Krigen i Ukraine udskyder måske salg af danske F-16-fly

I de kommende år skal de danske F-16-fly udskiftes med F-35-fly. Men russisk invasion kan udskyde salget.

Forsvarschef Flemming Lentfer har bedt Forsvarskommandoen undersøge, om krigen i Ukraine betyder, at salget af F-16-fly skal udskydes. (Arkivfoto). <i>Martin Sylvest/Ritzau Scanpix</i>

Forsvarschef Flemming Lentfer har bedt Forsvarskommandoen undersøge, om krigen i Ukraine betyder, at salget af F-16-fly skal udskydes. (Arkivfoto). Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Ruslands invasion af Ukraine udskyder måske det planlagte salg af danske F-16-fly. Det skriver DR Nyheder.

F-16-flyene skal de kommende år sælges for at gøre plads til de mere moderne F-35-fly.

Men efter Ruslands invasion har forsvarschef Flemming Lentfer ifølge DR Nyheder bedt det militære system undersøge, om salget af F-16-flyene kan udskydes, så Forsvaret kan have flere kampfly på lager. Eksempelvis til Nato-missioner, hvis det bliver nødvendigt.

- Det er Forsvarskommandoen ved at undersøge i lyset af den ændrede sikkerhedspolitiske situation i Europa. Men der er ikke truffet beslutning om noget på nuværende tidspunkt, skriver Forsvaret i en skriftlig kommentar til DR Nyheder.

I 2022 kunne de første otte F-16-fly blive solgt. Det tager godt tre år at skifte flyene ud. Og i den periode var der ifølge DR Nyheder planlagt et beredskab på fire F-16-fly til at overvåge og beskytte det danske luftrum.

- Vi er i gang med at kigge på, om det i virkeligheden er holdbart med den udvikling, vi kigger ind i, og jeg tror, der er muligheder for, at vi også kan have et mere robust beredskab på kampfly i den periode, hvor den oprindelige politiske aftale viste, at der skulle være en pause, siger Lentfer til Forsvarets Podcast ifølge DR Nyheder.

I øjeblikket er der danske F-16-fly på vingerne for Nato over både Polen og Litauen.

I slutningen af sidste måned besluttede et bredt flertal i Folketinget, at en række militære bidrag kan stilles til rådig for Nato.

Det betyder op til 20 F-16-kampfly med omkring 250 personer til håndhævelse af suverænitet i luftrummet over Nato-landenes territorium.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
23-årig skyldig i at have dræbt 27-årig efter bytur - kammerat frifundet
Luk