Direktør om skæv fordeling af milliarder: Vi er nødt til at tage kampen om det her - os imod systemet
Hvis der skal tages fra nogle steder i landet, bliver landets politikere aldrig enige om en ny fordeling af støtten til kultur, mener Lars Sennels, direktør for Vendsyssel Teater, der i stedet opfordrer til en national kamp på tværs af landsdele

Hvis vi skal sikre flere penge til nordjysk kulturliv og dermed hjælpe turismen og bosætningen, hjælper det ikke at konkurrere med resten af landet om få penge. Der skal en stor og fælles kamp til, mener teaterdirektør Lars Sennels. Foto: Kim Dahl Hansen
NORDJYLLAND:Hvis man skal finde penge til en motorvej i Nordjylland, bliver de fundet i statskassen - ikke ved at plyndre Køge Kommune.
På samme måde kan det ikke gå, at Det Kongelige Teater skal skæres i stykker, fordi andre teatre skal have.
Sådan lyder det fra Lars Sennels, direktør for Vendsyssel Teater og formand for Dansk Teater, der har svært ved at se anden løsning på den mildest talt skæve fordeling af kulturstøtten end at øge størrelsen på den samlede støtte. For den store forhindring for forandring er fordelingsnøglen.
De seneste år er der blevet fordelt omkring ni milliarder årligt landet over til kultur. Penge som Nordjylland kun får 2,8 procent af, selvom 11 procent af landets befolkning bor her, og som ville falde tørt i forhold til at skabe flere og større oplevelser, booste bosætningen, øge turismen og aflaste kommunekasserne.
Enigheden blandt politikere på Christiansborg om at ændre fordelingen af kulturstøtten er der faktisk. Det viser talrige forespørgsler. Der sker bare ikke noget. Et stort møde, der forleden skulle have været afholdt i folketingets kulturudvalg, hvor politikerne skulle have lyttet til "de utrolig mange aktører", blev aflyst 24 timer før uden forklaring. Og uden en ny dato.
Det grundlæggende problem er, at ingen politikerne vil stille sig op i den kreds, de er valgt i, og forklare, hvorfor de medvirker til, at netop deres museer og teatre skal miste penge, så andre kan få. Derved kan forskelsbehandlingen reelt aldrig blive til andet end en debat.
Men i virkeligheden er en omfordeling den forkerte kamp at tage, mener Lars Sennels.
- Hvis vi går i kamp imod hinanden på tværs af landsdele, accepterer vi en præmis om, at kulturstøtten er en kasse med en bestemt størrelse, der ikke kan pilles ved. Og det er simpelthen ikke ambitiøst nok. Hovedkampen må være et få tilført kulturlivet nogle midler og trække det ud af dets position som den udsatte elev i hjørnet, der også skal have en luns, siger han.
Det må ikke blive os imod Midtjylland
Skal dén kamp vindes, kræver det at kulturlivet landet over går sammen, mener han.
- Den kamp vil vi kunne føre sammen med den øvrige landsdel. Det er vigtigt, at det ikke bliver Nordjylland imod Midtjylland eller København, men et samlet kulturliv, der taler med én fælles stærk stemme imod systemet, siger han og fremhæver den nye alliance Dansk Kulturliv, som taler på vegne af over 1000 kulturinstitutioner, -virksomheder og -foreninger som et oplagt talerør.
Han er bevidst om, at kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen er træt af, at debatten om kulturlivet i Danmark ofte bliver en debat om penge. Men vi kommer ikke uden om en tilførsel, fastholder Lars Sennels.
- Vi er nødt til at tale om penge, og det gør ministeriet jo også selv. Kravene til egenindtjening på landets teatre bliver for eksempel større og større. Det kan jo ikke nytte noget, at hver gang vi skal have en debat, kan vi ikke tale om penge, der er jo ingen teatre eller museer i landet, der kan klare sig uden tilskud, siger Lars Sennels, der understreger, at han har store forventninger til den ny kulturminister, som han mener har musklerne på Christiansborg til reelt at kunne flytte noget. Og tidspunktet er lige nu det rette.

Tao Lytzen efterlyser flere nordjyske profiler, der kæmper for en mere lige fordeling af statsstøtten til kulturen. Jeg tror, at vi er flere, der kæmper. - Vi gør det bare på nogle andre fronter og for et bredere fællesskab, siger Lars Sennels. Tao Lytzen
- Under corona vendte opmærksomheden på kulturens betydning i høj grad tilbage - også hos politikerne kom den på dagsordenen. Samtidig med det har mange steder fået rigtig svært ved at sælge billetter, publikum er af mange årsager ikke vendt tilbage. Samlet set har kulturen et momentum lige nu, og det skal vi udnytte.
Hvor meget bør kulturstøtten mindst hæves med?
- Det er jo et spørgsmål om ambitionsniveau. De enkelte institutioner tilpasser niveau og udbud efter den mængde, der er til rådighed. Og så er der institutioner, der decideret mangler penge for at kunne fungere. Jeg har svært ved at give et bud på et tal, men om det så er en milliard, man hæver det med, er det stadig småpenge i forhold til det samlede statsbudget, og et nemt sted at skabe større lighed på tværs af landet, siger han.
Men giver det ikke mening også at se på fordelingen af de nuværende midler, når den er så skæv?
- Det er ikke fordi, det ikke er rimeligt, at Nordjylland i den grad får mindre. Men det er fattigt, hvis vi ikke kan stå sammen på tværs i denne kamp. Vi kommer ingen vegne med at konkurrere om, hvem der er de stærkeste og bedst til at lave lobbyarbejde.
Dansk Teaters forslag til Kulturministeriet
Anvend den coronastøtte, der er betalt tilbage til statskassen, til at hæve kulturstøtten.
For år tilbage lavede man et omprioriteringsbidrag, der indebar, at institutioner skulle spare to procent årligt. Gør det modsatte og hæv støtten til kultur med to procent årligt. Det samme kan gøres lokalt i kommunerne.
Styrk regionale egnsteatre uden at gøre det til en kamp om rammebevillingen.
Tilfør penge til Statens Kunstfonds projektstøtteudvalg, der fordeler penge ud fra ansøgninger fra hele landet.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.