Ny forbindelse handler ikke om besparelser

Den nye forbindelse handler ikke om kommunale besparelser.

De aktuelle overvejelser om Aalborg Kommunes budget for det kommende par år giver anledning til mange tilkendegivelser både i dagspressen og på sociale medier. 

I den forbindelse bliver et væld af betragtninger luftet – herunder særligt, at det er finansieringen af Den 3.Limfjordsforbindelse, der gør, at vi ikke har penge til det-eller-det.

Det er ganske enkelt ikke korrekt og heller ikke en rimelig måde at argumentere på. 

Drift og anlæg kan ikke sammenblandes.

Det er rigtigt, at politikerne i Aalborg Kommune her og nu skal håndtere udfordringer relateret til driftsmæssige besparelser over en et-, to- og treårig horisont. Altså kortsigtet. 

Men det holder ikke vand at blande dette sammen med anlæggelsen af Den 3. Limfjordsforbindelse, som er en særdeles langsigtet investering. Og en anlægsinvestering.

I stedet må denne vitale del af den nordjyske infrastruktur betragtes på samme måde som for eksempel anlæggelsen af Limfjordstunnelen eller etableringen af de nordjyske motorveje. Eller opførelsen af Musikkens Hus, Kunsten og Aalborg Kongres & Kultur Center. 

Her var der jo heller ikke tale om kortsigtede udgifter, men investeringer med en meget lang tidshorisont, som har vist sig at udgøre fundamentet for den forsatte vækst i Aalborg og Nordjylland i generationer.

Uanset de aktuelle budgetforhandlinger i Aalborg er det fortsat et faktum, at Aalborg Byråd og erhvervslivet i Aalborg Kommune er gået sammen i Aalborg Alliancen. Og at de fortsat bakker op om denne aftale. En aftale, hvor partnerne i fællesskab vil arbejde målrettet for at bidrage positivt til fire essentielle parametre for kommunens og erhvervslivets vækst og udvikling: Gode rammevilkår for erhvervslivet, adgang til kvalificeret arbejdskraft til kommunens virksomheder, nedbringelse af ledigheden i Aalborg Kommune og en styrket infrastruktur gennem anlæg af Den 3. Limfjordsforbindelse.

Aalborg Byråd har besluttet, at der over en 20-årig periode skal investeres 30 mio. kr. årligt af midlerne fra erhvervslivets dækningsafgift til etablering af Den 3. Limfjordsforbindelse. 

Der er således tale om midler fra en særskat, der opkræves hos virksomhederne i Aalborg – og hvor det derfor heller ikke er urimeligt, at samme erhvervsliv har konkrete ønsker til, hvordan disse midler bliver anvendt.

Det er i et demokrati helt på sin plads at være uenige. 

Men når det drejer sig om et emne så omfattende som Den 3. Limfjordsforbindelse, er det godt at holde hovedet koldt og diskutere på et sagligt grundlag.

Indlægget er indsendt af Rasmus Haugaard, formand, Erhverv Norddanmark. Peter Birkegaard, formand, DI Aalborg. Lars Jøker, formand, ErhvervsNetværk 9220. Svend Aage Suhr, formand, SMV Aalborg. Mikele Volpi, formand, Aalborg City. Jan O. Gregersen, formand, Dansk Metal. Og Henrik Bjørn, Dansk Erhvervs repræsentant i Aalborg.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.