Andreas Helgstrand truer partnere til tavshed: - I siger advokat. Så siger jeg politi

Andreas Helgstrand oplever selv at blive truet, når partnere er utilfredse, siger han

Hingsteshow ved Helgstrand Dressage. <i>Foto: Cathrine Ertmann</i>

Hingsteshow ved Helgstrand Dressage. Foto: Cathrine Ertmann

UGGERHALNE:Andreas Helgstrand, der i øjeblikket er ramt af hårde anklager om snyd i forbindelse med hestehandler, slår kraftigt ned på kritiske røster i et forsøg på at lukke munden på dem.

Flere tidligere partnere og medarbejdere tør ikke udtale sig til Nordjyske af frygt for repressalier fra hestemilliardæren.

En indehaver af et vestjysk stutteri, som Nordjyske har talt med, ønsker at være anonym, fordi ”man ikke tør gå på tværs af ham”.

Andreas Helgstrand med hest

Urent trav

Andreas Helgstrand har på få år opbygget et af verdens største salgshuse for dressurheste. Nordjyske går i en række artikler bag facaden i hestemilliardærens forretning.

- Jeg skal stadig have mulighed for at købe sæd hos ham og få udtaget hingste til auktioner, siger hun.

Udover forretningen med at købe og sælge nogle af verdens dyreste dressurheste, tjener Helgstrand Dressage hvert år millioner på at sælge sæd fra hingste.

Andreas Helgstrand har, ifølge de kilder Nordjyske har talt med, opnået en status som en magtfaktor, man ikke kan komme udenom i branchen.

- Vi fylder meget, det er jeg godt klar over, siger Andreas Helgstrand.

Krisemøde på kro

På et krisemøde på Hjallerup Kro i 2019 mellem Andreas Helgstrand og avlerne Maria Stryn-Hajslund og Linda Stidsborg, som han havde haft heste sammen med, advarede den magtfulde hestehandler mod, at de to nordjyske avlere offentliggjorde deres sag.

- Dér skal I bare vide, hvis I én gang mere truer mig med noget - med medier eller noget som helst - så går jeg til politiet, og så kører vi hele turen, for jeg vil ikke finde mig i at trues. Det vil jeg bare ikke, siger Andreas Helgstrand på en lydoptagelse fra mødet, som Nordjyske har hørt.

Maria Stryn-Hejslund havde hesten Nepos A Zack sammen med Andreas Helgstrand, som han solgte i USA uden hende og Linda Stidsborgs vidende.  <i>Martin Damgård</i>

Maria Stryn-Hejslund havde hesten Nepos A Zack sammen med Andreas Helgstrand, som han solgte i USA uden hende og Linda Stidsborgs vidende.  Martin Damgård

Senere i det næsten en time lange møde gentog Andreas Helgstrand truslen med at politianmelde de to forretningspartnere, fordi Maria Stryn-Hajslund og Linda Stidsborg gerne ville hyre en advokat til at hjælpe dem.

- I siger advokat. Så siger jeg politi, for man må ikke gøre det der, I ligger og gør, siger Andreas Helgstrand på optagelsen uden at specificere, hvad han vil politianmelde avlerne for.

Andreas Helgstrands højrehånd, driftsansvarlig Per Jensen, afviser først, at hestemilliardæren har truet samarbejdspartnere med politiet.

- Det er en direkte løgn. Jeg var til stede, lyder det prompte fra Per Jensen.

Da Nordjyske fortæller, at mødet er blevet optaget, siger han:

- Ja, det er fint. Så skal jeg ned og have nye høreapparater.

Andreas Helgstrand ønsker ikke at forholde sig til sagen med Maria Stryn-Hajslund og Linda Stidsborg, men direkte adspugt, om det er OK at true samarbejdspartnere med politiet, siger han:

- Generelt set, er der mange, der truer os, fordi de altid er utilfredse med, at de ikke får nok penge for deres lille kæledægge. De kan ikke selv sælge den, de har ikke råd til at holde hesten i drift, og så truer de os med medier og alt muligt, og så bliver jeg sådan set lidt kort for hovedet, og så kan det godt være, at jeg er blevet sur, siger han.

Han mener, at det er “helt forståeligt”.

- Jeg prøver faktisk at gøre ret meget for markedet og hjælpe de folk, men man lærer, hvem man vil arbejde sammen med.

Ansatte i kort snor

Andreas Helgstrand holder også sine ansatte i kort snor. I en ansættelseskontrakt, som Nordjyske har set, viser, at Helgstrand Dressage kræver, at medarbejdere skriver under på, at de har tavshedspligt på en lang række områder.

Blandt andet er det vigtigt for selskabet at understrege, at priser på heste – ”både ved køb og salg” – er fortroligt.

Lige præcis priser på hestene er omdrejningspunktet i Nordjyskes artikler de seneste dage, hvor tidligere forretningspartnere anklager Andreas Helgstrand for at snyde på vægten, når hestene bliver solgt.

Men derudover skal medarbejdere både under og efter deres ansættelse holde helt tæt med en lang række emner som kundeoplysninger, forretningsmetoder, ejerskabet af hestene, selskabsstrukturen og træningsmetoderne.

Helgstrand Dressage

  • Helgstrand Dressage er stiftet i efteråret 2008 få uger før finanskrisen brød ud.
  • Selskabet er grundlagt af den tidligere OL-bronzevinder i dressur Andreas Helgstrand.
  • Den fallerede milliardær Ole Vagner stillede dengang sikkerhed, så Andreas Helgstrand kunne låne 34 millioner kroner til at købe godset Møgelmosegaard i Uggerhalne ved Vodskov og købe de første fem heste til en samlet pris på 22 millioner kr. uden at få ejerandel i forretningen.
  • Siden har Andreas Helgstrand sprængt rammerne for, hvor meget man kan tjene på at handle med topheste. I 2015 blev han hædret med en gazelle af erhvervsavisen Børsen, som en af landets hurtigst voksende virksomheder, efter et overskud før skat alene dét år på 48 millioner kroner.
  • Overskuddet voksede i 2018 til 141 millioner kroner, og det havde allerede samme år fået den hollandske kapitalfond Waterland til at købe 51 pct. af forretningen til en værdi på cirka 800 millioner kroner.
  • Det salg gjorde med ét slag Andreas Helgstrand til milliardær.

Adjunkt på Juridisk Institut ved Aalborg Universitet og ekspert i ansættelsesret, Bjørn Holtze, der har læst kontrakten for Nordjyske, kalder den ”til den restriktive side”.

Ingen overenskomst

Ingen af medarbejderne hos Helgstrand Dressage har overenskomst.

3F i Aalborg har forsøgt at få en dialog med Helgstrand Dressage. Det fortæller formand for Den Grønne Gruppe, Kasper Johansen.

Han sendte en mail, hvor han bad om et møde. Svaret fra Helgstrand Dressage var kortfattet: “Vi har uopfordret modtaget invitation til møde 13. januar 2022. Vi skal hermed informere dig, vi ikke ønsker at deltage”.

- Vi opfatter det jo på den måde, at Andreas Helgstrand ikke ønsker at have ordnede forhold for sine medarbejdere, siger Kasper Johansen.

Nordjyske har spurgt Andreas Helgstrand, som beskæftiger over 100 medarbejdere i Danmark, hvorfor han ikke er interesseret i at indgå en overenskomst:

- Det tror jeg ikke, at man har i den her branche, siger han.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.