Andreas Helgstrand anklages for snyd i hestehandler

Tidligere partnere føler sig snydt i forbindelse med salg af dressurheste. Forretningsmetoder er “højst mærkværdige”, siger ekspert

Andreas Helgstrand stiftede i 2008 selskabet Helgstrand Dressage, som har gjort ham til milliardær.  <i>Foto: Henrik Bo</i>

Andreas Helgstrand stiftede i 2008 selskabet Helgstrand Dressage, som har gjort ham til milliardær.  Foto: Henrik Bo

UGGERHALNE:Hestemilliardæren Andreas Helgstrand bliver nu ramt af alvorlige anklager om urent trav i forretningen Helgstrand Dressage, en af verdens mest anerkendte salgsstalde for dressurheste.

Fra godset Møgelmosegaard i Uggerhalne ved Vodskov har han vakt opsigt i erhvervslivet ved på få år at opbygge en ekstremt profitabel forretning med køb og salg af heste til velhavere i lande som USA, Tyskland, Rusland og Sydkorea.

Andreas Helgstrand med hest

Urent trav

Andreas Helgstrand har på få år opbygget et af verdens største salgshuse for dressurheste. Nordjyske går i en række artikler bag facaden i hestemilliardærens forretning.

Og da den tidligere VM-sølvvinder og OL-bronzevinder i dressur i 2018 solgte 51 procent af livsværket til kapitalfonden Waterland, blev han en af Nordjyllands rigeste enkeltpersoner med en formue på over en milliard kroner.

Men nu står tidligere forretningspartnere frem og beskylder stifter og administrerende direktør Andreas Helgstrand for at have snydt dem i forbindelse med handler med heste, som de har ejet i fællesskab.

På baggrund af interviews med et større antal kilder i hestebranchen - hvoraf nogle står frem med navn, og andre medvirker anonymt - kan Nordjyske de kommende dage afdække, at Andreas Helgstrand sælger heste bag om ryggen på medejere. I flere tilfælde anklager partnere ham for at sælge til en langt højere pris end oplyst.

I et interview med Nordjyske afviser Andreas Helgstrand, at han snyder sine partnere.

- Vi får kritik hele tiden. Der er så mange følelser forbundet med den her branche. Det er aldrig godt nok, det jeg gør, siger han.

De tidligere partnere fortæller, at den verdensberømte hestehandler nægter at give dem indsigt i handlerne. De kan for eksempel ikke få oplyst navn på køberen og dokumentation for salgsprisen - selvom de på papiret har haft et fifty-fifty-partnerskab.

Det betyder, at ingen andre end Helgstrand Dressage og køberen har kendt den reelle salgspris, fordi partnerne holdes helt ude af salgsprocessen. Hestene sælges som regel til udlandet, hvor det er vanskeligt, hvis ikke umuligt, at skaffe oplysninger om de reelle salgspriser.

Helgstrand Dressage

 • Helgstrand Dressage er stiftet i efteråret 2008 få uger før finanskrisen brød ud.
 • Selskabet er grundlagt af den tidligere OL-bronzevinder i dressur Andreas Helgstrand.
 • Den fallerede milliardær Ole Vagner stillede dengang sikkerhed, så Andreas Helgstrand kunne låne 34 millioner kroner til at købe godset Møgelmosegaard i Uggerhalne ved Vodskov og købe de første fem heste til en samlet pris på 22 millioner kroner. Uden at få ejerandel i forretningen.
 • Siden har Andreas Helgstrand sprængt rammerne for, hvor meget man kan tjene på at handle med topheste. I 2015 blev han hædret med en gazelle af erhvervsavisen Børsen, som en af landets hurtigst voksende virksomheder, efter et overskud før skat alene dét år på 48 millioner kroner.
 • Overskuddet voksede i 2018 til 141 millioner kroner, og det havde allerede samme år fået den hollandske kapitalfond Waterland til at slå til og købe 51 procent af forretningen til en værdi på cirka 800 millioner kroner.
 • Det salg gjorde med ét slag Andreas Helgstrand til milliardær.

Andreas Helgstrand oplyser, at Helgstrand Dressage sælger heste ejet sammen med en eller flere partnere videre alene, fordi han ikke gider diskutere prisen.

- Sådan er det, hvis man har heste sammen med os. Så er det os, der bestemmer. Jeg gider ikke have, at en eller anden lille Lise siger, at hun vil have 200.000, hvis jeg gerne vil sælge for 100.000. De kan ikke få mere for den hest end mig. Det ved jeg, siger Andreas Helgstrand, men afviser, at partnerne ikke er indforstået med, at det er sådan, det foregår.

Sælger heste uden kontrakt

To af hans tidligere forretningspartnere er Louise Lynge og Simon Lorenzen fra Vestbjerg. De fik i efteråret 2021 at vide af Andreas Helgstrand i telefonen, at han havde solgt deres fælles hest for 200.000 euro - cirka 1,5 millioner kroner.

Men senere oplyste Eva Möller, der sammen med sin mand Ulf Möller står i spidsen for den tyske afdeling Helgstrand Germany, at salgsprisen for hesten var 350.000 euro - cirka 2,6 millioner kroner.

- Det var altså over en million kroner mere, end vi havde fået oplyst af Andreas. I det øjeblik følte vi os for alvor snydt, siger Louise Lynge i dag til Nordjyske.

Louise Lynge indgik sammen med sin mand, Simon Lorenzen, et partnerskab med Helgstrand Dressage i sommeren 2016. <i>Foto: Torben Hansen</i>

Louise Lynge indgik sammen med sin mand, Simon Lorenzen, et partnerskab med Helgstrand Dressage i sommeren 2016. Foto: Torben Hansen

Andreas Helgstrand hævder, at Eva Möller skrev listeprisen på hesten i stedet for den rigtige salgspris. Han erkender dog, at prisen var højere end de 200.000 euro, han først fortalte i telefonen - nemlig 315.000 euro (cirka 2,3 millioner kroner). Differencen er opstået, forklarer han, fordi der var nogle ekstraudgifter, han ikke var blevet oplyst om i første omgang.

Han afviser, at han har snydt Vestbjerg-parret.

- Det synes jeg virkelig ikke, at jeg har. Jeg har faktisk hjulpet dem til at få deres penge big time tilbage igen, siger han.

Da Louise Lynge og Simon Lorenzen efterfølgende krævede dokumentation for salget, fik de tilsendt en kontrakt, hvor det fremgik, at de havde solgt deres andel af hesten til Helgstrand Dressage - inden det endelige salg af hesten til en køber i Canada. Uden deres vidende. Derfor kunne de ikke få lov til at se salgskontrakten til kunden.

Ifølge Nordjyskes oplysninger har det været normal praksis i årevis, at Andreas Helgstrand køber partnerne ud, umiddelbart før han handler hesten videre. Og det i flere tilfælde uden at partnerne har kendskab til manøvren. Men ifølge Andreas Helgstrand fortæller han det til dem mundtligt.

- Vi var meget overraskede, da vi fandt ud af, at vi havde solgt hesten til Andreas. Vi blev holdt i mørket - hele vejen igennem, siger Louise Lynge.

Kontrakten, som Nordjyske er i besiddelse af, har parret fra Vestbjerg aldrig underskrevet.

Helgstrand Dressage bekræfter over for Nordjyske, at kontrakten først blev lavet længe efter hesten var solgt til udlandet, og at den kun blev udfærdiget, fordi Louise Lynge og Simon Lorenzen krævede det.

- Hvor mange heste har vi ikke solgt uden en kontrakt. Folk sender en faktura, de får deres penge, that’s it. Vi laver ikke kontrakter mellem en halvpartsejer, siger Andreas Helgstrand.

Brød aftale

Partnerskaber har været en del af Helgstrand Dressage siden stiftelsen. Selskabet er ejet af Global Equestrian Group, som i regnskabsåret 2020/21 omsatte for over en halv milliard kroner på handel med heste.

Blandt de store partnere tæller nogle af landets absolut rigeste, som Ecco-arving Anna Kasprzak. Men også flere nordjyske velhavere har købt heste sammen med Andreas Helgstrand.

Louise Lynge og Simon Lorenzen havde ingen skriftlige aftaler med Andreas Helgstrand.

To avlere fra Hjallerup, Maria Stryn-Hajslund og Linda Stidsborg, fik derimod Andreas Helgstrand til at underskrive en samarbejdsaftale i 2014, hvor det blandt andet fremgik, at ingen af parterne måtte lave aftaler med tredjepart uden samtykke.

Ikke desto mindre brød Andreas Helgstrand aftalen flere gange.

De to avlere Maria Stryn-Hajslund og Linda Stidsborg (th.) var chokerede, da Andreas Helgstrand solgte deres fælles hest uden deres vidende. <i>Martin Damgård</i>

De to avlere Maria Stryn-Hajslund og Linda Stidsborg (th.) var chokerede, da Andreas Helgstrand solgte deres fælles hest uden deres vidende. Martin Damgård

I august 2019 ringede han pludselig og fortalte, at han havde solgt en af de heste, de ejede i kompagniskab, for 70.000 dollar - cirka 475.000 kroner.

- Det første, han siger er, om vi ikke kan sende et kontonummer, så han kan overføre pengene. Vi var dybt rystede. Det kan du sgu da ikke, sagde jeg. Vi har overhovedet ikke talt om en pris, siger avleren Maria Stryn-Hajslund.

Andreas Helgstrand afviser at svare på spørgsmål i sagen om de to avlere.

- Ingen kommentarer til den, siger han.

"Det er en træls sag for ham"

Nordjyske har vist centrale dokumenter i sagen til Lars Krull, seniorrådgiver hos Aalborg University Business School. Han er overrasket og skuffet over, at Helgstrand Dressage, der på overfladen virker solid og veldrevet, bruger den slags “højst mærkværdige” forretningsmetoder.

- Det er en træls sag for ham. Jeg bruger sjældent slemme ord, men jeg synes, det er noget rod, når man forvalter folks aktiver, siger Lars Krull og fortsætter:

- Han skal jo sørge for at give sine partnere en begrundet overbevisning om, at han er hæderlig og ærlig og redelig. Det er han måske, men der er i hvert fald nogle tilfælde her, hvor dokumentationen bringer en i tvivl, om det nu også forholder sig sådan, siger han.

Da Andreas Helgstrand blev forelagt Lars Krulls udtalelser, svarede han ikke. I stedet siger kommerciel direktør hos Helgstrand Dressage, Anders Bjørnstrup Bech:

- Han har så ikke hørt vores side af sagen eller hørt vores forklaring på tingene. Det er fint, man kan basere den udtalelse på det, I har fundet, siger han.

Ifølge Søren Hougaard, adjungeret professor i entrepreneurial finance på Aalborg Universitet, kan den hollandske kapitalfond Waterland, der ejer 51 procent af aktierne, ikke sidde de hårde anklager fra forretningspartnerne overhørig.

- Investorerne i kapitalfonde er primært pensionskasser, og de lægger vægt på både afkast og ordentlighed. Kapitalfonde er generelt nogle hårde nysere, professionelle og indimellem kyniske, men deres forretningsmetoder og tilsyn med de virksomheder, de har investeret i, fungerer i almindelighed helt igennem forsvarligt og uangribeligt, siger han.

Nordisk direktør i Waterland, Kaspar Kristiansen, skriver i en mail:

“Jeg vil gerne slå fast, at vi ikke kan genkende det negative billede, der tegnes af Helgstrand Dressage. Som professionelle ejere er vi med til at sikre, at tingene er i orden og alle behandles fair og rimeligt, og vi har ikke grund til at tro, at det ikke er tilfældet. Eventuelle tidligere handler fra før vores ejertid har vi ingen kommentarer til, skriver Kaspar Kristiansen.

Betalte millioner tilbage til avler

Det er ikke første gang, at Andreas Helgstrands partnere står frem og fortæller, at den succesfulde hestehandler har prøvet at snyde dem.

I 2012 gik avler Joan Andreasen fra Djursland i partnerskab med den allerede dengang verdensberømte nordjyske stutteriejer om den talentfulde hest Uno Donna Unique fra Stutteri Uno Aps, som hendes stutteri hedder.

Dette samarbejde udviklede sig til en større skandale, som blev udrullet i det hollandske hestemagasin De Paardenkrant. Det var nemlig ikke småpenge, Joan Andreasen blev snydt for. 

Andreas Helgstrand solgte hoppen til et tysk ægtepar og opgav salgsprisen til 1,8 millioner euro. Det svarer til 13,4 millioner kroner. Egentlig var Joan Andreasen godt tilfreds, men et advokatsalær på flere hundrede tusinde kroner gjorde hende mistænksom.

Hun bad Andreas Helgstrand om at se salgskontrakten, men det afslog han. Joan Andreasen fandt via kilder i branchen ud af, at Andreas Helgstrand i virkeligheden havde solgt hesten for 2,7 millioner euro – altså for 900.000 euro mere, end han havde fortalt hende. Den reelle pris på hesten var dermed over 20 millioner kroner.

Da Joan Andreasen konfronterede Andreas Helgstrand, gik han til bekendelse og betalte yderligere 3,3 millioner kroner til hende.

Nordjyske har kontaktet avler Joan Andreasen for at få en kommentar, men hun fortæller, at hun prøver at lægge sagen bag sig, fordi den har haft mange omkostninger for hende som avler. Derfor ønsker hun ikke at medvirke i denne artikel.

Andreas Helgstrand afviser at svare på spørgsmål til sagen.

- Jeg har ingen kommentarer til alt det der. Det er fortid, siger han.

Lars Andreas Helgstrand

 • 44-årige Andreas Helgstrand er født i Dragør på Amager som søn af Ulf og Ewa Helgstrand. Faderen er uddannet læge og har i mange år været formand for Dansk Rideforbund.
 • I 2006 vandt han VM-sølv i dressur, og ved OL i Beijing i 2008 var han med til at vinde bronze i holddressur.
 • Indtil 2008 var han ansat som chefberider på Lego-ejer Kjeld Kirk Kristiansens stutteri Blue Hors, der ligger mellem Vejle og Billund.
 • Han opsagde sit job for at stifte Helgstrand Dressage.
 • Han er gift med smykkedesigner og dressurrytter Marianne Helgstrand. De har sammen børnene Alexander og William.

I samme periode, som Joan Andreasen blev snydt, vakte en anden handel også postyr i branchen. Den fynske hestehandler Jens Erik Marcussen ejede dressurhesten Casio sammen med Andreas Helgstrand og en tredje person. Andreas Helgstrand solgte hesten, uden at Jens Erik Marcussen blev oplyst om det.

Den fynske hestehandler fik blot at vide, at hesten var solgt for 3,6 millioner kroner.

Men Jens Erik Marcussen havde allerede på dét tidspunkt 50 års erfaring i branchen, og via sine forbindelser fandt han ud af, at den rigtige salgspris var 4,8 millioner kroner. Altså 1,2 millioner kroner mere end han var blevet oplyst. 

Da han konfronterede Helgstrand med sin viden, gik Helgstrand til bekendelse og betalte ham 400.000 kroner oven i de 1,2 millioner kroner, som han i første omgang var stillet i udsigt.

Jens Erik Marcussen ønsker ikke at kommentere forløbet, da han er gået på pension og har lagt sagen bag sig.

Andreas Helgstrand har heller ingen kommentarer til den sag.

Den magtfulde hestehandler fortæller, at han er stolt over, hvor stor betydning Helgstrand Dressage har haft for branchen.

- Jeg tror, vi hjælper mere den positive vej end den negative vej. Vi har skabt arbejdspladser, vi har skabt en kæmpe industri, hvor den lille avler tjener godt på, at vi bringer verdens bedste hingste til Danmark. Det hele kommer af det fundament, vi har skabt, siger han.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.