at starte aflivningen af op mod en million mink i Nordjylland.

Aflivningsvognene stod klar. Foto: Torben Hansen

Aflivningsvognene stod klar. Foto: Torben Hansen

Det arbejde tog Beredskabet og Fødevarestyrelsen hul på torsdag på Gjøl, hvor minkfarmene ligger tæt.

Poul Frederiksen driver sammen med sin søn, Jesper, den farm på Kirkebakken på Gjøl, hvor der i fredags blev konstateret coronavirus blandt de mere end 37.000 mink. Og torsdag formiddag har han protesteret højlydt mod, at Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen vil tage fat på aflivningen.

- Jeg er rasende. Man har vedtaget en lov, som forskelsbehandler. Vi får 1,2 millioner kroner mindre, fordi vores dyr har været smittet i forhold til, hvis dyrene ikke var smittet, konstaterer han.

Hans vrede har den første fremmødte repræsentant for det offentlige verbalt fået at mærke.

- Jeg er helt afklaret, men dette her er en katastrofe for erhvervet. Dyrene er raske i dag - de fejler intet, siger han.

Foto: Torben Hansen

Foto: Torben Hansen

For minkfarmeren er det vigtigt, at hans synspunkter kommer ud.

- Budskabet skal frem til politikerne: Det er forkert, at de melder ud, at vi får en kompensation. Vi står her med dyr, som er blevet raske. Og vi får en dårligere kompensation, understreger han.

Han har altså ikke skrevet under på den kompensation, han er præsenteret for, og noget tyder på, det er årsagen til, at aflivningen lader vente på sig.

- Det er som, at jeg får en bøde, fordi mine mink er blevet smittet. Men det er ikke min skyld, at der er slået et corona-lyn ned i min besætning. Hvis jeg får en bøde for at køre for stærkt, er det okay, men jeg har ikke selv gjort noget her. Den forskelsbehandling mellem smittede og ikke-smittede farme er ikke i orden, fordi man ikke selv er herre over det.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

Første gang, der blev konstateret covid-19 positive mink i Nordjylland, var i midten af juni på en farm ved Sindal i Vendsyssel, hvor 11.000 mink blev aflivet 18. juni.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.