System.Threading.Tasks.Task`1[System.Threading.Tasks.VoidTaskResult]
annonce

Studerende og økonomi

Som studerende er det vigtigt at begynde at tænke over din privatøkonomi, og hvordan du kan forvalte den effektivt. Dette omfatter oprettelse af et budget, opsparing og undgåelse af for stor gæld. Vi derfor samlet en række gode råd for at sikre du kan få din SU til at hænge sammen.

Studerende og økonomi <i>-</i>

Studerende og økonomi -

System.Threading.Tasks.Task`1[System.Threading.Tasks.VoidTaskResult]

Opret et budget

Et budget er en plan for, hvordan du vil bruge og spare dine penge. Det kan hjælpe dig med at holde styr på dine udgifter og sikre, at du har penge nok til at dække dine udgifter. Dette er nok det vigtigste du kan gøre i forhold til at holde styr på din privatøkonomi, men det er vigtigt at du er ærlig overfor dig selv og at du også gør en indsats for at følge budgettet løbende.

Som studerende kan det være svært at vide præcis hvor meget man har brug for hver måned, men ved løbende at holde øje med budgettet, også selvom der er underskud, kan du med tiden få et godt overblik. Det gør det også lettere at sige ja eller nej til sociale tilbud, når du ved om du har råd eller ej.

Spar på pengene

Som studerende kan det være nyttigt at spare en del af de penge du tjener fra deltidsjobs eller andre kilder. Med en SU-sats på cirka 6500 kroner inden skat kan selv et par hundrede kroner ekstra om måneden gøre en stor forskel.

Så kig for eksempel nøje efter når du får tilsendt en Kvickly eller Lidl tilbudsavis, da du ofte kan spare 10-20% på dagligvarer. Og det kan hurtigt løbe op til 100 kroner om ugen, især hvis du er smart med dine indkøb, laver en indkøbsliste på forhånd og undgår impulskøb.

Undgå dyr gæld

Som studerende kan du blive fristet til at påtage dig en stor gæld i form af studielån eller kreditkortgæld. Selv om en vis gæld kan være nødvendig, er det vigtigt at undgå for stor gæld, som kan være vanskelig at tilbagebetale.

Et SU-lån har en relativt lav rente i forhold til forbrugslån, så hvis du er nødsaget til at låne penge, bør du først undersøge denne mulighed. Det bedste er dog helt at undgå at låne penge som studerende, da der kan være mange uvisheder, både i forbindelse med om du færdiggør dit studie, såvel som om du kan finde et job så snart du er udlært.

Undgå at komme i RKI

Som studerende er det nemt at bruge for mange penge i forhold til dyre kollegier og mange muligheder for sociale begivenheder. Men hvis du kommer i RKI kan det sætte en dæmper for dine fremtidsplaner, ligesom det kan være svært at låne til en bolig eller bil.

Brug derfor dine kreditkort på en ansvarlig måde, og husk at betale dine regninger til tiden. Hvis det kniber med budgettet, kan det være en mulighed at tage et studiejob på deltid, såfremt du kan få det til at hænge sammen med studierne.

Læg planer for din fremtid

Det er aldrig for tidligt at begynde at planlægge din økonomiske fremtid. Dette kan omfatte ting som pensionsopsparing, investering i aktier eller andre aktiver og planlægning af store køb, som du måske ønsker at foretage i fremtiden.

Hvis du har plads til det i budgettet anbefales det at du lægger lidt til side så du kan klare dig 2-3 måneder med husleje, dagligvarer og andre faste udgifter efter uddannelse, så har du tid til at finde dit drømmejob uden at skulle bekymre dig på en daglig basis.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden


;