System.Threading.Tasks.Task`1[System.Threading.Tasks.VoidTaskResult]
annonce

BMI: Kan man stole på sit BMI-tal?

Hvad er BMI?BMI (Body Mass Index) er et mål for forholdet mellem en person højde og vægt.BMI-tallet bruges til at give et groft billede af, hvorvidt en persons vægt er sund eller usund. Tallet bruges også ofte til at bestemme andelen af overvægt og undervægt i en befolkningsgruppe.

BMI <i>-</i>

BMI -

System.Threading.Tasks.Task`1[System.Threading.Tasks.VoidTaskResult]

Hvordan beregner man sit BMI?

For at beregne sit BMI, skal man dividere sin kropsvægt i kilo med sin højde i meter. Dette ganges så med sig selv.

Du kan også bruge en BMI-beregner, hvis du vil kende dit BMI-tal. Beregn dit BMI her.

Hvad betyder BMI-tallet?

BMI-tallet vurderes ud fra en skala, der kategoriserer en person som undervægtig, normalvægtig eller overvægtig. Tallet tolkes således:

●BMI < 18,5: Personen er undervægtig

●BMI 18,5 - 25: Personen er normalvægtig

●BMI 25 - 30: Personen er overvægtig

●BMI > 30: Personen er svært overvægtig

Givet at en person har en normal fedtprocent, vil en høj BMI ofte betyde, at personen har for meget fedt på kroppen. Dette kan øge risikoen for en række livsstilssygdomme som f.eks. type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og nogle former for kræft. Modsat tyder en for lav BMI på at personen er undervægtig, hvilket også kan have en række sundhedskonsekvenser.

Er der forskel på mænd og kvinders BMI?

BMI-tallet beregnes ikke forskelligt for mænd og kvinder. Dette kan måske virke underligt, men det skyldes, at kvinder har en højere fedtprocent end mænd.

Vejer en mand og en kvinde lige meget og er lige høje, sådan at deres BMI er det samme, betyder det typisk at manden har mere muskelmasse og en lavere fedtprocent end kvinden. Dette er dog helt som det skal være, da kvinder naturligt har mere fedt på kroppen.

Hvad er ulemperne ved BMI-metoden?

BMI-metoden har en række ulemper, der gør den uegnet som den eneste vurdering af en persons sundhed.

For det første fortæller BMI ikke noget om en persons fedtprocent. Dette betyder, at en person kan have en høj BMI, men en lav fedtprocent og dermed være i god form. Omvendt kan en person med en lav BMI have en for høj fedtprocent og dermed være overvægtig.

I samme stil tager BMI-metoden ikke højde for forskelle i kropsbygning og fedtfordeling. En lavere kvinde med masser af muskelmasse kan f.eks. have et meget højt BMI-tal, men være i rigtig god form.

BMI-tallet tager heller ikke højde for hvor på kroppen fedtet sidder. Har man meget fedt omkring maven er det nemlig mere sundhedsfarligt, end hvis fedtet sidder mere omkring lårene og ballerne.

Det er derfor meget vigtigt, at man ikke vurderer sin sundhed ud fra BMI-tallet alene, men tager flere metoder i brug for at få et helhedsbillede af sin sundhed.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden


;