Kæmpede i over en time for at få kæmpetun op

Historisk fangst landet i Skagen denne weekend

Kim Poulsen (tv.), Martin Poulsen og Sune Andersen (th.) med den første lystfisker-fangede tun landet i Danmark siden 60'erne. Foto: Line Dam

Kim Poulsen (tv.), Martin Poulsen og Sune Andersen (th.) med den første lystfisker-fangede tun landet i Danmark siden 60'erne. Foto: Line Dam

SKAGEN:I over en time kæmpede tre nordjyske lystfiskere lørdag med en kæmpestor blåfinnet tun i havet 15 sømil nord for Skagen.

- Det er helt vanvittigt, så stærk den var, fortæller lystfisker Martin W. Poulsen fra Hjørring.

Da de tre endelig fik tunen op fra vandet, var der jubelråb.

Men også respekt for den enorme fisk, der vejer 245,7 kg.

Ved 13.30-tiden lørdag blev tunen bragt i land i havnen i Skagen, og det var en historisk begivenhed.

- Det er den første lystfiskerfangede tun, der er landet i Danmark siden 60'erne, siger Martin W. Poulsen.

De tre stolte lystfiskere Martin W. Poulsen (tv.), Kim R. Poulsen og Sune Andersen (th.) Privatfoto

De tre stolte lystfiskere Martin W. Poulsen (tv.), Kim R. Poulsen og Sune Andersen (th.) Privatfoto

Selv om Martin og hans to lystfiskerkammerater Kim R. Poulsen og Sune Andersen jublede, da de fik tunen op, har de alligevel blandede følelser.

- Vi har kæmpe respekt for den store tun, fortæller Martin W. Poulsen, som foretrækker "catch-and-release", hvor fisken slippes fri efter fangst.

Martin W. Poulsen og hans lystfiskerkammerater har deltaget i det særlige tunmærknings-projekt nord for Skagen, hvor også kronprins Frederik medvirkede for nylig.

Forsøgsfiskeriet af blåfinnet tun koordineres af DTU Aqua og skal sikre mere viden om den kæmpemæssige fisk, der er vendt tilbage til danske farvande efter mere end 50 års fravær.

Den blåfinnede tun er ikke længere på listen over truede arter, og Danmark har byttet sig til en tunkvote, så danske lystfiskere nu kan fange op til fem tons tun.

Starten gik lørdag, hvor tre tun blev fanget ud for Skagen og landet. Og, ifølge Martin W. Poulsen, var deres fangst den første, som blev bragt i land.

Reglerne for fiskeri af tun

Reglerne for lystfiskeres fiskeri af tun i danske farvande fremgår af en ny bekendtgørelse fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Heri står blandt andet, at lystfiskeri efter tun må ske, hvis man har fået tilladelse fra Fiskeristyrelsen. Man skulle have søgt om tilladelsen senest 25. august i år.

Der blev givet tilladelse til at fange 15 tun i perioden 6. til 20. september i år, og tilladelserne blev givet til lystfiskere, der har deltaget i DTU Aquas mærkningsprojekt for almindelig tun (blåfinnet tun) i år. Der må kun fanges én tun pr. tilladelse.

Læs hele bekendtgørelsen her (pdf-fil)

Der gælder helt særlige regler for lystfiskernes fangst af tun. Indvolde og andre dele fra tunen skal sendes til DTU Aqua som led i forskningen.

Og lystfiskerne må ikke sælge fisken. Kødet fra de store tun fordeles blandt dem, der har deltaget i DTU Aquas mærkningsprojekt.

Her løftes den knap 246 kilo tunge tun i land i Skagen. Foto: Line Dam

Her løftes den knap 246 kilo tunge tun i land i Skagen. Foto: Line Dam

Lørdagens fangst på knap 246 kilo tun var ikke den største. Andre lystfiskere fangede to andre tun, den ene med en vægt omkring 290 kilo.

Og for mindre end en måned siden, søndag 22. august, blev der fanget en 2,8 meter lang og 380 kilo tung tun nord for Skagen i forbindelse med mærkningsprojektet.

Læs også:

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.