Venstre på vej mod et elendigt valg. Men stemningen fejler ikke noget. For det kunne være gået meget værre
ANALYSE: Venstres nedtur blev stoppet, og det er også en slags succes. Ny podcast om det gamle parti

Venstre afholdt valgrally på Nørresundby Gymnasium, hvor Søren Gade og statsministerkandidat og Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen talte. Ved valget i 2015 var Søren Gade den store stemmesluger. I år stiller han op i Vestjylland, men han er stadig populær blandt nordjyske v-vælgere. Foto: Henrik Bo
NØRRESUNDBY:- Tag godt imod landets nye statsminister, siger komikeren Lasse Rimmer, og hele salen rejser sig op og klapper, da Jakob Ellemann-Jensen går op til talerstolen.
Det er ikke en joke, Lasse Rimmer har fyret af.
Her er der ingen, der griner af påstanden - tværtimod er der nok nogen i forsamlingen på Nørresundby Gymnasium onsdag aften, der ikke helt har opgivet håbet om, at Jakob Ellemann-Jensen bliver landets næste statsminister.
Langt de fleste af de omkring 400 tilstedeværende er Venstre-kernevælgere, og stemningen er overraskende god for et parti i krise. Troen på fremtiden er ikke til at tage fejl af.
Sammenkomsten - som nogen i partiet af uransaglige årsager har døbt rally - er for de trofaste, og partiet har sørget for mad - røde og ristede pølser - og der er arrangeret bustransport, en pianist sørger for musikalske understøtning af de mange fællessange.
Om nogen sådan helt tror på, at Jakob Ellemann-Jensen bliver ny statsminister er uvist. Sandsynligvis sker det ikke - hos Danske Spil giver han seks gange pengene igen, og kun meget få nordjyske kernevælgere vil sætte formuen på det væddemål. Mådehold har alle dage været et plusord i Venstre-regi, og at Venstre får et valg, der er markant dårligere end det seneste, er der ingen, der er i tvivl om. I 2019 fik de 26,3 procent af stemmerne, i 2022 står de i meningsmålingerne til en 11-12 procent. I det nordjyske ser målingerne lidt bedre ud - 15 procent står de til i den seneste - men også i Nordjylland kommer de til at tabe mandater. De har fem i dag, når Folketinget mødes igen, vil der formentligt kun være tre nordjyske folketingsmedlemmer fra Venstre.
For et parti, der har borgmesterposten i ni ud af 11 nordjyske kommuner plus posten som regionsrådsformand, kan det kun kaldes et dårligt valg. Årsagerne er velkendte, og kan beskrives ganske kort: Støjberg og Løkke. I løbet af et år mistede Venstre udlændingepolitikken, og de mistede deres bedste bud på en statsmand, og begge valgte i den grad at smække med døren ved deres udgang. Først stiftede Løkke Moderaterne, et halvt år senere præsenterede Støjberg Danmarksdemokraterne og muligvis er det mest overraskende i Venstres nedtur, at den trods alt stoppede.
Tilbage stod et forpjusket parti - et parti uden en leder, der kunne tegne hele den blå butik, og oveni måtte de se sig overhalet indenom af De Konservative, der i tiden op til valget stod som største blå parti og med bedste bud på en blå statsminister.
Men alt det er ændret - især takket være den konservative nedtur. Papes nærmest totale fiasko er selvfølgelig ikke noget, der bliver jublet over, men omvendt heller ikke noget, der bliver grædt over.
- Det svarer til at se din svigermor køre galt i din nye Porsche, siger mødeleder Søren Gade, og den bemærkning får aftenens højeste grin.
Venstre er igen det klart største dyr på den blå savanne, Ellemann-Jensen klart bedste bud på en blå statsminister - ikke at konkurrencen er så hård - og nok bliver han næppe statsminister nu, men der kommer et valg efter dette.
Denne aften virker Venstre som et parti, der er i bedre balance end tilfældet har været i de seneste år, og når udsigten til et dårligt valg ikke giver nederlagsstemning skyldes det, at det trods alt kunne have være gået meget, meget værre. Partiet har været under ti procent i målingerne, det kunne være gået som i Dansk Folkeparti og Konservative, og i det lys er 15 procent godt gået.
De interne stridigheder synes i vidt omfang at være fortid. Her er ingen Støjberg til at skille vandene, og alle klapper, da den nordjyske kandidat Henrik Buchhave fortæller om sin oplevelse til et valgmøde med mennesker af anden etnisk herkomst. Havde han holdt det indlæg i Venstre anno lagkagefejringens tid var han nærmere blevet pebet ud.
Selvfølgelig er der i Venstre stadig en betydelig bitterhed mod Støjberg og især Løkke, og det gør ondt, at Løkke formentlig kommer til at sidde med de afgørende mandater. At skulle gøre Løkke til statsminister vil gøre endnu mere ondt.
Søren Gade afviste efter mødet, at han overhovedet betragter Løkke som statsministerkandidat.
- Det er han ikke. Skal Løkke være statsminister, så bliver det ikke i Danmark. Hvem skulle pege på ham? Skulle Støjberg eller skulle vi?
Ja …
- Nå. Det har jeg ikke fantasi til at forestille mig. Hvis du spørger mig er svaret klart nej.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.