Flyvestation Aalborg lukkede luftrum på grund af ukendt drone

Redningshelikopter og passagerfly forsinket på grund af livsfarlig episode

En ukendt drone førte fredag aften til, at luftrummet over Aalborg Lufthavn og flyvestationen omgående blev lukket. Modelfoto: Ricardo Gomez Angel/Unsplash

En ukendt drone førte fredag aften til, at luftrummet over Aalborg Lufthavn og flyvestationen omgående blev lukket. Modelfoto: Ricardo Gomez Angel/Unsplash

AALBORG:Flyvestation Aalborg måtte fredag aften lukke luftrummet omkring lufthavnen, efter en uidentificeret drone blev observeret for tæt på.

Det kunne få fatale konsekvenser, hvis fly var stødt sammen med dronen, og flyvestationen har meldt sagen til politiet.

Kl. 18 fredag aften konstaterede flyvestationen, at der befandt sig en drone i den zone på otte kilometer omkring lufthavnen, hvor der af sikkerhedshensyn netop ikke må flyves med droner.

Redningshelikopter måtte vente

Et passagerfly, der skulle lette fra Aalborg Lufthavn, fik besked om at vente, og en redningshelikopter, der var på vej tilbage fra en mission, måtte vente med at lande på flyvestationens område.

- De personer, der var på vagt på flyvestationen, reagerede som de skulle, fortæller presseofficer Morten Valentin fra Flyvestation Aalborg.

icon

Man kan sammenligne det med at kaste sten ned fra en motorvejsbro

Morten Valentin

Efter 15 minutter var situationen under kontrol, og dronen var væk fra det militære luftrum. Hvordan det foregik, vil presseofficeren ikke uddybe. Men flyvestationen har udstyr til formålet.

Derefter kunne der igen flyves til og fra lufthavnen, der bruges af både civile og militære fly.

Flyvestationen forsøgte forgæves at finde frem til den eller dem, der ulovligt havde fløjet med dronen for tæt på lufthavnen.

Risikerer fængselsstraf

Hvis man overtræder reglerne for droneflyvning og forstyrrer flytrafikken, kan man risikere flere års fængsel.

- Sådan en episode kan måske virke harmløs, men man kan sammenligne det med at kaste sten ned fra en motorvejsbro. Hvis en drone rammer et fly, kan det koste liv, understreger presseofficeren.

Flyvestationen vurderer, at dronen i luftrummet fredag aften var mellemstor - måske på 10-15 kg - og den kunne have forvoldt store skader på både fly og helikoptere, hvis de havde ramt den.

Presseofficeren opfordrer til, at man nærlæser reglerne for droneflyvning - de kan ses på Trafikstyrelsens webside droneregler.dk.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.