Nyt liv i folkemusikken

Vesthimmerland bliver base for nyt projekt, der igen skal være med til at bringe folkemusikken ud til folket

Trioen Nord Spor består foruden Lykke Søndergaard Kristensen af rigsspillemand Michael Graubæk, violin og bratsch, og Thomas Christensen, guitar og oktavmandolin. Sammen er de et meget godt udtryk for den moderne form for folkemusik, som det nye projekt ”Genklang” gerne skal være med til at udbrede til et større publikum. Foto: Troels Lindebjerg

Trioen Nord Spor består foruden Lykke Søndergaard Kristensen af rigsspillemand Michael Graubæk, violin og bratsch, og Thomas Christensen, guitar og oktavmandolin. Sammen er de et meget godt udtryk for den moderne form for folkemusik, som det nye projekt ”Genklang” gerne skal være med til at udbrede til et større publikum. Foto: Troels Lindebjerg

VESTHIMMERLAND:Den tid er for længst forbi, da der i ind- og udland blev rynket på næsen ad nordisk mad.

I dag har det nordiske køkken tværtimod udviklet sig til en eftertragtet eksportvare, og på samme måde bliver der nu sat ressourcer af til en målrettet relancering af dansk og nordisk folkemusik.

Regionsrådet i Nordjylland har netop afsat en pulje på 1,1 mio. kroner til nye kulturprojekter i det nordjyske, og heraf er de 205.000 kroner øremærket til projektet ”Genklang”, som organisatorisk kommer til at høre hjemme under Vesthimmerlands Kulturskole.

Faglig leder af projektet er Lykke Søndergaard Kristensen, Ranum.

Hun underviser til daglig i bl. a. violinspil på kulturskolen i Vesthimmerland - og samtidig er hun medlem af trioen Nord Spor, som har specialiseret sig i at spille folkemusik i en mere moderne form og i nyere musikalske sammenhænge.

- I mange år har Himmerland nærmest været et af de eneste steder i landet, hvor man har formået at holde liv en en rodfæstet, dansk folkemusiktradition, men inden for de senere år er en ny generation af danske folkemusikere lige så stille begyndt at vokse frem med afsæt i en ny folkemusiklinje i Esbjerg.

- Det er denne udvikling, som vi i ”Genklang”-projektet vil forsøge at bygge videre på, forklarer Lykke Søndergaard Kristensen.

Udover Vesthimmerlands Kulturskole indgår også den københavnske genreorganisation Tempi i ”Genklang”-projektet, som inden for en ti-årig tidshorisont ”har som mål at skabe en bæredygtig platform for ny nordisk musik og folkemusik i Nordjylland med lokal, national og international rækkevidde”.

- I bund og grund handler det om, at folkemusikken igen skal ud til folket i nye sammenhænge og i en ny kontekst, men nu skal vi lige først have arbejdstøjet på, og så vil man forhåbentlig kunne opleve, at vi begynder at markere os med forskellige delprojekter i løbet af 2019, nævner Lykke Søndergaard Kristensen.

I første omgang er det planen at etablere et Nordisk Dans-forum for unge i Aalborg med inspiration fra lignende grupper i Aarhus og København.

Herudover bliver der lavet en 20 minutter lang video om et moderne Nordjylland med stærke rødder. En visuel og musikalsk fortælling med både animation, akustisk og elektronisk musik i et mix af ny og gammel musik- og billedside - og med Lykke Søndergaard Kristensens egen trio Nord Spor som gennemgående orkester. Og endelig vil erhvervslivet i Vesthimmerland også blive inddraget i det musikalske samarbejde gennem en række partnerskaber med musikere, f.eks. i forbindelse med events, udvikling af virksomhedskultur, branding osv.

- Særligt når det gælder samarbejdet med erhvervslivet bliver det i første omgang Vesthimmerland, vi tager udgangspunkt i.

- Men på sigt er ambitionen, at Genklang gerne skal blive paraply for en lang række projekter og events, der koordineres i et større nordjysk netværk, forklarer Lykke Søndergaard Kristensen.

Udover de 205.000 kroner til ”Genklang”-projektet blev Nordisk Eksperimentalscene tilgodeset med 200.000 kroner til et projekt med titlen ”Amahl and the Night Visitors”. ”Hanstholm Art Space” v. Det Nordatlantiske Fyr fik en bevilling på 300.000 kr. Museum Mors fik 200.000 kr. til et projekt med overskriften ”Lad lægejournalen fortælle/Kultur i Venteværelset” og endelig fik Det Olske Orkester 200.000 kroner til projektet ”Nordjyllands SALT”.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst