Den underlige fisk er en vågmær

Det var en sjældent dybvandsfisk, som Knud Andersen fra Vorupør fik i garnet

Den 1,8 meter lange sølvfarvede fisk er ikke en sildekonge, men en vågmær. Foto: Ole Iversen

Den 1,8 meter lange sølvfarvede fisk er ikke en sildekonge, men en vågmær. Foto: Ole Iversen

VORUPØR:Det var ikke som først antaget en sildekonge, som fisker Knud Andersen fra Vorupør i søndags fik i stenbidergarnene. Thisted Dagblad har sendt billederne af den 1,8 meter lange sølvfarvede fisk til zoolog og lektor Peter Rask Møller, Naturhistorisk Museum i København. Han kan fortælle, at fisken er en vågmær.

Det er sjælden dybvandsfisk, der kan blive op til tre meter lang. Der er kun registreret 60 fangster af fisken i Danmark siden 1827.

Fisken i Vorupør blev fanget helt inde ved strandkanten bogstavelig talt, og det er usædvanligt.

- Det er meget lavt vand for arten, som lever på flere hundrede meter vand. Der er i de senere år fanget flere eksemplarer af vågmær. I sidste uge blev der fanget en ved Hesselø på 20-30 meters dybde, som var frisk og havde sild i maven. Mange af dem vi kender til er fundet døde eller døende i strandkanten, fortæller Peter Rask Møller.

Vågmæren fra Vorupør kommer nu med i den store Atlas undersøgelse af danske saltvandsfisk, som Peter Rask Møller er i gang med netop nu.

Fisken kom i øvrigt på auktionen i Hanstholm tirsdag morgen, hvor det ikke lykkedes auktionsmester Jes Holm Sørensen at få den solgt.

- Den så ikke for godt ud til at nogen ville købe den, så jeg sendte den til dyrefoder, lyder det fra auktionsmesteren, der ikke kendte en vågmær før nu.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.