Søstjerner som i gamle dage

Allerede i 1960’erne producerede en lille fabrik i Amtoft mel af de små rovdyr

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

AMTOFT:Steffen Christensen begyndte som 12-årig med at fiske i Limfjorden. I dag fisker den tidligere formand for Centralforeningen for Limfjorden fortsat hummer og ål fra havnen i fødebyen Amtoft i sin lille jolle, ”Mågeven”.

Han kan huske, at fiskeriet ebbede ud i den lille by i 1980’erne, og da han måtte sælge sin kutter, havde han som fiskeskipper leveret fisk og søstjerner til fiskemelsfabrikken i byen.

Fiskemelsfabrikken åbnede i Amtoft i 1959. Her lavede man fiskemel af fiskerester fra Amtoft og rejeskaller, som fabrikkens forpagter, Peter Ludvigsen, hentede i Sæby. I 1960’erne begyndte fabrikken også at lave mel af søstjerner, som Steffen Christensen sammen med andre lokale fiskere fangede i Limfjorden.

Søstjernerne blev tørret, inden de blev kvast til mel og solgt videre som blandingsprodukt til hønse- og grisefoder.

Vanskeligt at bruge

I dag er søstjernemel igen aktuelt. Det voksende antal i Limfjorden, der i øjeblikket spiser en stor del af fjordens bestand af blåmuslinger, har fået Centralforeningen for Limfjorden til at søge om lov til at fange de små rovdyr og lave dem til mel.

Men da foreningen ønsker at lande 2.000 ton, og fiskeriet vil komme til at foregå i et Natura 2000-område, venter foreningen i øjeblikket på grønt lys fra Naturerhvervsstyrelsen.

Søstjernemel har dog et lavere indhold af protein end andre meltyper.

- Det er vanskeligt at bruge søstjernemel som andet end blandingsprodukt, fordi der er så lidt protein i det, fortæller Steffen Christensen.

I fremtiden vil der blive mangel på animalsk protein, vurderer Dansk Skaldyrscenter, der derfor i øjeblikket samarbejder med centralforeningen om en undersøgelse af anvendelsesmulighederne for søstjernemel.

Centralforeningen sendte i januar som et forsøg 28 tons søstjerner til en tysk fabrik i Cuxhaven, der kan sælge melet af søstjerner som karpefoder.

Fra fabrik til købmandslager

På fabrikken i Amtoft blev Søren Andersen fra Lemvig ny forpagter i 1963. Han byggede et røgeri til fabrikken og var bestyrer indtil lukningen i slutningen af 70’erne.

- Omkostningerne var for store for fabrikken efterhånden. Til sidst måtte den lukke, husker Steffen Christensen.

I dag står de gamle fabriksbygninger fortsat ved havnen i Amtoft. De står dog ikke tomme, for i 1994 overtog og restaurerede Lene og Benny Gade fra Amtoft de to bygninger. De bestyrer sammen den lokale købmandsbutik og bruger i dag lokalerne som varelager.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.