Coronavirus

Arne Boelt: - Vi var begyndt at forberede os på udvidede restriktioner

Regeringen bekræfter, at de lokale restriktioner, der først gjaldt for 38 og så siden for 69 kommuner, vil gælde over alt i Danmark fra onsdag klokken 16

Arkivfoto: Peter Broen

Arkivfoto: Peter Broen

NORDJYLLAND:Regeringen har besluttet at udvide restriktionerne, der i sidste uge blev indført i 69 kommuner, til at gælde hele landet. Det sker på baggrund af en indstilling fra Indsatsgruppen, som sundhedsmyndighederne sidder med i.

Det skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse. Det betyder, at tiltagene i faktaboksen nedenfor gælder i hele Danmark fra onsdag klokken 16 til og med 3. januar.

Udvidelsen til Region Syddanmark og Region Nordjylland kommer bl.a. på baggrund af en bekymrende stigning i incidensen i de to regioner, oplyser ministeriet. Og lige netop derfor overrasker det ikke Hjørrings borgmester Arne Boelt, at de udvidede restriktioner blev strakt ud til hele landet.

- Vi var begyndt at forberede os på det. Smittetrykket var begyndt at stige rundt omkring, specielt i Aalborg men også her hos os selv. For eksempel har vi i nogen tid haft det af vores personale, der bor i Aalborg, til så vidt muligt at arbejde hjemme, så vi ikke får trukket smitte med op, siger Arne Boelt.

Den seneste uge er 170 pr. 100.000 indbyggere testet positiv for coronavirus i Region Nordjylland. For en uge siden var tallet 77 smittede pr. 100.000 indbyggere. Det er mere end en fordobling på kun én uge.

- Der er ikke andre at takke for det end os selv, konstaterer Arne Boelt, og fortsætter:

- Vi ser simpelthen for mange. Som jeg ser det, så går det godt med at spritte af og holde afstand, i hvert fald i Hjørring. Men så tænker vi, at ahrr, vi kan da godt lige ses med lidt flere end de 10, og så går det galt, siger Hjørrings borgmester.

Han oplevede også selv, at alle ikke var lige gode til at holde sig til restriktionerne i deres hjemkommune, også når de var andre stede henne - sådan som anbefalingen var fra myndighederne.

- Vi var i sommerhus i Lønstrup i weekenden, og der kunne vi jo se, at der var mange, der kommer fra Aalborg, der også gik på værtshus. Derfor holdt vi os væk, selv om vi jo gerne måtte tage derned, siger Arne Boelt.

Han er dog fortrøstningsfuld med hensyn til de nordjyske kommuner, når der bliver lukket ned, og specielt børnene ikke kommer i skole og heller ikke kan komme til idrætsaktiviteter, så de ikke ser så mange andre børn, som de ellers har gjort.

- Det plejer at virke heroppe, konstaterer Arne Boelt, som har et stort håb for den kommende tid.

- Jeg håber virkelig, at det lykkes at holde smitten væk fra plejehjemmene, så der ikke bliver lagt yderligere besøgsrestriktioner på igen, siger han.

Også i Region Syddanmark er smitten stigende. Her blev 176 testet positiv pr. 100.000 indbyggere i den seneste uge. For en uge siden var tallet 126.

Gældende restriktioner

Folkeskoleelever fra femte klasse og op sendes hjem og overgår til fjernundervisning. Det samme gælder for elever og kursister på ungdoms- og voksenuddannelser.

Videregående uddannelser skal omlægge undervisningen til digital undervisning uden fremmøde.

Offentlige arbejdspladser opfordres til at hjemsende alle medarbejdere, der ikke varetager kritiske funktioner. Hjemsendte bør så vidt muligt arbejde hjemmefra

Private arbejdspladser opfordres kraftigt til også at sikre, at de medarbejdere, der har mulighed for at varetage arbejdet hjemmefra, sendes hjem.

Restauranter og andre serveringssteder lukkes for servering, men har mulighed for fortsat at tilbyde take-away.

Idræts-, forenings- og fritidsaktiviteter, der foregår indendørs, skal holdes lukket offentligheden.

Kulturinstitutioner skal holde indendørsarealer lukket for offentligheden.

- Jeg er alvorligt bekymret for den udvikling, vi lige nu ser i hele landet. Derfor udvider vi restriktionerne til samtlige kommuner for at bremse smitten og få knækket kurven. Det sker efter anbefaling fra vores sundhedsmyndigheder i Indsatsgruppen. Tiltagene vil til at starte med gælde til efter nytår, men Indsatsgruppen følger udviklingen meget tæt og vurderer løbende, om det skal indstilles til regeringen at indføre skærpede tiltag på denne side af jul, siger Magnus Heunicke, sundheds- og ældreminister i pressemeddelelsen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
SSI: Stadig sundhedsrisiko ved mink
Luk