EGU - En Glemt Uddannelse

En uddannelse for bogligt svage elever risikerer kvælningsdød

Asger Brorsen: - Det ville være utrolig dumt at fjerne tilskuddet. Foto: Thomas Vinther <i>Thomas Vinther - NORDJYSKE Medier</i>

Asger Brorsen: - Det ville være utrolig dumt at fjerne tilskuddet. Foto: Thomas Vinther Thomas Vinther - NORDJYSKE Medier

NORDJYLLAND:- Vi kalder det den hemmelige uddannelse, beretter EGU-koordinator i Mariagerfjord Kommune Gert Albrechtsen.

Endnu færre bruger den til noget: Erhvervsgrunduddannelsen (EGU). Sidste år i september var sølle 2014 elever i hele landet i gang med uddannelsen. Og det var endda rekord, skriver NORDJYSKE Stiftstidende.

Ja faktisk ser det ud til, at erhvervsuddannelsen risikerer en langsom kvælningsdød, simpelthen fordi folketingspolitikerne ikke lige var opmærksomme på dens eksistens, da de sidste år indgik et bredt forlig og fjernede tilskuddet til arbejdsgivere, der tager elever i praktik.

En ændring, som de mange elever på erhvervsskolerne bliver kompenseret for ved en bedre adgang til skolepraktik.

Men på erhvervsgrunduddannelsen kan eleverne ikke bruge kompensationen til så meget. De er blevet EGU-elever, netop fordi de har det dårligt med at sidde på en skolebænk.

Virksomhedspraktik er kernen i EGU-uddannelsen, og når arbejdsgivertilskuddet til næste år fjernes, risikerer denne kerne at smuldre.

En skam, synes indehaveren af Dansk Teknik & Værktøj ApS i Hadsund, Asger Brorsen. Han har haft to EGU-elever og har nu en tredje i praktik.

- Det ville være utrolig dumt at fjerne tilskuddet. Det eneste, der ikke må ske, er, at vi har en portion af vores unge mennesker, som kommer til at gå rundt og lave ingenting eller for lidt. De skal sættes i gang. Vi er nødt til at blive ved at holde fokus på at få vores unge mennesker uddannet. Det er den væsentligste ressource, vores land overhovedet besidder.

Også for arbejdsgivere ser Asger Brorsen mange fordele ved erhvervsgrunduddannelsen, som den er nu. Løntilskuddet for det første, samt at staten betaler for eventuelle kørekort og kurser, som eleven får brug for.

- Og hvis lærlingen ikke fungerer, kan man komme af med vedkommende med det samme.

Alt i alt håber Asger Brorsen, at politikerne vil redde uddannelsen på falderebet. Et håb, han deler med EGU-koordinator i Mariagerfjord Kommune Gert Albrechtsen.

- Hvis erhvervsgrunduddannelsen forsvinder, er der en gruppe unge, der kommer i klemme, advarer koordinatoren.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden