Nu går politiet ind i sagen om overgreb på kostskole
Syd- og Sønderjyllands Politi reagerer på, at 31 elever har underskrevet dokument, der fortæller om overgreb

Fra en tidligere elevs private fotoalbum: Gravenshoved Kostskole.
Efter flere sager om mulige strafbare forhold på Gravenshoved Kostskole har Syd- og Sønderjyllands Politi valgt at gå ind i sagen.
Det fortæller vicepolitiinspektør Jacob Ulvedal Andersen fra politikredsen.
Politiet er gået ind i sagen, efter Aalborg Kommune tirsdag modtog et underskrevet dokument fra 31 tidligere elever på kostskolen, som berettede om frihedsberøvelse, overvågning, magtmisbrug, fysisk og psykisk vold, seksuelle overgreb og krænkelser. Det er Aalborg Kommune, som nu har lavet anmeldelsen til Syd- og Sønderjyllands Politi, fordi Gravenshoved Kostskole lå i Sønderjylland.
Gravenshoved Kostskole eksisterede fra 1964 til 1991 som et kostskoletilbud drevet af Nordjyllands Amt og Aalborg Kommune. Frem til 1993 blev den drevet som selvejet institution med fortsat tilknytning til kommunen.
- Selv om vi var børn og unge dengang, så husker vi alle i dag den frygt og den vold, vi levede med dagligt. Det har sat sine spor, og mange af os er stadig ødelagt efter vores ophold. Vi har store og dybe ar på sjælen, som stadig forfølger os. Minder, der er så grusomme, at de er svære at leve med eller tænke tilbage på, skriver de tidligere elever i klagen, står der blandt andet i klagen, som de 31 tidligere elever har underskrevet.
Gravenshoved Kostskole
Gravenshoved Kostskole var en såkaldt observationsskole, der lå øst for Christiansfeld i Sønderjylland.
Skolen havde plads til 24 elever og tog sig af det, man dengang kaldte adfærdsvanskelige børn, der ikke passede ind i det almindelige skolesystem. Det kunne være børn med indlæringsproblemer eller med sociale problemstillinger.
Fra 1970’erne og frem til september 1992 blev skolen drevet i et samarbejde mellem Aalborg Kommune og Nordjyllands Amt.
Elevernes grusomme beretninger
Nogle af de 31 tidligere elever, der underskrev det dokument, som Aalborg Kommune altså modtog tirsdag, har også berettet om, hvad der skete på kostskolen for mere end 30 år siden.
Her beskriver de den hårde discipline linje, som mange fik at føle allerede på deres første dag på kostskolen, ligesom der meldes om kontrol af mad, at eleverne ikke måtte sige eller skrive noget negativt om opholdet på kostskolen, om klamme kram og godnatkys fra lærere, om råb, skrig og tæv og om voldtægt.
Om voldtægterne skriver den tidligere elev Kim Lykke Pedersen:
- Jeg husker det kun i glimt og husker, at det skulle gå stærkt. Han var nok bange for, at det skulle blive opdaget. Det var klamt, og jeg græd om natten, og jeg hadede ham så meget for det. Han var behåret på hele kroppen som en gorilla og lugtede altid af cigar, skriver Kim i sin beretning, hvor han også fortæller om en oplevelse, der startede med en særdeles grov overhaling, og fortsatte med det, der var endnu værre:
- Jeg fik så voldsom en tur, at jeg havde rifter og skrammer over det hele, blodnæse og mine briller var blevet ødelagt. Endelig stopper han volden og siger "Bliv der!" og så forlod han kontoret. Efter nok 3-5 timer kommer han tilbage, det var blevet mørkt. Han spurgte, om jeg var sulten, og jeg var lettet over, at det nu nok var overstået. Han tog mig med op i køkkenet, der var stille i hele huset, så jeg gik ud fra, at klokken var mange og alle andre var gået i seng. Tror jeg fik noget at spise, men kan ikke huske det. Men husker, at jeg tænkte, at så skulle jeg nok endelig over på min afdeling og i seng. Men han beder mig gå ned i kælderen igen, bliver fulgt helt ned for enden aller inderst, hvor der var udklædningsrum. Så sagde han bare, ”sæt dig på knæ” og jeg turde selvfølgelig ikke andet. Så lynede han ned...
Pædagogmedhjælper så overgreb
Voldsomme magtanvendelser var ifølge Tanja Andersen, der som 19-årig arbejdede tre måneder som pædagogmedhjælper i 1988 på kostskolen, ikke usædvanlige på den sønderjyske kostskole. Det var ifølge hende pædagogikken på stedet.
Tanja, der er 51 år nu, fortæller blandt andet om en episode, hvor hun husker, at personalet planlagde, hvordan de skulle håndtere en pige, der ikke ville snakke med mændene.
- Så kunne de sidde og aftale, at næste dag skulle hun flås ud af sengen, så hun ikke kunne nå at få sit tøj på. Så skulle hun ud at stå i stuen, og så ville de blive ved med at overøse hende med beskidte ord, indtil hun kom med en reaktion.
Efter en lejrtur i efteråret 1889 havde Tanja Andersen fået nok af arbejdet på kostskolen, så hun pakkede sine ting og tog hjem. Hun gjorde det, selvom hun følte sig truet af en fra personalet til at blive og holde sin mund.
- Jeg fik besked på, at hvis man skulle få den idé, man ikke var interesseret i at arbejde på stedet mere, eller hvis man skulle få en idé om, man ville kontakte nogen, så skulle man bare vide, at det kunne man ikke komme godt fra, husker Tanja, der blev sagt.

Gammelt postkort fra Gravenshoved Kostskole.
Tag kontakt til politiet
Syd- og Sønderjyllands Politi opfordrer alle, der har viden i sagen til at kontakte dem.
Aalborg Kommune er tilfreds med, at politiet er gået ind i sagen.
Kommunen arbejder derudover fortsat på at få lavet en uafhængig undersøgelse, således at sagen kan blive belyst grundigt, meddeler kommunen.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.