800 skeletter gør os klogere

Vis mig dit skelet, og jeg skal sige dig, hvordan du døde lyder det

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

AALBORG:Sidste efterårs fund af hele 800 skeletter ved Vor Frue Kirke i Aalborg midtby vil gøre forskerne klogere på, hvad almindelige aalborgensere døde af i årene fra den tidlige middelalder til begyndelsen af 1800-tallet.

- Skeletterne er fra en periode på næsten 800 år, og de vil kunne sige meget om, hvordan det var at leve i Aalborg for almindelige mennesker, siger Elisabeth Barfod Carlsen, museumsinspektør fra Lindholm Høje Museet.

Det skriver NORDJYSKE Stiftstidende søndag.

Klostret godt for højden

Hun er ved at få nogle skeletdele ind, så hun allerede nu kan forsøge at få en fornemmelse af, hvordan kosten spillede ind i befolkningens liv og levned.

- Vi ved, at der kom et kloster til byen dengang i 1100-tallet. Klosteret var med til at forbedre sundheden for befolkningen ved at sørge for en god kost. Det kan man blandt andet se ved, at da nonneklosteret forsvandt, skete der noget med befolkningens højde. Og højden er et udtryk for, at almindelige mennesker har levet godt ved hjælp af klosteret, og da det så forsvandt, så faldt befolkningens gennemsnitshøjde, siger Elisabeth Barfod Carlsen.

Blandt fundene er skeletter med dårlige tænder, rygsøjler med tegn på tuberkulose og knogler med tegn på infektioner.

Tre søstre i samme grav

Et interessant og tragisk fund er tre søstre, der er begravet i samme grav ved siden af hinanden. Margrethe Christine på fem, Dorte Christiane på syv og Laurine Christence på to et halvt døde med 11 dages mellemrum fra den 18. til den 29. juni 1787.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.