Stædige bønder vinder over slagteri-gigant

Nu får griseproducenter de sidste millioner udbetalt i langvarig strid

 <i>Foto: Peter Mørk</i>

Foto: Peter Mørk

THISTED:Efter mere end et års stædig kamp er det nu lykkedes for leverandørerne at få udbetalt de sidste millioner fra slagterigiganten, Tican, som er Danmarks næststørste slagterikoncern. Den er ejet af tyske Tönnies.

Tican har netop tabt voldgiftsagen mod Dangris.

Dangris leverer flere end en tredjedele af de fire millioner grise, der årligt slagtes hos Tican. 

Dangris har 170 leverandører. Det var dem, Tican lagde sig ud med, da de i november 2021 pludseligt valgte, at de ikke ville følge Danish Crowns efterbetaling. 

Tabte 100 millioner

Efterbetalingen udbetales en gang årligt til griseproducenterne, som ekstra vederlag. 

Normalt følger Tican Danish Crowns efterbetaling. Men i november 2021 satte Tican sin efterbetaling 25 øre lavere per kilo svinekød end sin store konkurrent. 

Dermed tabte leverandørerne, ifølge Dangris, 100 millioner kroner. 

Det skabte stor vrede blandt griseproducenterne, der mente, at Tican var kontraktligt forpligtet til at følge Danish Crowns efterbetaling. 

Flere valgte at indgå nye leverandørkontrakter med konkurrenterne Danish Crown og Danepork.

Anlagde voldgiftsag

Dangris-leverandørerne nøjedes ikke med at blive vrede. De anlagde kort efter også en voldgiftsag mod Tican.

Landsforeningen af Danske Svineproducenter, der tæller 85 leverandører, overvejede også juridiske skridt, men valgte at afvente udfaldet af Dangris-voldgiftsagen.

I december sidste år forsøgte Tican at få lukket striden ved at udbetale 20 øre ekstra per kilo svinekød til sine leverandører. Men det var ikke nok. Dangris forlangte fortsat de sidste fem øre.

Tican respekterer dommen

De penge får de nu. Voldgiftretten har givet dem ret. Tican skal udbetale de sidste fem øre, svarende til 20 millioner kroner. Tican har allerede sendt en skrivelse ud til leverandørerne om dommen og efterbetalingen.

- Vi respekterer dommens udfald, og vi udbetaler 5 øre til alle leverandører, ikke kun Dangris. Nu kigger vi fremad og koncentrerer os om samarbejdet, siger Steen Sønnichsen, der er midlertidig adm. direktør for Tican til landbrugsmediet Agriwatch.

Steen Sønnichsen, der var bestyrelsesformand hos Tican, overtog direktør-posten i midten af marts, efter at forgængeren Sebastian Laursen blev fyret efter mindre end et år på posten. Forklaringen var ændrede markedsforhold og ændret strategisk fokus hos Tican.

Tican leder fortsat efter en permanent ny adm. direktør.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.