Tre mænd dømt for nedskydning af malaysisk passagerfly

Alle 298 ombordværende på flyet MH17 blev dræbt af en russiskproduceret Buk-raket i 2014.

Den ledende dommer, Hendrik Steenhuis (nummer to fra venstre) siger, at russerne Igor Girkin og Sergej Dubinskij samt ukraineren Leonid Khartjenko er "fundet skyldige" i drab og for med fuldt overlæg at forårsage nedskydningen af det malaysiske passagerfly MH17 i 2014. <i>John Thys/Ritzau Scanpix</i>

Den ledende dommer, Hendrik Steenhuis (nummer to fra venstre) siger, at russerne Igor Girkin og Sergej Dubinskij samt ukraineren Leonid Khartjenko er "fundet skyldige" i drab og for med fuldt overlæg at forårsage nedskydningen af det malaysiske passagerfly MH17 i 2014. John Thys/Ritzau Scanpix

En hollandsk domstol har torsdag fundet tre mænd skyldige i nedskydningen af det malaysiske passagerfly MH17 med et russisk missil i 2014, skriver Reuters.

En fjerde tiltalt er blevet frikendt.

De tre mænd, der er fundet skyldige i anklagerne mod dem, er to russere og en ukrainer. De er blevet idømt livsvarigt fængsel in absentia.

Alle tre er på fri fod. De menes at opholde sig i Rusland, som ikke vil udlevere dem.

Russerne Igor Girkin og Sergej Dubinskij samt ukraineren Leonid Khartjenko er fundet skyldige i drab og for med fuldt overlæg at forårsage en flykatastrofe. Det siger den ledende dommer i sagen, Hendrik Steenhuis.

De to russere er tidligere efterretningsofficerer, mens Khartjenko er en ukrainsk separatistleder.

Mændene var tiltalt for at have arrangeret og placeret BUK missilsystemet, men ikke for personligt at have affyret missilet.

Dommeren tilføjer, at der ikke er nogen rimelig tvivl om, at flyet blev ramt af et missil fra det russiske BUK-missilsystem.

Alle de 298 ombordværende på flyet MH17 - en Boeing 777 fra Malaysia Airlines - blev dræbt, da flyet blev skudt ned med en russiskproduceret Buk-raket over det østlige Ukraine.

Flyet var på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur i Malaysia den 17. juli 2014.

196 af ofrene var hollændere.

Flyet blev skudt ned under kampe mellem prorussiske separatister og ukrainske regeringsstyrker.

Rusland har siden afvist, at landet har nogen skyld i sagen. Rusland beskylder Ukraine for at have skudt passagerflyet ned.

Holland har ledet efterforskningen af sagen med støtte fra Ukraine, Malaysia, Australien og Belgien.

Familiemedlemmer til dræbte stod grædende i retssalen, da dommen torsdag blev afsagt.

- Kun den allerstrengeste straf er passende som gengældelse for, hvad de tiltalte har gjort. De har forårsaget så megen lidelse for så mange ofre og så mange overlevende pårørende, sagde Steenhuis i oplæsningen af dommen.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, roser det hollandske retssystem for af have afsagt en vigtig dom.

- En vigtig retlig afgørelser er truffet i Haag. Det er den første dom over gerningsmændene bag nedskydningen af MH17, skriver den ukrainske leder på Twitter.

- At drage anstifterne til ansvar er også afgørende, fordi der følger nye forbrydelser, når nogen står med en følelse af at kunne undgå straf.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.