Nordjylland kan få del i EU-midler til grøn omstilling

Nordjylland er blandt de regioner i EU-landene, som kan få del i pulje på 74 milliarder til grøn omstilling.

Mere grøn energi i Nordjylland. Det kan blive resultatet, efter at EU-Kommissionen og Den Europæiske Investeringsbank (EIB) har udpeget Nordjylland, som en af de regioner, der kan få adgang til en særlig pulje.

Puljen skal hjælpe regioner i EU-landene, der er særligt udfordret af EU's omstilling væk fra fossil energi.

Nordjylland rummer blandt andet tung industri, der kræver meget energi og udleder meget CO2. For at lette omstillingen vil en række regioner få adgang til lån og tilskud fra EIB og EU-Kommissionen. Puljen rummer 74 milliarder kroner i lån fra EIB med 11 milliarder kroner i tilskud fra EU-budgettet.

Der er dermed i høj grad tale om lån på lempelige vilkår. Det vil nu være op til de nordjyske politikere og myndigheder, om pengene kan omsættes til gavnlige projekter.

Elisa Ferreira, kommissær med ansvar for samhørighed og reformer, mener, at puljen vil sikre, at ingen regioner lades i stikken.

- Takket være denne aftale med EIB vil lånefaciliteten for den offentlige sektor give offentlige myndigheder i de regioner og områder, der har det største behov for støtte, gunstige lånevilkår i forbindelse med projekter, som ikke genererer tilstrækkelige indtægter til at være økonomisk levedygtige, siger hun i en pressemeddelelse.

De to myndigheder lægger op til, at regionerne skal have hjælp til at "opgive" kulminedrift og CO2-intensiv energi- og industriproduktion.

Det kan ifølge EU-Kommissionen og EIB blandt andet ske ved at finde nye kilder til varme- og elproduktion. Eller ved at tiltrække nye arbejdsgivere til at kompensere for tabte arbejdspladser og skatteindtægter.

Onsdag den 14. september 2022 vil der blive holdt et virtuelt informationsarrangement, hvor regionerne kan høre mere om mulighederne for at få del i lån og tilskud.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.