Politisk veteran vil gøre landbruget stuerent via dialog

SF’s spidskandidat på Mors Viggo Vangsgaard vil i dialog med landbruget stuerent Der skal også ses på normeringer, vindmøller og vand

- Kulturelt er vi godt kørende på Mors, men vi kunne godt bruge en billedskole. Ikke alle unge har lyst til sport eller til at sidde foran en computer, siger Viggo Vangsgaard.

- Kulturelt er vi godt kørende på Mors, men vi kunne godt bruge en billedskole. Ikke alle unge har lyst til sport eller til at sidde foran en computer, siger Viggo Vangsgaard.

MORS:- Der er tre kategorier af landmænd: De der sviner uden at tænke på andre, de der kører deres bedrift stille og roligt, og så er der dem, der virkelig forsøger at minimere støj, støv og lugt. Dem skal vi samarbejde og finde løsninger sammen med.

Ekstremist er Viggo Vangsgaard ikke blevet af at have taget et ganske vist ikke helt frivilligt skridt til venstre på den politiske skala. Som da han var socialdemokrat, er Socialistisk Folkepartis spidskandidat på Mors en dialogens og samarbejdets mand.

Konflikt og dialog

Dermed ikke sagt, at Viggo Vangsgaard er uden markante synspunkter. I valgkampen er han og hans parti foreløbig ene om at have et bud på, hvad man kan stille op med en konflikt, der med mellemrum dukker op i øens landdistrikter: At store svinebesætninger lugter, støver og støjer og kan være en plage for de mennesker, der er tvunget til at bo i nærheden af dem.

- Hvis vi samarbejder med de hensynsfulde landmænd, vil det påvirke og anspore de landmænd, der i øjeblikket lader stå til. For nyligt miljøgodkendte vi i udvalg for teknik og miljø en ny staldbygning på en gård, hvor naboerne har udtrykt bekymring. Men det er begrænset, hvor mange flere grise, den pågældende landmand tager ind. Han udvider staldarealet til det dobbelte for at kunne håndtere gener ved produktionen, siger Viggo Vangsgaard.

- Jeg taler lige godt med Tore Müller og med Hans Ejner Bertelsen, siger SF's garvede spidskandidat. <i>Bo Lehm</i>

- Jeg taler lige godt med Tore Müller og med Hans Ejner Bertelsen, siger SF's garvede spidskandidat. Bo Lehm

Systemet giver landmanden lov

Velvilje skal der til, for kommunalbestyrelsen vil blive underkendt, hvis landmanden anker en miljøgodkendelse med krav til lugtrensning.

- Det så vi et eksempel på for nogle år siden hos et svinebrug, der over en længere periode var årsag til klager over lugt fra et sommerhusområde. Udvalgsflertallet gav en godkendelse på betingelser, og i tre måneder var landmanden henvist til at skylle gyllekanaler og tage andre hensyn. I den periode kom der ingen klager. Men så ankede landmanden og fik medhold, og problemerne vendte tilbage, siger Viggo Vangsgaard.

At det er muligt på den måde at tilsidesætte kommunale miljøkrav er noget, Viggo Vangsgaard forsøger at påvirke sit nuværende parti til at få ændret gennem lovgivning. Men han er ikke ubetinget enig i SF’s holdning til erhvervet.

- Nogle i SF mener nærmest, at vi skal af med landbruget. Jeg mener, at dansk landbrug er blandt de bedste til at producere de fødevarer, der er mangel på globalt. Og de krav, vi stiller til landmænd, skal afstemmes med den økonomiske situation. I øjeblikket er svinepriserne lave, konstaterer Viggo Vangsgaard.

Alle elever skal udfordres

Den økonomiske situation for Morsø Kommune med et manglende tocifret millionbeløb i udligning fra staten er også et problem, landspolitisk og lokalt.

- Dårlig økonomi går ud over normeringerne i skoler og daginstitutioner. I SF vil vi sørge for, at alle elever i en klasse bliver udfordret. Både den bogligt svage og den superintelligente elev. Midlet er at finde penge til to- og trelærerordninger, så klasser kan deles i hold, når behovet er der, siger Viggo Vangsgaard.

Han og SF vil gerne øge turismen, men ser et strukturelt problem.

- Det er godt, at vi er kommet ind i det nye destinationssamarbejde med Skive og Struer. Men det har flyttet penge fra vores eget turistkontor, som vi ikke længere må støtte direkte. Løsningen kan være at lade kontoret løse konkrete opgaver for penge, siger spidskandidaten.

De stiller op for SF på Mors

Viggo Vangsgaard, Tødsø.

Vibeke Dyrendom Rasmussen, Nørre Solbjerg.

Eva Haidarz Vejling, Mollerup.

Signe Mølgaard, Nykøbing.

Jens Peter Madsen, Nørre Solbjerg.

Vandværk med solpaneler

Miljømæssigt lægger SF vægt på at sikre rent drikkevand.

- Det kan være gennem skovrejsning, men der kan også stå solpaneler omkring en vandboring. Energimæssigt er vi ikke fremmede for at snakke vindmøller. Det kan være, der kan findes placeringer på øen, hvis det sker i tæt samarbejde med naboerne, siger Viggo Vangsgaard.

Kan gå til begge sider

Den 65-årige ambulancebehandler og nuværende 1. viceborgmester skal i tilfælde af valg i gang med sin ottende periode i kommunalbestyrelsen. Han bejler selv til borgmesterposten, men erkender, at det udfald ikke er det mest realistiske.

- Jeg vil gå efter mest mulig indflydelse, og jeg taler lige godt med Hans Ejner Bertelsen som med Tore Müller, siger han om de to spidser for henholdsvis V og S.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.