Aarhus Universitet studerer i Mosbjerg

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Lektor i Praktisk Teologi ved Aarhus Universitet Kirstine Helboe Johansen og teologistuderende Laura Serup og Rikke Dupont samt Post. Doc. Jette Rønkilde var på studietur til Halloweenfesten i Mosbjerg i fredags. Foto: Niels Helver

Det er ikke hver dag, at Aarhus Universitet lægger vejen forbi Mosbjerg Kirke og Sognegård, men det skete i fredags i forbindelse med Halloweenfesten, som Mosbjerg Menighedsråd og Tolne-Mosbjerg-Ungdom gennemførte for 4. år i træk, og som altid med stor succes. I år deltog omkring 100 børn og voksne i de "uhyggelige" festligheder.

Halloween har sit afsæt i de engelsksprogede lande og har en nær tilknytning til Allehelgensdag, der i Danmark altid er den første søndag i november, og kirkerne afholder en gudstjeneste, hvor man mindes dem, der er døde siden sidste Allehelgen.

Ifølge tidligere tiders folketro er Allehelgensaften den aften, hvor hekse, genfærd og mørkets magter er løse for at vanære og håne de helgener, der fejres på Allehelgensdag. I de engelsksprogede lande kaldes Allehelgensaften for Halloween og er en stor festdag og -aften, hvor der på humoristisk vis lægges vægt på gys og gru med hekse, zombier, genfærd og spøgelser.

Traditionen med at fejre Allehelgensaften i Danmark forsvandt omkring år 1770, da der blev vedtaget en ny helligdagsreform. Den er dog ved at vinde indpas i den danske kultur igen under det engelske navn Halloween og fejres efter amerikansk skik.

Det var i den anledning at, lektor i Praktisk Teologi på Institut for Kultur og Samfund ved Aarhus Universitet, Kirstine Helboe Johansen, sammen med Post. Doc. Jette Rønkilde og de teologistuderende Laura Serup og Rikke Dupont, var på studietur til Mosbjerg for at se, hvordan Mosbjerg Kirke indpasser den amerikanske tradition i den danske kultur.

- Den danske kultur ændrer sig hele tiden. Der kommer mange påvirkninger fra andre lande, og derfor er jeg ved at undersøge, hvordan det amerikanske begreb Halloween indpasses i kirkelige sammenhænge, fortæller Kirstine Helboe Johansen, der er dybt imponeret over det store arrangement i Mosbjerg og den måde, hvor Halloween elegant indpasses i kristelige sammenhænge.

Lektor Kirstine Helboe Johansen og hendes tre medarbejdere rejser nu videre fra Mosbjerg til Sønderjylland og Sjælland, hvor de også skal studere Halloween arrangementer, der afholdes i forskellige kirker.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.