Kommentator efter R-melding: Ingen vej uden om snarligt valg

De Radikales krav om et valg er ikke i regeringens interesse, mener politisk kommentator Peter Mogensen.

Statsminister Mette Frederiksen ved pressemødet i Statsministeriet om minkkommissionens konklusioner. (Foto: “lafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix) <i>“lafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix</i>

Statsminister Mette Frederiksen ved pressemødet i Statsministeriet om minkkommissionens konklusioner. (Foto: “lafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix) “lafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Der er ingen vej uden om, at der bliver udskrevet valg inden Folketingets åbning den første tirsdag i oktober.

Det vurderer Noa Redington, der er politisk kommentator.

Hans vurdering kommer, efter De Radikales besked om at ville stille mistillid til statsminister Mette Frederiksen (S), hvis hun ikke udskriver valg efter sommerferien.

- Vi er nu i den situation, at vi ved, at der skal være folketingsvalg. Det bliver et valg, der kommer til at handle om magtfuldkommenhed. Det bliver et valg, der kommer til at handle om, hvordan man skal regere Danmark, siger han.

De Radikale har lørdag middag meddelt, at partiet ikke bakker op om en advokatvurdering af Minkkommissionens rapport.

Til gengæld opfordrer partiet statsministeren til at udskrive valg hurtigt.

Noa Redington vurderer, at De Radikale har taget statsministerens vigtigste værktøj fra hende.

- Det er ikke noget godt scenarie for statsministeren. Et af de vigtigste redskaber, man har som statsminister, er muligheden for at udskrive og time et valg, siger Noa Redington.

- Det vi må lægge til grund er, at der skal udskrives valg til august eller september. Og hvis ikke det sker, så bliver regeringen væltet. Det er en statsminister under et usædvanligt pres.

Men spørger man politisk kommentator Peter Mogensen, tror han ikke, at statsminister Mette Frederiksen kommer til at give efter for De Radikale.

- Jeg er stensikker på, at Socialdemokratiet vil strække sig rigtig langt for ikke at gå den vej, De Radikale peger på.

- Et valg i kølvandet af minksagen, hvor der står, at regeringen har etableret et ragnarok, når det kommer til at regere kongeriget. Det er ikke det bedste valggrundlag, siger Peter Mogensen.

Han har tidligere arbejdet for Socialdemokratiet. Blandt andet som politisk rådgiver for den tidligere socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

De Radikales ultimatum stiller Mette Frederiksen og regeringen i en kattepine, vurderer Peter Mogensen.

- Det stiller Frederiksen i en situation, hvor hun skal overveje, om hun vil have et folketingsvalg nu, med alt det der er, fordi hun er bange for Carsten-Nielsens trussel. Eller vil hun lege, hvem der blinker først, siger Peter Mogensen.

At De Radikale ikke bakker op om en advokatvurdering af Minkkommissionens rapport, tolker Noa Redington som udtryk for, at minkforløbet udelukkende skal have politiske konsekvenser - ikke juridiske.

- Det skal ikke have en juridisk konsekvens i De Radikales optik. Men kritikken af regeringen i forhold til dens regeringsdrivelse er så massiv, at De Radikale mener, at det skal have en politisk konsekvens.

- Den politiske konsekvens er, at der skal udskrives folketingsvalg. Og at der skal dannes regering med flere partier, siger Noa Redington.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.