Landsbyer i forfald

- Mange landsbyer i Frederikshavn kommune har hårdt brug for hjælp, siger Ole Rørbæk Jensen (S)

Hans Christensen
Faldefærdige huse på landet skæmmer landskabet og tiltrækker ikke ligefrem nye skatteborgere. Kommunens nedrivningspulje på 4,8 mio. kr. i 2014 er fuldt udnyttet. Foto: Nicolas Cho Meier
Frederikshavn 9. maj 2015 11:15

FREDERIKSHAVN: Faldefærdige huse i halvforladte spøgelsesbyer i oplandet.

Det er ikke bare udsigten, men realiteten i nogle af de mindste landsbyer i Frederikshavn Kommune.

Og hvis ikke der sker en boligudvikling i de mindre samfund, bliver boligmarkedet i landsbyerne helt skævt.

- I mange landsbyer ligger husene til salg i årevis, fordi realkreditinstitutter og banker ikke vil belåne husene på grund af beliggenheden. Det er et kæmpe problem, som stavnsbinder folk til deres huse og sætter livet i landsbyerne i stå.

Det siger byrådsmedlem Ole Rørbæk Jensen (S).

Sønderborgs eksempel

Når han bevæger sig rundt i den langstrakte kommune, ser han mange eksempler på huse, der ikke bliver vedligeholdt og hele landsbyer, der er i tydeligt forfald.

- Vi er nødt til at gøre noget. Det gør andre kommuner. I Sønderborg har byrådet nedsat en arbejdsgruppe, som skal komme med bud på, hvordan det kan blive lettere at få boliglån, og i Sønderborg forsøger de selv at oprette et finansieringsselskab eller en fond, som kan låne ud, når realkreditten eller banken siger nej, siger Ole Rørbæk.

På byrådsmødet forleden fik han opbakning fra Flemming Rasmussen (DF) og Ida Skov (EL), og Ole Rørbæk vil nu forfølge sagen politisk.

- Som kommune skal vi gøre, hvad vi kan. Vi er en fattig kommune og har ikke selv mulighed for at låne noget ud, men vi skal også have fat i vores bagland på Christiansborg, siger Ole Rørbæk.

Nedrivningspulje

Frederikshavn Kommune fik i 2014 4,8 fra statens nedrivningspulje. De penge ér brugt, og i år har kommunen et lignende beløb til nedrivning af gamle rønner i oplandet.

Regeringen kom forleden kommunerne til undsætning med yderligere 225 millioner kroner frem til 2020 til nedrivning og istandsættelse af faldefærdige rønner i yderområderne, et led i regeringens seneste vækstpakke.

Dermed hæves det årlige beløb til nedrivninger fra 55 til 99 millioner kroner.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...