TV-vært på Luksusfælden havde selv rod i økonomien: - Jeg følte mig som en idiot

En dag fik Louise Fredbo Nielsen nok. Hun ville ikke længere føle sig som en økonomisk fiasko

Louise Fredbo Nielsen er opvokset i Aars, men bor i dag med sin familie nord for København. Foto: Ólafur Steinar Gestsson /Ritzau Scanpix <i>Scanpix Denmark</i>

Louise Fredbo Nielsen er opvokset i Aars, men bor i dag med sin familie nord for København. Foto: Ólafur Steinar Gestsson /Ritzau Scanpix Scanpix Denmark

NORDJYLLAND:For ti år siden havde Louise Fredbo Nielsen ondt i maven og svedige håndflader, hver gang hun skulle tjekke sin netbank.

Som studerende brugte hun lidt for mange penge på kulørte drinks.

- En dag var kassekreditten brugt, og jeg måtte gå tiggergang hos min mor. Jeg lovede mig selv, at det aldrig skulle ske igen, fortæller Louise Fredbo Nielsen, der er født og opvokset i Aars.

Men selvom hun siden fik et godt job med en god løn, havde hun stadigvæk ikke styr på, hvor hendes penge forsvandt hen.

- Jeg havde heller ikke tjek på min pension, og jeg sparede ikke op. På trods af at jeg har en kandidatuddannelse fra Copenhagen Business School, følte jeg mig i mange år som en idiot, når det kom til økonomi, fortæller Louise Fredbo Nielsen.

Ved siden af sit job som fremtidsforsker hjælper Louise Fredbo Nielsen andre i gang på aktiemarkedet. Hun er også vært på TV3-programmet "Luksusfælden".  Arkivfoto: Peter Broen

Ved siden af sit job som fremtidsforsker hjælper Louise Fredbo Nielsen andre i gang på aktiemarkedet. Hun er også vært på TV3-programmet "Luksusfælden". Arkivfoto: Peter Broen

En dag fik hun nok. Hun satte sig for at få styr på sine økonomi, lagde et budget og støvsugede biblioteket for bøger om investering. Nu skulle hendes penge arbejde for hende.

I dag har Louise Fredbo Nielsen for længst vinket farvel til rod i økonomien og røde tal på kontoen. For seks år siden begyndte hun at købe værdipapirer, og i dag er hun en erfaren investor.

Ved siden af sit job som fremtidsforsker, hjælper hun andre i gang på aktiemarkedet- ligesom hun coacher danskere med ondt i økonomien som vært i TV3-programmet "Luksusfælden".

Hvordan kom du i gang med at investere?

- Jeg gik i gang med at høre alle afsnit af podcasten Millionærklubben, mens jeg traskede rundt i København eller trænede i fitnesscentret. Og så gik jeg hjem og googlede alt det, jeg ikke forstod. Det var rigtig meget, skal jeg hilse og sige! Det var som at træde ind i en helt ny verden. Men jeg blev langsomt klogere og klogere.

-Jeg havde et mål om, at jeg skulle købe min første aktie inden for seks måneder. På det tidspunkt anede jeg ikke, hvordan man købte en aktie- ringede man til sin bank, eller gik man ned i en kiosk? Så vejen var temmelig lang.

-Men det lykkedes. Et halvt år senere havde jeg lavet mit første aktiekøb. Jeg begyndte med 50.000 kroner, som jeg havde sparet op.

Var der nogle tærskler, du skulle over?

- Ja, frygten for at begå fejl og virke dum! Den dag jeg klikkede min første aktie hjem, forestillede jeg mig, at lige om lidt ville der sidde en masse mænd i jakkesæt med slikhår og blanke sko og grine af mig. Det var virkelig grænseoverskridende - men jeg opdagede, at det ikke var så svært. Og der var ikke nogen, der grinede.

Louise Fredbo-Nielsen har lært sig selv at investere. Hun begyndte med 50.000 kroner, hun havde opsparet. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/ Ritzau Scanpix <i>Scanpix Denmark</i>

Louise Fredbo-Nielsen har lært sig selv at investere. Hun begyndte med 50.000 kroner, hun havde opsparet. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/ Ritzau Scanpix Scanpix Denmark

Hvad er din motivation?

- At få det bedste ud af de midler, vi har som familie. Jeg synes, der ligger en enorm styrke i at vide, at jeg tager nogle bevidste valg om mine penge.

Har du et konkret mål med dine investeringer?

- Jeg tror, jeg fortsætter med at arbejde, til jeg dør. Men jeg vil gerne være økonomisk fri - forstået på den måde, at mine aktiver kan betale alle mine faste udgifter. Jeg har prøvet at stå med minus på kontoen og bekymre mig om, hvorvidt der nu er penge nok. Det er bare ikke særlig fedt. Jeg ved også fra mit arbejde med Luksusfælden, hvor giftigt det er for parforhold, familie og alle andre relationer at have økonomiske bekymringer.

Hvad investerer du i?

- I øjeblikket køber jeg først og fremmest indeksfonde. Det passer godt til mit liv lige nu, hvor jeg er mor til to små børn og har egen virksomhed. Der er ikke så meget tid til investering. Min portefølje er en god blanding af ETF’er og indeksfonde.

- Jeg investerer både opsparingen til mine børn, min egen pension og frie midler.

Hvad er en indeksfond?

En indeksfond - også kaldet en passiv fond, er en fond som passivt følger et indeks. Det kan for eksempel være C25-indekset (de 25 største aktier i Danmark).

En indeksfond prøver ikke at slå aktiemarkedet, men tilstræber i stedet et afkast, der ligger tæt på det gennemsnitlige afkast på markedet.

Hvad er en ETF?

En ETF (Exchange Traded Funds) er en udenlandsk fond, der handles på børsen på samme måde som aktier.

Ligesom ved investeringsforeninger er der tale om en sammenslutning af investorer, der puljer deres penge sammen og investerer dem i værdipapirer. En ETF er dog typisk billigere i omkostninger.

Ved at købe dig ind i en ETF køber du en andel af flere hundrede, nogle gange tusinder, af aktier eller obligationer.

De fleste ETF'er investerer i indeks. Det vil sige, at de følger markedet, men ikke forsøger at gøre det bedre.

Hvor meget tid bruger du på at investere?

- Jeg bruger ikke særlig meget tid. Jeg tjekker mine investeringer en gang om måneden, men det er ikke hver måned, jeg foretager mig noget. Min tidshorisont er lang, så størstedelen af tiden lader jeg mine investeringer passe sig selv.

- Cirka hvert halve år kigger jeg på fordelingen af min portefølje: har den procentvise fordeling mellem aktier og obligationer ændret sig? Det kan for eksempel ske, hvis aktierne er steget meget. I de tilfælde sælger jeg ud for at komme tilbage til min oprindelige fordeling.

Har du fået et stort afkast?

- Ja, de første 50.000 kroner jeg investerede endte med at bidrage til en god udbetaling, da vi købte vores sommerhus i Tisvildeleje i 2016.

For godt seks år siden besluttede Louise Fredbo Nielsen sig for at lære at investere. Hun lyttede til podcasten Millionærklubben, mens hun trænede og gik morgenture i København. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/ Ritzau Scanpix <i>Scanpix Denmark</i>

For godt seks år siden besluttede Louise Fredbo Nielsen sig for at lære at investere. Hun lyttede til podcasten Millionærklubben, mens hun trænede og gik morgenture i København. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/ Ritzau Scanpix Scanpix Denmark

Har du omvendt prøvet at tabe stort?

- Ja. Som helt ny investor købte jeg en amerikansk tech-aktie, som jeg havde hørt om i et program. Jeg satte mig ned og læste om den, men jeg fik aldrig lavet et grundigt forarbejde: hvem er konkurrenterne? Er der nogle, der klarer sig bedre? Hvordan er deres økonomi? De trin sprang jeg for hurtigt over, fordi jeg tænkte, at nu skulle jeg med på tech-bølgen. Jeg endte med at tabe en del på aktien - ikke et vanvittigt stort beløb, men nok til at det gjorde ondt. Det gør jeg aldrig igen.

Hvad er den vigtigste erfaring, du har gjort dig?

- Tabet på den amerikanske tech-aktie lærte mig, at det er vigtigt at sælge ud af sine tabere og holde på sine vindere. Vi mennesker har det virkelig skidt med at realisere et tab – men gør det! Jeg holdt fast i aktien alt for længe. Jeg ventede og ventede på, at den skulle stige, men det skete ikke, og det endte med, at jeg tabte meget mere, end jeg havde behøvet.

- Jeg har også lært, at det er vigtigt at være ydmyg. Der sidder nogle sindssygt dygtige daytradere derude, der bruger de fleste af deres vågne timer på at investere. Dem skal jeg ikke ud og konkurrere med, for det kan jeg ikke.

Hvad er din bedste investering?

- Det er nok i virkeligheden vores hus og sommerhus, som vi har finansieret udbetalingen af med afkastet af vores investeringer. Men jeg føler på ingen måde, at jeg har nået mine mål. Jeg er stadigvæk på vej.

Sælg ud af dine tabere og hold på dine vindere, lyder et af de gode råd fra Louise Fredbo Nielsen. Arkivfoto: Peter Broen

Sælg ud af dine tabere og hold på dine vindere, lyder et af de gode råd fra Louise Fredbo Nielsen. Arkivfoto: Peter Broen

Louises fem gode råd til nybegyndere på aktiemarkedet:

1) Meld dig ind i nogle af de mange investeringsgrupper, der findes på de sociale medier. Her er det okay at stille dumme spørgsmål, og folk er søde til at hjælpe hinanden. Brug tid på at læse med og lær af de andres erfaringer.

2) Lyt til nogle af de mange forskellige podcasts om investering. Se om det er noget for dig. Hvis du synes, det er spændende, kan det være, du skal gå i gang med at investere selv. Men det kan også være, du finder ud af, at det er ikke noget, du selv skal gøre. Så kan du uddelegere det til andre. Det er også helt fint – det vigtigste er, at det er et bevidst valg. Men hold godt øje med omkostningerne, hvis du lader andre gøre arbejdet for dig.

3) Det er måske lidt en floskel, men: du skal ikke være bange. Bare kom i gang. Sæt en sum af, du kan overskue at miste, hvis det går galt. For mange er det vigtigste at tage de første skridt.

4) Lad være med at løbe med på en hype, og lyt ikke til investeringsråd fra din badmintonmakker. Hvis du synes investering er spændende, og gerne vil bruge tid på dine investeringer, så følg nogle professionelle investorer, du synes, virker dygtige. Der findes flere forskellige platforme på nettet, hvor investorer deler ud af deres strategier og idéer til investeringer. Det fænomen kalder man "social trading".

5) Husk for guds skyld at sprede din risiko. Det er næsten det vigtigste. Hvis du ikke har så meget tid til investering, så køb nogle brede indekser - eller bed din bank om at hjælpe dig. Vi bliver tit meget hjemmeblinde og køber de danske aktier, vi kender. Men det er godt at købe nogle brede verdensindekser - så kommer du til at eje en mikrodel af en masse virksomheder i hele verden. Sæt tid af hvert halve år til at gennemgå dine investeringer.

Louise Fredbo Nielsen

37 år

Født og opvokset i Aars.

Bor i dag i Søllerød nord for København med sin kæreste Christopher og deres to børn, Herbert på fire og Ingrid på snart to.

Har en master i International Business and Politics fra Copenhagen Business School.

Selvstændig fremtidsforsker og strategirådgiver.

Tilknyttet konsulentfirmaet Future Navigator.

Forfatter til bogen "Sæt Kursen - sådan lærer du at investere på otte uger".

Vært og ekspert på TV3-programmet "Luksusfælden", hvor danskere med ondt i økonomien får hjælp.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.