Sådan gør cola dig afhængig

Forskere har sammenlignet forbruget af sodavand med og uden koffein

Arkivfoto

Arkivfoto

SUNDHED:Millioner af mennesker kan ikke undvære deres daglige fix af cola - og det skyldes formentlig ikke bare at det smager godt, men at de er blevet afhængige.

Det antyder i hvert fald en ny undersøgelse fra Deakin University i Australien, hvor forskerne har sammenlignet forbruget af sodavand med og uden koffein, skriver Klogkost.dk.

Coca cola hævder at mængden af koffein i cola alene er tilsat for at fremme smagen og at mængderne er så små, at det svarer til en tredjedel af en kop kaffe.

Drikker mere med koffein i

Men ifølge den nye undersøgelse, hvor deltagere frit kunne drikke så meget sodavand med eller uden koffein, som de havde lyst til, så drikker man mere, hvis der er koffein i sodavand.

Smagen af sødme er øjeblikkelig, mens koffeins indflydelse først opstår efter indtagelsen og - ifølge tidligere undersøgelser - medfører øget årvågenhed og opmærksomhed, øget humør og ophidselse, samt forbedret motorisk aktivitet. Effekten erstattes af abstinenser, hvis man ikke får mere koffein, skriver forskerne i deres artikel.

Cola i 28 dage

Deres undersøgelse er baseret på et forsøg, hvor 99 deltagere blev delt op i to grupper, som enten skulle drikke en sodavand med eller uden koffein. Mængden af koffein svarede til den mængde, man har målt i halvliters colaer (53-65mg). Sodavandene var alle sødet med sukker og 30 andre deltagere var først blevet bedt om at vurdere om der var nogen smagsforskel på de to. De kunne ikke smage forskel.

Efter tilfældigt at være udvalgt til enten at drikke den koffeinholdige eller den koffeinfrie sodavand kunne deltagerne i de næste 28 dage frit drikke så meget de havde lyst til dagligt.

Så meget forkorter en daglig cola dit liv

Deres daglige forbrug blev registreret hver dag og desuden nedskrev deltagerne deres kostvaner og blev bedt om at vurdere smagen af drikken ved starten og slutningen af forsøget.

De 50 deltagere, der var blevet sat til at drikke sodavand med koffein drak i gennemsnit 419 ml (svarende til 785 kJ) dagligt i gennemsnit i løbet af de 28 dage, mens de 49 deltagere, der drak den koffeinfrie sodavand kun drak 273 ml (svarende til 512 kJ) dagligt. Det vil sige at deltagere, der drak sodavanden med koffein, i gennemsnit drak en lille tredjedel mere.

Hver sodavand øger din risiko for livmoderkræft

Og selv om smagspanelet ingen forskel fandt i smagen, så syntes deltagere, der drak den koffein-holdige sodavand nu en smule bedre om drikken end deltagerne på den koffeinfrie drik.

Alt i alt får det forskerne til at konstatere, at tilsætningen af lave koncentrationer af koffein til sukkersødede sodavand øger forbruget.

10 grunde til at droppe cola

De mener derfor, at regulering af koffein kan være en effektiv strategi til at mindske forbruget af næringsfattige højenergi fødevarer og drikkevarer.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.