Mystik i Helgstrand-handel: - Jeg købte ikke en hest. Jeg gjorde bare en tjeneste
Andreas Helgstrand solgte to nordjyske avleres hest i USA bag om ryggen på dem. Mystik om køber

Linda Stidsborg (tv.) og Maria Stryn-Hajslund er hesteavlere og har ejet heste sammen med Andreas Helgstrand. Martin Damgård
En købskontrakt på en hest, der blev solgt til en køber i solstaten Florida i USA i sommeren 2019, er omdrejningspunktet i de to nordjyske avlere Maria Stryn-Hajslund og Linda Stidsborgs strid med hestemilliardæren Andreas Helgstrand.
For da den kendte hestehandler pludselig solgte deres fælles hest Nepos A Zack til en amerikansk køber uden deres vidende, insisterede de på at få dokumentation på salgspris og købers navn.
Kontrakten, som de fik tilsendt af Helgstrand Dressage, og som Nordjyske er i besiddelse af, viste, at kommissionshuset Pam Davies Sales LLC, som Helgstrand hyrede, havde solgt hesten til amerikaneren Susan Dutta for 70.000 dollar - cirka 475.000 kroner.
Men Nordjyskes undersøgelse af sagen viser, at Susan Dutta ikke var den rigtige køber af hesten. Hun var blot en stråmand.
Da Nordjyske fangede hende på telefonen, afviste hun flere gange at kende noget som helst til hesten.
- Jeg købte ikke en hest. Det er ikke mig, siger Susan Dutta.
Har du aldrig hørt om en hest, der hedder Nepos A Zack?
- Nej. Nej. Det har jeg ikke, desværre.
Hun ændrede dog pludselig forklaring, da Nordjyske fortalte om kontrakten med hendes underskrift.
- Åh, dén. Det var en transaktion. Det var en slags venskabs- eller partnerskabsaftale. Jeg gjorde bare en tjeneste, siger hun, men afviser at uddybe, hvad hendes rolle i handlen var.
Hun lovede at ringe tilbage med detaljer for handlen, men da Nordjyske forsøgte at få fat på hende igen, afbrød hun forbindelsen.
I en sms gør hun det klart, at hun ikke har mere at sige i sagen.
“Du har ingen historie, og jeg har ingen kommentarer,” skriver Susan Dutta.

Helgstrand Dressage har omkring 700 heste opstaldet i Uggerhalne. Foto: Henrik Bo
Andreas Helgstrand afviser i et interview med Nordjyske flere gange at forholde sig til sagen.
- Jeg har ingen kommentarer til den, siger han.
Vi ville ellers gerne høre om aftalen med Pam Davies og Susan Dutta.
- Ingen kommentarer til den.
"Fyr og flamme"
Den tidligere VM-sølvvinder og OL-bronzevinder i dressur slog sig i 2008 ned som selvstændig hestehandler på godset Møgelmosegaard i Uggerhalne ved Vodskov. Siden har han på ganske få år bygget en forretning, der har vakt opsigt i erhvervslivet.
I 2018 solgte han 51 procent af virksomheden til kapitalfonden Waterland i en handel, der værdisatte Helgstrand Dressage til 800 millioner kroner.
Det gjorde samtidig Andreas Helgstrand til milliardær, og i efteråret ramte han overskrifterne, da han købte den dyreste villa nogensinde solgt i Nordjylland.
Maria Stryn-Hajslund og Linda Stidsborg stiftede for første gang bekendtskab med Andreas Helgstrand, da han besøgte dem på deres gårde i Hjallerup og Lyngså for at finde nogle heste til sin voksende stald.
- Han var fyr og flamme, husker Maria Stryn-Hajslund.
- Hold kæft, det er en god hest, I har. Det er en verdensklassehest. Det bliver pissegodt, det her. Han får os virkelig draget ind i det. Uh, det bliver godt. Den er penge værd, tænker vi.
De indgik en samarbejdsaftale, hvor halvdelen af ejerskabet overgik til Andreas Helgstrand, mod at han stod for træning og uddannelse frem mod et salg. Her var det aftalen, at provenuet skulle deles ligeligt.
Lars Andreas Helgstrand
- 44-årige Andreas Helgstrand er født i Dragør på Amager som søn af Ulf og Ewa Helgstrand. Faderen er uddannet læge og har i mange år været formand for Dansk Rideforbund.
- I 2006 vandt han VM-sølv i dressur, og ved OL i Beijing i 2008 var han med til at vinde bronze i holddressur.
- Indtil 2008 var han ansat som chefberider på Lego-ejer Kjeld Kirk Kristiansens stutteri Blue Hors, der ligger mellem Vejle og Billund.
- Han opsagde sit job for at stifte Helgstrand Dressage.
- Han er gift med smykkedesigner og dressurrytter Marianne Helgstrand. De har sammen børnene Alexander og William.
I kontrakten, som Nordjyske har fået en kopi af, fremgår det, at parterne skal være enige om salgstidspunktet, og at der ikke kan indgås aftaler med tredjepart, ”med mindre alle parter har godkendt dette”. Desuden skal ”samtlige transaktioner i forbindelse med salg af hestene og diverse udgifter være gennemsigtige og åbne for alle parter”.
- Vi syntes, vi havde garderet os. Der står jo, at vi skal være enige om det hele, siger Maria Stryn-Hajslund.
I 2017 fik hesten en 10. plads i fireårsklassen ved Dansk Rideforbunds stævne – et såkaldt championat.
Fløjet til Florida
Senere på året blev den fløjet til Helgstrands afdeling i Wellington i Florida for at tiltrække internationale købere. Og her blev avlerne i Hjallerup for første gang bekymrede.
I det øjeblik hesten ramte amerikansk jord, var den ifølge Andreas Helgstrand blevet “dum” og “uridelig”. Ja, faktisk ”livsfarlig”. Kunder på stribe faldt af hesten, når de ville prøve den, fortalte han dem.
- Vi får mere og mere ondt i maven, og en aften sidder jeg og kigger på flybilletter og siger til Linda: Vi tager til Florida, og så finder vi ud af, hvad der foregår, siger Maria Stryn-Hajslund.

Maria Stryn-Hejslund havde en kontrakt med Andreas Helgstrand, men den brød han flere gange. Martin Damgård
Makkerparret mødte uanmeldt op hos Helgstrand Dressage i Wellington få dage senere, og de behandlede hesten, som ifølge dem blot var stiv i kroppen. Men Andreas Helgstrand holdt fast i, at hesten var dum.
I salgsmateriale fra Helgstrand Dressage fremhævede stutteriet ellers Nepos A Zacks ”smukke fremtoning” og skrev, at det var en hest med ”stort potentiale”.
Den 12. august 2019 ringede Andreas Helgstrand pludselig og fortalte, at han havde solgt hesten for 70.000 dollars (cirka 475.000 kroner).
- Det første, han sagde var, om vi ikke kunne sende et kontonummer, så han kunne overføre pengene. Vi var dybt rystede. Det kan du sgu da ikke, sagde jeg. Vi har overhovedet ikke talt om en pris, siger Maria Stryn-Hajslund, der tænkte, at 70.000 dollars var for lidt.
To salgskontrakter
Men det var for sent. En faktura, som Nordjyske har fået indsigt i, viser, at Helgstrand Dressage fik betaling fra USA samme dag, han ringede til sine medejere.
På mails mellem parterne de efterfølgende dage kom det frem, at et kommissionsfirma skulle have 17.500 dollar (cirka 119.000 kroner).
Det svarer til 25 procent af kagen, og det er højst usædvanligt. Branchekilder fortæller til Nordjyske, at den gængse kommission er 10 procent. Udgifterne i forbindelse med salget af Nepos A Zack kunne avlerne ikke få indsigt i.
Maria Stryn-Hajslund og Linda Stidsborg bad om at se salgskontrakten, og Helgstrand Dressage sendte en kopi, hvor køberens navn og underskrift er skjult bag en sort kasse.
Sælgeren var ikke de to nordjyske avlere, som havde ejercertifikat på hesten, men derimod selskabet Pam Davies Sales LLC i Palm Beach i Florida.
Da avlerne fra Hjallerup krævede at se den originale version, der ikke er anonymiseret, stejlede Andreas Helgstrand.
- Det har I ikke ret til, sagde han. Så sagde Linda, at det kan du satme tro, at vi har. Og så fik vi den, fortæller Maria Stryn-Hajslund.
Her opdagede de noget interessant, for den nye kontrakt, som er underskrevet af Susan Dutta, er ikke lig den første, de modtog. En del af teksten er ændret, og opsætningen er anderledes. Og underskriften er ikke den samme. Det er tydeligt, fordi underskriften på den første kontrakt kun delvist er skjult bag en sort kasse. Nordjyske er i besiddelse af begge udgaver af kontrakten.
- Der tænker vi, at det her er bedrageri. Jeg tænker, at han selv har overtaget hesten, så det kun er ham, der er sælger. Vi frygter, at han har solgt den for et langt større beløb, som vi intet ved om, siger Linda Stidsborg.
Krisemøde på kro
I et sidste desperat forsøg på at finde en løsning, så de ikke - med Andreas Helgstrands ord - skulle “brænde en million af hver på advokater”, mødtes de stridende parter på neutral grund på Hjallerup Kro en morgen i oktober 2019.
Her var stemningen på frysepunktet.
Nordjyske har hørt en lydoptagelse fra mødet, hvor Andreas Helgstrand og Per Jensen, driftsansvarlig i Helgstrand Dressage, blev konfronteret med beskyldningerne om, at de solgte hesten Nepos A Zack bag om ryggen på forretningspartnerne.
Maria Stryn-Hajslund tordnede mod milliardæren:
”Du har solgt heste i så mange år, Andreas. Du ved da godt, at man ikke sælger en anden mands hest,” sagde hun på mødet.
”Ja, det ved jeg godt,” svarede Andreas Helgstrand med dæmpet stemme.
“Og det er heller ikke det, du har skrevet under på,” fortsatte Linda Stidsborg.
“Nej, det er vi enige om,” lød det fra Andreas Helgstrand.
På mødet på Hjallerup Kro erkendte stutteriets driftsansvarlige, at der ikke eksisterer en kontrakt, hvor man kan se, at hesten er solgt til Pam Davies.
”Vi har en aftale derovre i USA med Pam, hvor det går meget stærkt, og hvor vi siger: Prøv og hør her, vi kender hinanden, vi har arbejdet sammen før, der er ingen diskussioner,” sagde Per Jensen på mødet.
Per Jensen indrømmede også på mødet, at to forskellige udgaver af den samme kontrakt “ser mærkeligt ud”. Men han afviste, at Helgstrand Dressage kan holdes ansvarlig for, “hvad vi har modtaget fra en person i USA”.
Kan være dokumentfalsk
Ifølge Nicolaj Sivan Holst, lektor i strafferet på Juridisk Institut ved Aarhus Universitet, kan Helgstrand Dressage dog være lige så skyldige som Pam Davies, hvis der er tale om et forfalsket dokument.
- Der er ingen forskel på, om man er den, der laver det falske dokument og bruger det, eller den, der hjælper til. Begge kan straffes for dokumentfalsk, der er en forbrydelse, der straffes relativt hårdt i Danmark, siger han.
Det afgørende er, om de medvirkende ved, hvad der foregår, oplyser han.
- Man skal være klar over, at dokumentet skal bruges til at snyde nogen, siger han og tilføjer, at man derudover kan blive straffet for bedrageri, hvis man har haft en fortjeneste på det falske dokument.
Nicolaj Sivan Holst understreger, at han udtaler sig generelt og ikke har taget stilling til den konkrete sag.
Pam Davies afviser over for Nordjyske at forholde sig til, at hun i 2019 sendte to forskellige udgaver af en købskontrakt på salget af den samme hest den samme dag.
- Jeg kan ikke give dig et præcist svar, for jeg kan ærligt talt ikke huske det. Det er flere år siden. Men der var ikke noget mærkeligt i den handel, siger hun.
Nordjyske har vist en del af sagens dokumenter til seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg University Business School.
Han synes, det virker “underligt”, at en køber skulle skrive under to gange - på samme dag - om det samme retsforhold.
“Man skal være åben og transparent, og især når der er aftalt transparens, siger Lars Krull.
Hvem købte hesten?
Hvis ikke Susan Dutta købte Maria Stryn-Hajslund og Linda Stidsborgs hest, hvem gjorde så?
I flere opslag på det sociale medie Instagram i løbet af 2020 og 2021 fremgår det, at Nepos A Zack er ejet af velhaveren Jacqueline Shear, og at hun hyrede én af USA’s mest berømte dressurryttere Lisa Wilcox til at ride den. Lisa Wilcox fik i 2004 bronze i holddressur ved OL i Athen og har tidligere været nr. 2 på verdensranglisten.
Rytteren Michael Sjerven, der i dag træner Nepos A Zack og kalder den for en “tophest”, fortæller til Nordjyske, at det var i sommeren 2019, at Jacqueline Shear købte hesten - altså på samme tidspunkt, som Helgstrand Dressage påstår, at hesten er solgt til Susan Dutta.
- Jackie (Jacqueline Shear, red.) købte Nepos A Zack af Pam Davies, siger Michael Sjerven.
Nordjyske har været i kontakt med Jacqueline Shear. Hun fortæller, at hun er gået på pension, og at hun ikke kan huske, hvad hun betalte for Nepos A Zack. Derefter afbryder hun forbindelsen. Nordjyske har herefter sendt hende en sms. Den har hun ikke besvaret.
Men med oplysningen om, at det var Jacqueline Shear og ikke Susan Dutta, der købte hesten i 2019, er der skabt alvorlig tvivl om ægtheden af den kontrakt, Helgstrand Dressage sendte til Maria Stryn-Hajslund og Linda Stidsborg.
De frygter, at salgskontrakten med Susan Duttas underskrift blot er et røgslør for at dække over, at hesten er solgt til en anden køber til en langt højere pris.
- Vi føler os så bedraget, siger Maria Stryn-Hajslund om de nye oplysninger i sagen.
"Det er uartigt"
I dag er de nordjyske avlere stadig rystede over, at hestehandleren blæste på den kontrakt, de havde indgået.
- Det er uartigt. Du kan da ikke bryde en kontrakt med andre mennesker, som du har siddet og skrevet under på, og så bare gøre, som du har lyst til, siger Linda Stidsborg.
Efter en times mundhuggeri på kroen opgav parterne at finde en løsning. Senere lykkedes det for Maria Stryn-Hajslund og Linda Stidsborg med hjælp fra en advokat at få Helgstrand Dressage til at droppe at opkræve dem betaling for kommissionen, så de fik knap 60.000 kr. retur.
De to nordjyske hesteavlere er dog stadig ikke overbeviste om, at handlen er gået rigtigt til, men de ikke har ikke råd til at stævne Andreas Helgstrand.
- Vi er jo bare nogle små avlere. Det er det, han kører på. Det bliver uoverskueligt, siger Maria Stryn-Hajslund og slår ud med armene.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.