Hadsund bys møller....

Foredrag med Havnø Mølles Venner og Lise Andersen

Tegning: Møllevennerne.

Tegning: Møllevennerne.

I anledningen af at Lise Andersen, museumsinspektør for Møllehistorisk Samling i Hadsund, har valgt at gå på efterløn ved årsskiftet, inviterer Havnø Mølles Venner til et specielt foredrag om Hadsund bys møller, tirsdag 6. december om aftenen.

Lise fortæller selv: - I de snart 29 år, jeg har været museumsinspektør ved museet i Hadsund, har jeg beskæftiget mig både med egnshistorien og med mølleriets historie.

Derfor vil jeg gerne ved dette sidste foredrag i museumsregi kombinere de to ting og fortælle om tre, helt forskellige møller i Hadsund by - nemlig Krøgers dampmølle, Hadsund vindmølle og Stampemøllen ved Rosendal.

Før Hadsund fik handelsprivilegium i 1854 og en by voksede frem, boede her nogle få bønder og husmænd, der var henvist til at bruge møllerne i Visborg og Korup. Da Hadsund begyndte at vokse frem som by, var der da også en møllebygger, der søgte om tilladelse til at bygge en vindmølle, hvilket han aldrig fik lov til. Byens første kornmølle blev derfor en dampmølle.

Mange ældre hadsundborgere ved, at der har ligget en vandmølle ved dammen på Rosendal, og at der har ligget en vindmølle på møllebakken. Færre ved, at der har ligget en dampmølle i Storegade.

Jeg glæder mig derfor meget til at fortælle om baggrunden for disse tre specielle møller og deres historie i et relativt kort foredrag.

- Lise Andersen vil heldigvis stadig være tilknyttet Havnø Mølles Venner som frivillig bestyrelsesmedlem, og vil også fortsat være aktiv i møllelauget i den udstrækning efterlønsregler og andre gøremål tillader dette, siger næstformand Jørgen Klostergaard, og henviser til annoncen i dette nummer af Hadsund Folkeblad,

Der er gratis adgang til dette specielle afskedsarrangement og bestyrelsen glæder sig til at se rigtig mange på Rosendal, tirsdag den 6. december om aftenen.

Efter foredraget vil der blive serveret en lettere anretning.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst