Går du i solcelletanker? Så er du ikke den eneste
Regeringen vil 10-doble effekten af solceller i Danmark i de kommende år, og allerede nu er markedet for solcelle-anlæg brandvarmt

Markedet for solceller er allerede ret hidsigt, og når først virksomhederne for alvor begynder at investere i dem, så begynder det at ligne et egentligt boom, lyder det fra branchefolk. Arkivfoto: Lars Pauli
NORDJYLLAND:Hvis man skal finde et marked, der er i vækst for tiden, så er solcellemarkedet i den grad et af dem. For hvis ikke danskerne i forvejen havde taget muligheden for selv at producere strøm til sig, så kom det lige med at brag i tiden efter, at Rusland invaderede Ukraine.
Siden da skal man lede længe efter en leverandør af solcelleanlæg, der ikke har en besked i stil med "Vi har rygende travlt, og forsøger at besvare alle henvendelser - men hav tålmodighed" stående på sin hjemmeside.
Vækst på 400 procent
Én af de virksomheder er Mikma i Svenstrup, der er forholdsvis nystartet. De slog dørene op i 2020, og væksten i år er - og har været - helt vild.
- Indtil nu er vores omsætning i årets første tre måneder vokset med 400 procent i forhold til hele sidste år, siger Mike Dahl Giversen, der ejer Mikma.
Indtil videre er det et marked, der primært drives frem af private, der har set en pointe i, at den elektricitet, man producerer og bruger selv, er "gratis" i den forstand, at der ikke skal betales afgift, moms og transport af den. Den koster kun det, som man betaler for solcelleanlægget, og prisen svinger ikke vildt og vanvittigt - den kender man.
Men længere sydpå forudser Erik Jensen, der er ejer og direktør hos Solcellespecialisten, at det helt store boom for branchen lurer lidt længere fremme; nemlig når virksomhederne for alvor begynder at tage solcellerne til sig og f.eks. installerer dem på deres bygningers tage.
- Når virksomhederne kommer med, så får vi et boom, der er større end det, vi havde i 2011. De har jo fået tredoblet deres elpris, i og med at det er selve prisen på strømmen, der er steget, ikke afgifterne.
- Inden 2030 skal den installerede effekt af solceller 10-dobles, og lige nu er der installeret omkring 2 GW - det har vi brugt 11 år til, og nu skal man installere 10 gange så meget på otte år, siger Erik Jensen og konstaterer, at der bliver travlt. I det omfang, der ikke er det allerede.
Varemangel
- Samtidig ligger verdensmarkedet der, at du ikke kan skaffe nogen varer, siger Erik Jensen.
Hans virksomhed mærker også i lighed med Mikma, at det ikke bliver lettere at skaffe komponenterne til solcelleanlæggene. Specielt invertere - der konverterer jævnstrømmen fra solcellerne til vekselstrøm - er et problem, hvis man vil have en europæisk produceret model.
- Jeg bestilte tre paller, dem kan jeg få til næste år. Uden nogen dato, bare næste år engang, siger Erik Jensen.
En af hans tyske grossister har ligefrem bedt ham om ikke at henvende sig for at bestille varer i nogen tid; der er ikke noget at bestille på det tyske marked.
- Tyskerne er inde i mere end et boom, det tyske marked er helt vanvittigt. I deres storhedstid satte de 10 GW op om året, og de siger, at de boomer endnu mere nu, siger Erik Jensen.
Han efterlyser handling fra politisk side, hvis man skal have tryk nok under kedlerne til at nå målet.
- Der skal være nogle subsidier, som køberne kan forstå. Når vi regner på økonomien i et solcelleanlæg, så stiller vi nogle forudsætninger op, og der er det eneste, der er rimelig fast, vores beregning af, hvor meget strøm anlægget kan producere. Hvordan strømmen bliver forbrugt, og hvad den er værd, det bygger på forudsætninger - og det er op ad bakke.
- Dansker kan jo ikke lide, at de skal producere en masse strøm om dagen, og når de så skal købe den tilbage om aftenen, så skal de give tre gange så meget for den, siger Erik Jensen.
Køberne tvinges til batterier
Netop for at undgå det er mange begyndt at købe anlæg med batterier, men Erik Jensen har svært ved at se, at det er nogen god ide rent samfundsmæssigt. Markedet for batterier er i forvejen presset af kriser og det stærkt stigende salg af elbiler på verdensplan, så hans forslag er en afart af den nettomåler-ordning, der i 2011 fik solcellemarkedet til at eksplodere.
- Verden skriger efter batterier, så hvorfor bruge dem til noget, hvor de ikke er nødvendige? En fornuftig måde at afregne på kunne være døgn-nettoordning, så vi slipper for de batterier, vi alligevel ikke kan skaffe, siger han.
Travlheden kan man som sagt også mærke i Svenstrup hos Mikma. Firmaet er i gang med at ansætte en ekstra medarbejder simpelthen for at kunne følge med i de mange henvendelser midt i den nævnte kraftige vækst, man er inde i.
Og også i Svenstrup mærker man, at markedet er presset.
- Nogle komponenter er knap så lette at få fat på. For eksempel invertere, hvor leveringstiden før var 14 dage, men nu er tre måneder. Så vi er gået over til at bestille dem hjem i 40-fods containere, men selv der er tingene jo solgt, allerede før vi har fået dem hjem, siger Mike Dahl Giversen
Specielt inverterne til solcelleanlæg med batteri har været en udfordring, fordi de har været ramt af den verdensomspændende mangel på chips.
- Det har været en udfordring, ikke mindst batterierne selv, fordi da krigen brød ud, frygtede folk fra den ene dag til den anden, at man ikke havde strøm i overmorgen. Så alle i hele EU begyndte at bestille batterianlæg.
- De har sammen med elbilerne betydet, at det er mere eller mindre umuligt at bestille dem hjem , siger Mike Dahl Giversen.
Priserne stiger
Går man og tænker i solcelletanker og er nået så langt som til at have besluttet sig, så har Mikmas ejer et godt råd: Køb nu, for i modsætning til så meget andet teknologi, der jævnt falder i pris med tiden, så er der ikke tegn i sol og måne på, at det kommer til at ske for solcelleanlæg lige foreløbig.
- Priserne går bare op måned for måned for måned. Nu snakker de om, at fragtpriserne falder lidt, men priserne på råvarerne fortsætter med at sige. Hver gang, du venter en måned, så stiger prisen et par procent, siger han.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.