Direktør lover intet til vrede landmænd

Tican følger Danish Crowns afregningspriser i år - men garanterer intet fremover

Tican har slagterier i Brørup og Thisted. <i>Arkivfoto: Peter Mørk</i>

Tican har slagterier i Brørup og Thisted. Arkivfoto: Peter Mørk

THISTED:For cirka en uge siden meddelte Danish Crown, at de ville udbetale en restbetaling for svinekød på 130 øre pr. kilo til dets leverandører. 

Nu har konkurrenten Tican valgt at gøre det samme.

- Tican ønsker at være den attraktive samarbejdspartner, også når den totale afregningspris skal opgøres for perioden oktober 2021 til september 2022, og ikke kun på den løbende afregning fra Tican, skriver Tican i en pressemeddelelse.

Tican, som er ejet af tyske Tönnies, er Danmarks næststørste slagterikoncern. De kom ud i et gevaldigt stormvejr, der endnu ikke er afsluttet, da de for et år siden meddelte dets leverandører, at de ikke ville følge Danish Crowns årlige restbetaling.

Konflikt om 100 millioner

Det medførte, ifølge beregninger fra brancheforeningen Danske Svineproducenter, at de berørte leverandører, tabte cirka 100 millioner kroner, i forhold til, hvad de havde forventet. 

Det skabte stor vrede blandt leverandørerne, som følte sig snydt. Adskillige svineproducenter valgte derfor at køre en voldgiftssag mod Tican, som endnu ikke er afsluttet. Sagen omfatter cirka 80 procent af leverandørerne, som i alt leverer fire millioner slagtegrise til Tican om året.

På baggrund af sagen om den manglende restbetaling har mange landmænd valgt at blive leverandører til Danish Crown i stedet.

Tican garanterer intet

At Tican denne gang har valgt at matche Danish Crowns restbetaling er dog ikke et signal, om at koncernen vil gøre det fremover.

- Hvis vi skal være konkurrencedygtige, så skal vi være konkurrencedygtige med konkurrenterne. Der skal vi matche noteringen i år og også fremad, har Sebastian Laursen, direktør, Tican udtalt til Agriwatch i midten af november.

Hans forgænger, Niels Jørgen Villesen udtalte i starten i december 2021 det samme i forbindelse med den forringede efterbetaling til sine leverandører:

- Det, vi har stillet i udsigt, er, at vi gerne vil være førende på afregningsprisen på slagtesvin i Danmark. Det har desværre ikke været muligt i år. Vores ejer (Tönnies) mener, at det her er markedsprisniveauet for grisene, udtalte Niels Jørgen Villesen, daværende direktør, Tican til Finans.

Dette handler konflikten om

  • Den tyske slagterikoncern, Tönnies, der ejer Tican, slagter fire millioner grise om året i Danmark. 1,5 millioner af dem leveres fra svineproducenter, organiseret hos Dangris.
  • Landmændene bliver løbende afregnet for de grise, de leverer til Tican.
  • Én gang om året modtager de en ekstra betaling i form af den såkaldte afregningspris, der betales bagud per kilo svinekød, der er leveret det forgangne år.
  • Tican har i årevis matchet Danish Crowns afregningspris. Det gjorde de ikke i 2021. Her satte de afregningsprisen 25 øre lavere
  • En slagtegris vejer cirka 90 kilo. Den lavere afregning betyder dermed et tab på cirka 23 kroner per gris for Ticans leverandører. For et stort landbrug med 45.000 svin kan dette omregnes til et tab på cirka en million kroner (90 * 0,25 * 45.000).
  • Brancheforeningen Danske Svineproducenter vurderer, at de 600-700 landmænd, der leverer til Tican, taber i alt cirka 100 millioner kroner på Ticans udmelding. Foreningen mener, at Ticans udmelding er et klart kontraktbrud og vil nu føre retssag mod slagterikoncernen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.