- Vi har da alle lov at blive klogere ...

To politikere har været "på besøg i virkeligheden" og er rystede over de forhold, vi byder de ældre

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Foto: Peter Broen

FREDERIKSHAVN:- Vi var ikke klar over, at det stod sådan til. Men alle har lov at blive klogere, og vi skulle have gjort det for længe siden.

Pia Karlsen og Helle Madsen, venstrekvinder, der begge sidder i Frederikshavn Byråd, har været "på besøg i virkelighedens verden". Og det blev en øjenåbner af de mere ubehagelige.

- Den seneste tid har vi begge få mange henvendelser om kommunens ældrepleje. Fra pårørende og fra personalet, der alle er bekymrede. Derfor besluttede vi os for at tage ud og se med egne øjne, hvordan det foregår, siger Pia Karlsen, der bor i Skagen.

Hun er i modsætning til Helle Madsen ikke medlem af socialudvalget, men begge har de været med til at vedtage kommunens budget og dermed lagt stemmer til serviceniveauet for kommunens ældre.

Ny struktur fra 1. april

Rundturen gik til fire af ældrecentrene i Skagen, der som kommunens øvrige leve bo-miljøer fra 1. april gik over til en ny struktur.

Tidligere fik ældrecentrene mad fra kommunens centralkøkken, men nu skal kartofler og gulerødder skrælles og maden tilberedes helt fra bunden på de enkelte boenheder. "Fra gammeldagsinstitution til hjemlig hygge med duften af varm middagsmad" er filosofien - og det lyder jo sympatisk. Som noget, der kom ud af munden på Thyra Frank, den tidligere leder af plejehjemmet Lotte, der blev berømt for sin omsorg, respekt og livsglæde for beboerne på plejehjemmet på Frederiksberg.

Men virkeligheden er noget mere nuanceret, skal vi hilse at sige.

- Personalet er sat ned i arbejdstid, og de havde dårligt nok tid til at snakke med os. De skal virkelig løbe hurtigt, og nogle steder var det noget nær fysisk umuligt at nå det hele, siger Pia Karlsen og Helle Madsen. Der uanmeldt og uden at have aftalt noget på forhånd besøgte ældrecentrene Drachmannsvænget, Ankermedet, Lindetvej og det nye psykiatriske bofællesskab i Skagen.

- Et af stederne skulle den samme person købe ind og lave mad til 21 personer fordelt på fire huse. I et køkken, der er mindre end mit, siger Pia Karlsen.

- Vi har vedtaget et regelsæt, der skal gælde for alle, men hvorfor skal det være ens alle steder. De fysiske forhold er vidt forskellige. Det giver logistiske problemer. Det er vi da nødt til at tage hensyn til.

- Samtidig har vi en politik om, at de ældre skal blive længst muligt i eget hjem. Derfor ér det plejekrævende ældre, der sidder på kommunens ældrecentre, siger Helle Madsen.

Politiske spøgelsesbilister

De to venstrepolitikere er klar over, at bryder de almindelige politiske færdselsregler og kører mod den ensrettede kørselsretning ved åbent at kritisere deres egne og eget partis beslutninger, uden at afvente grønt lys fra det regeringsbærende parti eller borgmester Lars Møllers vink.

- Jeg fylder snart 50, så jeg behøver ikke spørge om lov, siger Pia Karlsen, der afviser, at de er ude i en personlig politisk profilering her et halvt år før kommunalvalget.

- Vi gør det nu, fordi det er nu, vi får de mange henvendelser - og fordi det er sundt, at tage ud og se, om tingene nu også blev, som vi troede. Det burde vi politikere gøre noget oftere, siger Venstres to ”uartige piger”.

Formand forundret

Formanden for kommunens socialudvalg, Peter Nielsen (K), er overrasket over både facon og indhold af kritikken.

- Det ville have klædt Helle Madsen at rejse sagen i socialudvalget. 22. april besøgte jeg selv Drachmannsvænget sammen med socialdirektøren. Vi hørte kun ros. Idéen med leve-bo er rigtig, men vi er i en indkøringsfase og personalet ér udfordret. Til august evaluerer vi, hvordan det går, siger Peter Nielsen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.